Candideaza Basescu?
Sunt semne ca va renunta, la fel cum gasim argumente ca va candida. Daca se va retrage din competitie, o va face numai cu garantia ca mostenitorul sau il va unge premier. Altminteri, sunt slabe sanse sa abandoneze dupa modelul Constantinescu. Cel mult putem imagina o rocada, dupa modelul Putin. Adica va schimba Palatul Puterii, dar in nici un caz nu-l va parasi. Numai ca Medvedev-ul Romaniei e mai greu de gasit. In tot cazul, comportamentul lui Traian Basescu din ultimele luni contine destule indicii ca nu-l mai intereseaza alti cinci ani in vitrina de la Cotroceni. Ultimele sale actiuni arata ca isi doreste o putere executiva, nu simbolica.
Argumente pro-candidatura
- N-are succesor. Totusi, apropiatii presedintelui il vad pe Emil Boc imbracand haina de candidat la Cotroceni. Insusi Traian Basescu i-a prevazut un posibil destin de presedinte. Insa pe atunci era inainte de marele compromis cu PSD si mult inainte de criza.
- Lista prezidentiabililor din PDL e acum o pagina alba. Emil Boc isi joaca viitorul politic la ruleta crizei, Theodor Stolojan a murit ca om politic iar un candidat femeie la presedintie e greu de imaginat in Romania.
- Inconsecvent si imprevizibil, Mircea Geoana nu-i ofera garantia ca, odata ajuns presedinte, il va numi in fruntea unui nou Guvern PDL-PSD.
- Caderea in sondaje, abrupta cum pare, il pastreaza inca la mare distanta de adversarii sai. Traian Basescu a pierdut procente pentru ca a luat Guvernul in brate, si-a asumat masurile anti-criza, dar cota sa de popularitate tot se pastreaza sus dupa aproape cinci ani de mandat.
- Inca cinci ani la Cotroceni ar mentine PDL in jocurile de putere. Fara Traian Basescu intr-o pozitie cheie, balonul portocaliu se sparge.
- Urmeaza ritualul candidatului la presedintie: bai de multime, recuperarea electoratului pierdut (UDMR), incursiuni dese prin tara.
- Poate chiar actiunile aparent sinucigase, curajul infruntarii crizei si partitura responsabilitatii pe care o joaca astazi i-ar putea schimba imaginea de presedinte distructiv, incapabil sa construiasca.
- Chiar si coalizarea mogulilor Vantu, Voiculescu, Patriciu l-ar putea ajuta. Si in mai 2007, trusturile lor si-au unit fortele impotriva lui Traian Basescu, fara succes.
- Nimic nu-l impiedica sa ramana la Cotroceni si sa conduca, de facto, Guvernul, daca va avea mai departe un premier loial. Asa se intampla azi.
- In contrapartida, toti ceilalti candidati par lipsiti de forta, consistenta si proiect. Tinta lor e schimbarea lui Basescu iar asta nu ajunge pentru a arunca peste bord un marinar incercat in furtuni politice. Tocmai din acest motiv, multi il vad castigand lejer intr-un eventual tur doi.
Argumente anti – candidatura
- Traian Basescu nu s-a grabit sa-si anunte oficial candidatura. A lasat sa se inteleaga ca e posibil sa nu mai candideze, daca Guvernul va gestiona prost criza.
- A renuntat complet la proiectul modificarii Constitutiei, care i-ar fi adus mai multa putere intr-un eventual nou mandat.
- Isi consolideaza imaginea de premier, scrie proiecte de legi la Cotroceni. Pachetul de legi pe educatie e o premiera absoluta pentru functia prezidentiala.
- Sustine deschis masuri nepopulare, preluand asupra sa valul de antipatie din partea unor segmente electorale importante: profesori, judecatori, functionari publici.
- Consilierii sai de baza pleca de la Cotroceni in posturi cheie: Preda candidat la PE, Chiritoiu numit la Consiliul Concurentei. Poate isi numeste oameni de incredere in pozitii cheie. Poate le asigura un exit onorabil inainte de a stinge el insusi lumina.
- Basescu functioneaza mult sub potentialul sau de populism, ceva nefiresc pentru un candidat ferm hotarat sa castige al doilea mandat la Cotroceni.
- A pierdut masiv increderea populatiei iar ultimul sondaj CURS indica un Traian Basescu in cadere accelerata.
- In afara de gestionarea crizei, nu i-a ramas nici o tema credibila de campanie. Pe toate celelalte – anticoruptia, modificarea constitutiei, reformarea clasei politice – le-a abandonat sau sunt proiecte esuate.
- Sunt sanse ca PDL sa piarda, la viitoarele alegeri, pozitia fragila de vioara intai. In aceste conditii va fi aproape silit sa accepte un premier impus de PSD, ceea ce face posibil un nou ciclu politic sterp, de ostilitate intre Palate.
- Din pozitia de premier care imparte functii si resurse si-ar putea asigura revenirea in fruntea PDL si ar prelua controlul total asupra partidului, pe care risca sa-l scape din mana in caz ca detine inca cinci ani o putere simbolica de sef de stat.
- In situatia in care nu va candida, cine va fi totusi Medvedev-ul Romaniei? Emil Boc? Actualul sef al BNR, Mugur Isarescu? Altcineva?
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro