Sari direct la conținut

Romania a pierdut aproape 14 milioane de euro din fonduri SAPARD

HotNews.ro

Comisia Europeana a decis in mai sa nu plateasca Romaniei 13,9 milioane de euro prin programul SAPARD pe anii 2003-2005, din cauza neconformarii la regulile de finantare SAPARD, a raspuns Michael Mann, purtatorul de cuvant al comisarului pentru agricultura, unei solicitari a HotNews.ro.

Este o decizie luata in urma analizarii planului de actiune al autoritatilor romane si al unui raport de audit privind platile SAPARD, documente pe care autoritatile romane s-au angajat sa le trimita Comisiei dupa inghetarea a aproape 200 de milioane de euro in iunie 2008, pentru deficiente ale sistemului de management si control.

Nota: HotNews.ro a solicitat raspunsuri pe acest subiect Ministerului Agriculturii , Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) – fosta Agentie SAPARD si fostului director al Agentiei SAPARD, din perioada 2004-2005, Gheorghita Corbu. Vom reveni cu informatii de indata ce vom primi raspunsurile.

Comisia considera ca autoritatile nu au verificat suficient studiile de fezabilitate pentru proiectele pe dezvoltarea infrastructurii rurale, ca nu au prezentat informatii suficiente privind controalele la fata locului pe care trebuiau sa le faca si ca nu s-au asigurat ca nu exista conflict de interese in proiectele privind dezvoltarea infrastructurii rurale.

Suma exacta care nu va fi platita Romaniei este de 13.964.315 euro, iar masurile care au determinat aceasta taiere a fondurilor pe programul SAPARD 2003-2005 sunt justificate de Comisie prin 3 motive:

  • Lipsa unor verificari suficiente a datelor calitative si economice prezentate in studiile de fezabilitate pentru masura 2.1 „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale”, ce a dus la incalcarea articolului 14 (2.2.4), Sectiunea A a Acordului Multianual de Finantare (MAFA).
  • Rapoartele privind verificarile la fata locului pentru masurile 1.1, 2.1, 3.1 si 3.4 nu au fost suficient e detaliate din moment ce nu deschiu in detaliu actiunile facute in carrul acestor controale. Prin urmare a fost imposibil sa se evalueze daca controalele la fata locului au fost facute la standarde calitative inalte. Prin urmare a fost incalcat articolul 14 (2.3.4), Sectiunea A a anexei MAFA. Masurile indicate de Comisie vizeaza: 1.1 Industria agroalimentara, 2.1Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, 3.1 Exploatatii agricole, iar 3.4 Diversificarea activitatilor economice.
  • Absenta verificarilor risculului aparitiei conflictului de interese pentru proiecte sub masura 2.1 (Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale).

Intrebat daca evaluarea programului SAPARD este incheiata si totul este in regula, singurele fonduri care nu vor fi platite Romaniei fiind cele aproape 14 milioane, purtatorul de cuvant al Comisiei a spus ca analiza programului continua si nu s-a decis ce se va intampla cu restul banilor, pana la cele 200 de milioane.

Ministrul agriculturii Ilie Sarbu declara la inceputul lunii aprilie ca se fac eforturi pentru deblocarea fondurilor Sapard si ca ultimul decont ar putea fi primit la sfarsitul lunii mai 2009. In luna mai Comisia analiza documentele trimise de autoritatile romane, ajungand la concluzia ca aproape 14 milioane de euro nu vor fi platiti Romaniei.

In iunie 2008, cand a aparut informatia ca Bruxelles-ul a sistat 200 de milioane de euro pentru programul SAPARD, ministrul agriculturii a trecut la o curatire a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si isi exprima speranta ca situatia va fi rezolvata pana in octombrie-noiembrie 2008.

In februarie 2009, fostul ministru Dacian Ciolos explica, intr-o intalnire on line cu cititorii HotNews.ro, cauza pentru care fusesera sistate fondurile pentru Sapard: modificari aduse in 2001-2004 programului SAPARD, fara a fi notificate la Bruxelles.

„S-au facut modificari de proceduri, in 2001-2004, probabil cu buna intentie, dar fara sa se notifice la Bruxelles, desi ar fi trebuit acest lucru pentru ca nu eram inca stat membru UE. Si anul trecut Comisia a zis ca s-au facut inclusiv plati cu procedurile modificate, nu stim daca au sau nu impact financiar, dar pana ne convingem, ia verificati voi tot ce s-a facut. Din cele cateva zeci sau sute de modificari s-a descoperit ca, daca nu ma insel, noua aveau impact financiar. Si au trebuit sa identifice proiectele care s-au contractat in perioada in care erau in vigoare cele 9 schimbari.

In plus trebuie verificate modul in care s-au facut achizitiile de utilaje, pentru ca exista suspiciunea ca ar fi putut sa fie si oferte trase de par din punctul de vedere al pretului. Agentia a avut o baza de date cu preturile de pe piata a fost tinuta pana cand s-au primit proiecte, prin 2005. Si acum Agentia trebuie sa vada cat erau preturile pe piata cand s-au incheiat contractele”, a spus Ciolos.

Nota: HotNews.ro a solicitat raspunsuri pe acest subiect Ministerului Agriculturii , Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) – fosta Agentie SAPARD si fostului director al Agentiei SAPARD, din perioada 2004-2005, Gheorghita Corbu. Vom reveni cu informatii de indata ce vom primi raspunsurile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro