Sari direct la conținut

CE: Romania trebuie sa isi reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2011

HotNews.ro

Comisia Europeana (CE) a recomandat miercuri Romaniei sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2011, se arata intr-un comunicat al institutiei. Pentru aceasta, CE recomanda autoritatilor romane sa puna in aplicare masurile fiscale prevazute in bugetul pe acest an, in special pe cele cu privire la salariile din sectorul public si reforma sistemului de pensii.

Astfel, CE recomanda o ajustarea a deficitului cu cel putin 1,5% din PIB incepand cu anul 2010.

De asemenea, Comisia Europeana invita autoritatile sa identifice masurile care sa contribuie la consolidarea bugetara si dupa anul 2009, consolidare ce trebuie sa se axeze pe reducerea cheltuielilor curente, in special cele cu salariile. Totodata, guvernul trebuie sa caute metode care sa duca la accelerarea reducerii deficitului si sa adopte masurile care sunt necesare pentru scaderea deficitului pana in 2011.

Pe baza notificarii din aprilie privind situatia financiara pentru 2008, Comisia a conchis miercuri ca Romania, alaturi de Lituania, Malta si Polonia au deficit excesiv. Ea recomanda astfel Consiliului sa faca recomandari statelor membre de a reduce deficitul pana la valoarea conforma criteriilor de la Maastricht, adica sub 3% din PIB, Romania, Ungaria si Lituania avand termen 2011, Malta 2010, iar Polonia 2012.

ECOFIN urmeaza sa discute recomandarile la viitoarea reuniune din iulie, iar statele membre au la dispozitie sase luni sa arate ce masuri vor lua pentru reducerea progresiva a deficitului bugetar.

In anul 2008, Romania a avut un deficit bugetar de 5,4% din PIB. Potrivit CE, acesta s-a datorat derapajelor din sectorul cheltuielilor, ca urmare a cresterii salariilor din sectorul public si a beneficiilor sociale, a estimarilor mult prea optimiste privind veniturile bugetare si, intr-o masura mai mica, a scaderii bruste a veniturilor din ultimul trimestru al anului trecut. Cresterea deficitelor fiscale s-a datorat si lipsei eforturilor de consolidare fiscala atunci cand conditiile economice au fost favorabile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro