Sari direct la conținut

Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu peste 60%, bursele europene au început ziua de luni pe minus / Analist: „Problema nu s-a rezolvat. Dimpotrivă, a devenit globală”

HotNews.ro
Credit Suisse, Foto: Profimedia Images
Credit Suisse, Foto: Profimedia Images

Bursele europene au început ziua de luni pe scădere, iar acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu peste 60%, după ce UBS a acceptat să cumpere banca cu probleme într-o tranzacție de 3 miliarde de dolari, evaluând creditorul elvețian la doar o fracțiune din valoarea sa de piață și provocând temeri legate de o criză bancară mai amplă, transmite Reuters.

  • UPDATE 12:33 Speriați de agitația de pe burse, investitorii fug spre active de refugiu: Prețul aurului a depășit un prag simbolic
  • UPDATE 11:39 Preluarea Credit Suisse de către UBS creează un risc enorm pentru Elveția, a declarat luni Roger Nordmann, liderul social-democraților din parlamentul de la Berna. „Noul UBS este, de asemenea, un alt risc masiv – va avea active de peste 1.500 de miliarde de franci și este pur și simplu prea mare pentru Elveția”, a declarat el.

Indicele pan-european STOXX 600 era în scădere cu 1,46% la ora 10:30, după ce vineri a închis marcând cel mai mare declin săptămânal al anului.

La aceeași oră, acțiunile Credit Suisse era pe minus cu 63,15 % după ce rivala UBS Group a declarat că va plăti 3 miliarde de franci elvețieni (3,23 miliarde de dolari) pentru banca veche de 167 de ani și își va asuma pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari, într-un pachet înlesnit duminică de autoritățile de reglementare elvețiene.

Acțiunile UBS erau în scădere cu peste 13% la ora 10:30. Indicele bancar european era la ora 10:30 la minus 5,3%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni.

Analist: „Problema nu s-a rezolvat. Dimpotrivă, a devenit globală”

Aceste corecții bruște au venit după o sesiune de vânzări masive pe piețele financiare asiatice, în condițiile în care optimismul inițial al investitorilor cu privire la eforturile oficiale de stopare a crizei bancare s-au evaporat rapid.

„Ar trebui să fie clar că, după mai bine de o săptămână de panică bancară și două intervenții organizate de autorități, această problemă nu s-a rezolvat. Dimpotrivă, a devenit globală”, a declarat Mike O’Rourke, strateg șef de piață, Jones Trading.

Informațiile potrivit cărora UBS achiziționează Credit Suisse vor amplifica probabil problemele Credit Suisse, mutându-le la UBS”, a adăugat el.

Investitorii erau speriați și de vestea că obligațiunile suplimentare de rang 1 – sau AT1 – ale Credit Suisse, cu o valoare nominală de 17 miliarde de dolari, vor fi evaluate la zero, ceea ce i-a înfuriat pe unii dintre deținătorii de datorii care au crezut că vor fi mai bine protejați decât acționarii.

Bursele asiatice au dat tonul zilei de luni

Jucătorii de pe piețele financiare au continuat să se teamă de ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare, după o săptămână în care Credit Suisse – un creditor de importanță sistemică într-una dintre capitalele financiare europene – a fost îngenuncheat de turbulențele de pe piața obligațiunilor, rezultate în urma prăbușirii Silicon Valley Bank, ceea ce a dus la scăderea acțiunilor din Asia, care s-au deschis înaintea celor europene.

Luni, bursa din Hong Kong a scăzut la minimul ultimelor trei luni, în special în sectorul acțiunilor bancare, în condițiile în care achiziția Credit Suisse de către UBS nu a reușit să calmeze temerile pieței privind propagarea riscurilor.

Indicele de referință Hang Seng din Hong Kong a coborât cu 2,7%, cea mai mare scădere de după începutul lunii decembrie, iar Indicele Hang Seng China Enterprises a pierdut 2,2%.

Acțiunile din China au încheiat, de asemenea, pe scădere, anulând creșterile anterioare, în ciuda noilor măsuri de relaxare monetară luate de Beijing pentru a susține creșterea economică. Indicele chinezesc blue-chip CSI300 și Shanghai Composite Index au pierdut fiecare aproximativ 0,5%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro