Europarlamentar, observator la Chisnau: Suspiciuni majore in privinta numarului de alegatori
„Eu am avut tot timpul o singura observatie referitoare la numarul votantilor. Numarul anuntat de Comisia Electorala Centrala a fost de 2.540.000 de alegatori, care este cu aproximativ cu 150.000 mai mult fata de alegerile locale de anul trecut. De ce este foarte important numarul votantilor? Pentru ca, daca nu se atingea 50% prezenta, alegerile se repetau”, a explicat pentru HotNews.ro europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu. El a facut parte dintr-o delegatie a Parlamentului European formata din sase europarlamentari.
Rep: Prevestea ceva manifestatiile de astazi de la Chisinau?
Marian Jean Marinescu: Dupa cum s-au desfasurat alegerile duminica, nu. Pentru ca a fost o atmosera cum eu nu am vazut in Romania niciodata, atat de calm si fara oameni in fata sediilor de votare, fara nimic. Si am fost in trei raioane: in Revina, Rabnita in Transnistria si in Orhei.
Rep: Si cum va explicati evenimentele de azi?
MJM: Cred ca din cauza rezultatului final care este la mare diferenta de exit poll-ul anuntat duminica seara, este cu sase procente in favoarea comunistilor. Comunistii aveau la exit poll aproximativ 44%, iar acuma au 50%, au facut 61 de mandate astfel incat au majoritatea necesara alegerii presedintelui.
Rep: Exista suspiciunea ca s-au fraudat alegerile?
MJM: Eu am avut tot timpul o singura observatie referitoare la numarul votantilor. Numarul anuntat de Comisia Electorala Centrala a fost de2.540.000 de alegatori, care este cu aproximativ cu150.000 mai mult fata de alegerile locale de anul trecut. De ce este foarte important numarul votantilor? Pentru ca, daca nu se atingea 50% prezenta, alegerile se repetau. Deci era foarte important sa stii la ce te raportezi. Eu tot am intrebat cat e populatia Moldovei, nu mi s-a dat un raspuns foarte clar.
Cel de la Comisia Electorala Centrala a spus ca nu stie. 1.200.000 de cetateni sub 18 ani, la o populatie de 3.600.000 mi se pare foarte mult. In conditiile in care ei au anuntat ca populatia Moldovei a scazut. Si atunci, cum ai foarte multi copii cand populatia scade?
E ceva care nu e in ordine. Cifra celor care sunt in afara Moldovei este iarasi fluctuanta. S-a spus ca intr-un recensamant facut acum aproximativ un an, s-a constatat ca sunt 360.000 de moldoveni in afara granitelor si inca in jur de 150.000 care veneau si plecau, fluctuanti.
Acuma, daca faceti socoteala, la vot s-au prezentat 60%. Daca ii scadeti pe cei care sunt afara si 140.000 nu au documente, sunt expirate (sunt cifrele lor), 70.000 fara domiciliu, deci pana la urma se constata ca procentul celor care au votat in Moldova din cei prezenti a fost foarte mare, peste 75%.
S-a votat cu tot felul de documente: cu carti de identitate, cu carti de identitate expirate, cu pasapoarte rusesti din 1974, cu asa zisul formular nr.9 (care se elibereaza celor care n-au carte de identitate sau refuza cartea de identitate pentu ca are un cod format din 13 cifre), cu carnetul de militar. In aceste conditii, poti sa faci tot felul de speculatii asupra numarului de votanti si cum au fost dirijati sa voteze.
Rep: E posibila o reactie a UE referitoare la ce se intampla la Chisinau?
MJM: Comunicatul dat ieri de catre OSCE, cei care au organizat misiunea de observare, este pozitiv. Adica se spune ca n-au existat nereguli care sa duca la fraudarea alegerilor. Insa, insa, asta este adevarat. In sectiile de votare nu s-a intamplat absolut nimic. Problema este cine a votat.
Daca au votat cei care aveau dreptul, daca nu s-a votat de mai multe ori. In conditiile in care vi le-am povestit, va dati seama ca e posibil. Pe de alta parte, cei din Transnistria nu au votat cu lista. Ei se prezentau cu documente ca au domiciliul in Transnistria si se incriau pe o lista suplimentara.
Rep: Ce credeti ca se va intampla, cum vor evolua evenimentele?
MJM: E greu de spus ce se va intampla. Din ce vad la televizor, lucrurile sunt destul de agitate.