Sari direct la conținut

Ministerul Economiei face dezbatere publica pe un document ambiguu. Statul vrea sa combine cea mai valoroasa companie pe care o are cu cei mai mari datornici la bugetul public

HotNews.ro

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, va avea mult de pierdut in urma restructurarii sectorului energetic pe care Ministerul Economiei doreste sa o realizeze. Cel putin asa sustin sindicalistii. Unul dintre dezavantaje este ca profitul Hidroelectrica va fi folosit pentru eficientizarea termocentralelor si a minelor, care merg in pierdere. Un alt dezavantaj este ca toate contractele de credite bancare incheiate de companie ar putea fi reziliate.

De cateva zile, pe site-ul Ministerului Economiei a fost supus dezbaterii un document privind restructurarea sectorului energetic. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus la inceputul lunii ca intre 15 iunie si 15 iulie va avea loc in Romania o dezbatere publica pe tema noii strategii energetice. Ministrul economiei a mai spus ca imediat dupa dezbaterea publica va fi trimisa o notificare Comisiei Europene. Declaratiile au fost facute in fata comisarului european Andris Piebalgs.

Ministrul economiei s-a tinut de cuvant si a suspus dezbaterii publice un document, insa acesta nu seamana a strategie sau varianta sigura de restructurare. Este doar o simpla prezentare de solutii (propuneri) ale Ministerului Economiei. „Documentul reprezinta variantele de restructurare a sectorului energetic”, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban. Acesta a admis ca din trei variante expuse, una este preferata de minister. Dupa dezbatere va fi intocmita o Hotarare de Guvern.

Societatile actuale vor functiona ca sucursale. Dezavantaje pentru Hidroelectrica

Varianta recomandata de minister presupune ca Hidroelectrica sa fie impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Hidroelectrica este considerata cea mai valoroasa companie cu capital de stat. Reprezentantii Federatiei Sindicale a Hidroelectrica-Hidrosind considera ca aceasta restructurare nu este in beneficiul societatii deoarece toti banii de la Hidroelectrica vor intra in modernizarea termocentralelor. In plus, amestecarea resurselor energetice va permite ascunderea costurilor reale. Hidroelectrica, cel mai ieftin producator, are costuri de 26 euro pe MWh, iar Termoelectrica, cel mai scump producator, produce cu peste 100 euro pe MWh.

Un alt mare dezavantaj este ca vor fi probleme in derularea actualelor contracte de creditare incheiate de Hidroelectrica, lucru recunoscut si in expunerea Ministerului Economiei. Potrivit documentului postat pe site-ul ministerului exista doua dezavantaje ale restructurarii: reconsiderarea procesului de privatizare in sectorul producerii de energie electrica si reconsiderarea actualelor contracte de imprumuturi bancare.

Secretarul de stat, Tudor Serban, nu este de acord cu aceste opinii. „Intotdeauna cand se produce o restructurare sunt argumente pro si contra. Companiile care vor rezulta vor prelua tot ce inseamna activ si pasiv. Societatile actuale vor functiona ca sucursale ale caror proiecte vor fi continuate ca si pana acum”, ne-a spus Tudor Serban.

De 7 ani se se incearca unificarea Termoelectrica cu Hidroelectrica

Sindicalistii se gandesc sa sesizeze Comisia Europeana in privinta acestor lucruri. „Cu documentul de pe site-ul ministerului nu putem face sesizare, dar daca se va aproba mai departe, vom sesiza imediat ca e in neregula”, a declarat pentru HotNews.ro, presedintele comisiei de strategie a Hidrosind, Ilie Rosu.

Aceasta a precizat ca in cazul in care va fi elaborata o Hotarare de Guvern, sindicatul va contesta actul normativ in instanta. Cat priveste pierderea contractelor de credit, Ilie Rosu sustine ca exista precendentul CONEL, cand in urma restructurarii, contractele de credit au fost executate silit. Potrivit acestuia, prin aceasta restructurare care presupune infiintarea a doua companii gigant, nu sunt urmarite decat interesele politice. Nu este prima tentativa a Guvernului de refacere intr-o forma sau alta a fostului CONEL, mai precis de amestecare a costurilor din sectorul hidro cu cele din sectorul termo. La numai doi ani dupa spargerea CONEL, ministrul Industriei de atunci, Dan Ioan Popescu, a lansat ideea reformarii companiei CONEL ca o forma de restructurare a sectorului energetic, pentru ca energia electrica produsa in hidrocentrale sa acopere lipsurile din termocentrale. In 2007, Ministerul Economiei a intocmit un proiect de act normativ privind fuzionarea Termoelectrica cu Hidroelectrica.

Datoriile Termoelectrica si CNH vor fi sterse

In urma elaborarii noii strategii energetice, marile beneficiare vor fi societatile din sectoarele termo si minier, mai ales ca aceste societati ar putea fi curatate de datorii. Potrivit datelor ANAF, Compania Nationala a Huilei (CNH) este cel mai mare datornic la stat, suma ajungand la aproximativ cinci miliarde de lei. De asemenea, Termoelectrica are datorii catre bugetului statului de circa 535 de milioane de lei. Potrivit ministrului Adriean Videanu, o solutie ar putea fi trecerea datoriilor Termoelectrica si CNH la datoria publica. Aceasta intentie a fost facuta public in cadrul audierilor Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor care au avut loc in urma cu aproape doua saptamani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro