Sari direct la conținut

Magistratii depun o plangere penala pe numele ministrului Predoiu, pentru abuz in serviciu

HotNews.ro

Asociatiile de magistrati depun marti o plangere penala impotriva ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru abuz in serviciu. „Verificam posibilitatea depunerii de plangeri si pe numele celorlalti membri ai Guvernului”, a declarat marti presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania este singura asociatie de magistrati care nu a subscris la aceasta masura, a mai spus Mona Pivniceru.

De miercuri, 8 iulie, judecatori din toata tara au intrerupt activitatea instantelor in mod repetat, timp de trei ore pe zi. Protestul lor s-a continuat cu cel al grefierilor, astfel incat salile de judecata au fost goale si in cursul dupa-amiezelor. Judecatorii au dorit sa protesteze astfel fata de reducerile salariale operate de Ministerul Justitiei, mai exact neplata sporului de solicitare neuropsihica de 50%.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Iasi solicita Guvernului demisia ministrului Justitiei, Catalin Predoiu. Acesta i-a asigurat ca mesajul a fost receptionat, insa incetarea activitatii de judecata este contrara legii: „Indiferent de natura problemelor invocate, incetarea activitatii de judecata este contrara legii si statutului profesional al magistratului. Ii asigur pe protestatari ca mesajul lor a fost receptat’, a afirmat ministrul Justitiei.

Pogea, urmatorul pe lista neagra

Miercuri, judecatorii ICCJ anuntau ca intentioneaza sa depuna o plangere penala pe numele ministrului Finantelor, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Gheorghe Pogea a anuntat saptamana trecuta taierea a 65% din salariile de la ICCJ pana la sfarsitul anului, reprezentand sporul de risc si cel de confidentialitate. Judecatorii de la instanta suprema spun ca reducerea sporurilor ar contraveni Codului Muncii, intrucat acestea sunt deja trecute in cartea de munca.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a confirmat saptamana trecuta ca nu mai sunt bani pentru plata salariilor angajatilor institutiei si ca acestia au fost informati.

In luna iunie, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 71 care esaloneaza pentru 2010-2012 plata sporurilor sau altor drepturi salariale obtinute in instanta, dupa ce OUG din 2008 care prevedea esalonarea acestora a fost declarata neconstitutionala. Potrivit OUG, hotararile judecatoresti titluri executorii vor fi platite in trei transe, respectiv in anul 2010 se va plati 34% din valoarea titlului executoriu, in anul 2011 se va plati 33% din valoarea titlului executoriu, iar in anul 2012 ramane de achitat 33% din valoarea titlului executoriu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro