Jocul nervilor in Coalitie: legile educatiei de la Cotroceni sau iesirea PSD din Guvern
Legile educatiei risca sa rupa Coalitia PSD-PDL. Premierul Emil Boc a anuntat, luni, ca Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului in 2 septembrie pe un pachet de legi care include si legile educatiei. La cateva ore, Mircea Geoana anunta ca PSD nu este de acord cu pachetul de legi insusit de catre Guvern si propune spre dezbatere un alt cod al educatiei elaborat de Ecaterina Andronescu. Declaratiile in contradictoriu ale liderilor PDL si PSD apar in contextul in care democrat-liberalii intentioneaza sa scape de PSD si sa-i elimine din Guvern, legile educatiei fiind cel mai bun pretext si un „test pentru Coalitie”.
„Discutam de doi ani de zile pe legile educatiei, am cerut in 14 august termen pentru finalizarea acestor legi. Incepe anul scolar si trebuie ca aceasta reforma sa fie incheiata, ca oamenii, copiii, parintii sa stie foarte clar ce-i asteapta in urmatorii 10-15 ani in domeniul educatiei. Daca coalitia nu poate adopta aceste legi, nu isi justifica existenta”, a declarat Emil Boc.
La doar cateva ore de la sedinta Coalitiei, presedintele PSD, Mircea Geoana, anunta ca partidul sau nu este de acord cu asumarea raspunderii Guvernului pe legile educatiei si propune o dezbatere publica de trei luni de zile.
„Partidul Social Democrat nu este de acord cu asumarea raspunderii Guvernului pe marginea legilor Educatiei, aceasta pozitie fiind comunicata premierului Emil Boc in cursul diminetii de luni, la sedinta coalitiei. Adevaratul test al actualei coalitii este buna guvernare si nu asumarea raspunderii in fata Parlamentului pe Codul educatiei, care trebuie supus unei dezbateri publice sanatoase si obligatorii.”
Legile educatiei sau santajul iesirii de la guvernare
In urma cu doua saptamani, democrat-liberalii au discutat in sedinta de partid despre scoaterea PSD de la guvernare. Sursele din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro la aceea data ca liderii PDL ar fi gasit un pretext bun pentru eliminarea PSD din Guvern, si anume pachetul de legi pe invatamant.
Conform discutilor din spatele usilor inchise, democrat-liberalii ar fi hotarat atunci ca premierul Emil Boc sa anunte asumarea raspunderii Executivului pe pachetul de legi privind educatia. Calculele pedelistilor erau ca social democratii vor refuza adoptarea acestora pentru ca au fost elaborate de catre o comisie de la Cotroceni. Astfel, PDL avea motivul perfect de rupere a Coalitiei si scoaterea PSD din Guvern.
Democrat liberalii au stiut foarte bine ca PSD refuza sa voteze legile educatiei elaborate la sugestiile presedintelui Traian Basescu. Pachetul de legi elaborat de comisia Miclea are multe modificari care nu le convin deloc social-democratilor.
Pachetul de legi prevede cel putin trei masuri cu care PSD nu este de acord:
- refacerea corpului didactic si eventuale disponizbilizari in randul cadrelor didactice;
- eliminarea nepotismelor din sistemul de invatamant superior;
- interzicerea detinerii unei functii de conducere in cadrul universitatii in paralel cu o functie de demnitate publica.
Disponibilizarile in invatamant si eliminarea nepotismelor din invatamantul superior ar avea un impact destul de mare asupra social-democratilor, care ar putea pierde sprijinul liderilor de sindicat, care, in mare parte sunt in relatii foarte bune cu PSD. In ceea ce priveste incompatibilitatea functiei de demnitar cu cea de profesor in forul de conducere superior, multi dintre parlamentarii PSD, si nu numai, ar trebui sa renunte la remuneratiile primite de la universitati.
PSD pluseaza cu codul Andronescu
Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro ca liderii PSD sunt decisi sa mearga pana in panzele albe si sa negocieze in ultima instanta „legile lui Basescu”. La sedinta de luni a partidului, social-democratii au decis sa iasa la rampa cu un pachet de legi separat pe legile educatiei, si anume Codul elaborat de Ecaterina Andronescu in colaborare cu sindicatele.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a iesit la rampa dupa interventia presedintelui PSD si a vorbit despre un Cod al Educatiei elaborat de catre minister in colaborare cu sindicatele.
„Am propus sa strangem tot ce inseamna documente normative despre Educatie intr-un Cod, in care vom cuprinde punctele de vedere cele mai interesante care duc la modernizarea sistemului. Dezbaterea parlamentara poate sa aduca imbunatatiri pentru pachetul respectiv. Nu facem legile Educatiei pentru doi – trei ani de zile, ci ele trebuie sa dea stabilitate sistemului cel putin pe 10 – 12 – 15 ani. Obiectivul meu este sa avem un pachet de legi care sa multumeasca pe toata lumea si care sa modernizeze sistemul”.
In schimb, social-democratii recunosc – fara sa-si asume paternitatea declaratiilor – ca, intr-un final, probabil vor accepta legile educatiei in varianta Basescu pentru ca altfel risca iesirea de la guvernare. „Oficial, mergem, pe codul minstrului Andronescu, insa in final stim ca ne ameninta scoaterea de la guvernare. Va fi un razboi al nervilor, cine e mai tare castiga. Stim ca PDL nu va ceda in acest caz, iar noi nu vrem sa iesim din Guvern”, a declarat un social-democrat sub protectia anonimatului.