De ce se grabeste Basescu. Mizele ascunse la europarlamentare
Traian Basescu a dat primele semne clare ca va candida, iar locul, momentul si modul in care a facut-o sugereaza ca si-a devansat putin planurile. Pana sambata, a cautat sa evite orice aluzie din calcule pragmatice. Tot din calcul s-a vazut silit sa-si devanseze calendarul electoral si sa intre odata cu PDL in campanie. Cateva sondaje si o socoteala simpla arata ca partidul lui Boc risca si piarda firavul avantaj pe care-l are in fata PSD si sa devina vioara a doua in coalitie. Batalia se duce la nivel simbolic. Pentru toate cele trei partide – PDL, PSD si PNL – rezultatele la europarlamentare pot avea efecte pe termen lung.
- Mai toti liderii PDL admit, in particular, ca Traian Basescu a analizat pana in ultima clipa posibilitatea de a nu mai candida la presedintie. S-a saturat de puterea simbolica, vrea puterea reala oferita de Executiv. In mod fatal, se vede aproape obligat sa intre in cursa in lipsa unor alternative realiste. S-au facut chiar masuratori interne din care a rezultat ca Emil Boc are slabe sanse sa-l invinga pe Mircea Geoana. Nici un alt candidat nu-i ofera cele doua garantii obligatorii pentru a renunta la al doilea mandat: prima garantie – ca alt candidat va ajunge la Cotroceni. A doua – ca odata ajuns, se va tine de cuvant si-l va numi premier pe actualul sef al statului.
- PDL a analizat, vineri, perspectiva care ii trezeste cea mai mare spaima: riscul de a pierde pozitia de vioara intai. Cateva sunt cauzele: in primul rand, toate sondajele publice si interne indica un usor avans al PSD. La asta se adauga alte cateva dezavantaje: lipsa unei locomotive puternice, candidatura Elenei Basescu si riscul ca UDMR sa castige trei mandate ca urmare a unei slabe mobilizari a electoratului romanesc.
- Altfel spus, din cele 33 de mandate cate revin Romaniei in Parlamentul European, 3 vor reveni UDMR. Raman 30 de impartit intre PDL, PSD si PNL. E de asteptat ca EBA sa canibalizeze din voturile propriului partid. Tot ce ia in plus se pierde, astfel ca PDL risca, una peste alta, sa piarda cam doua mandate in fata PSD. Una dintre solutiile pragmatice, dar putin probabile avand in vedere orgoliile care au determinat canidatura-kamikaze a mezinei presedintelui, este retragerea ei din cursa.
- In lipsa de alternative si pus in fata unor amenintari reale, Traian Basescu a facutul primul pas spre candidatura. A mers sambata, 9 mai, la Sala Palatului si s-a lansat in cursa odata cu oferta PDL la europarlamentare. N-a fost un anunt clar, ci un fel ghicitoare descifrata rapid de cei prezenti: „Spre insatisfactia multora, vreau sa va spun ca o sa umblu mult in tara in perioada urmatoare… si nu numai in luna mai, si in iunie, si in iulie, august, septembrie, octombrie, decembrie si in ianuarie” si “Macar PDL sa se ocupe de campania pentru europarlamentare si nu pentru prezidentiale. Toate la timpul lor”. Sunt primele doua enunturi care traduc intentia sa de a candida.
- Pana acum, seful statului a evitat orice aluzii. De sambata, Basescu e practic in campanie alaturi de PDL. Calculele pragmatice il obliga sa dea o mana de ajutor partidului, care gafaie in vremuri de criza economica. De acum, Basescu se expune insa celor care-l vor acuza ca paraseste din nou neutralitatea impusa de Constitutie intrand pe fata in campanie alaturi partidul de care se simte legat sentimental. De acum incolo, tot ce va spune seful statului va fi citit in cheie electorala.
- Prin urmare, miza pentru PDL este imensa. Un mandat mai putin decat PSD va insemna pierderea ascendentului moral fata de partenerul de coalitie, care l-a ajutat in urma parlamentarelor din 2008 sa-si impuna mai usor primul-ministru. Un PDL mai slab decat PSD il va incomoda pe Traian Basescu in campania pentru prezidentiale, in schimb Mircea Geoana va castiga capital electoral. Cu toate acestea, rezultatele europarlamentarelor nu vor putea influenta in mod decisiv rezultatele la alegerile prezidentiale programate pentru sfarsitul lui 2009.
- Un scor mai bun pentru PSD va legitima insa tandemul Geoana – Vanghelie la varful partidului, iar influenta primarului sectorului cinci e de asteptat sa creasca. Contestatarii lor ar ramane, cel putin temporar, fara munitie.
- Va fi un test important si pentru echipa condusa de Crin Antonescu. Noul lider PNL se vede obligat sa conserve, cel putin, zestrea lasata de Tariceanu. Un scor de sub 20% il va delegitima si ii va pune sub semnul intrebarii capacitatea de a revigora partidul.
- Pe scurt, se anunta o campanie foarte dura, intrucat toate cele trei partide au ceva important de aparat: fie avantajul firav detinut in prezent, fie viitorul liderilor sai. Euroalegerile obliga aproape fiecare partid la cel putin un procent in plus fata de cel obtinut anul trecut, altfel lucrurile se complica teribil.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro