Sari direct la conținut

Limba română înlocuiește limba moldovenească în toate legile Republicii Moldova – vot final în Parlamentul de la Chișinău

HotNews.ro
Parlamentul de la Chisinau, Foto: Agerpres
Parlamentul de la Chisinau, Foto: Agerpres

Parlamentul de la Chișinău a votat joi în lectură finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, scriu Ziarul de Gardă și deschide.md. Reamintim că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul și s-au îmbrâncit la tribună cu inițiatorii, parlamentarii PAS, în timp ce au strigat „Moldova” și „Anticipate”.

Proiectul a fost votat de 58 de deputați.

Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu au au votat pentru acest proiect și au afișat pancarte cu mesaje precum: „Constituția RM: Moldova, Moldovei, moldovenească”, „Poporul este suveran! PAS-ul este tiran” și „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege „rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.

Limba română, oficial limba de stat a Republicii Moldova

Concret, în toate legile și în Constituția Republicii Moldova ar urma să apară sintagma „limba română”, în loc de „limba moldovenească”. Proiectul de lege urmează să implementeze o decizie din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență limba de stat este cea română, scrie deschide.md.

Astfel, sintagmele „limba moldovenească, limba de stat, sau limba oficială”, la orice formă gramaticală din actele legislative vor fi substituite cu noțiunea „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare. De asemenea, se constată drept desuet textul „funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia R. Moldova.

  • „În scopul executării prezentei legi, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în Sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor ce se impun în sensul prezentei legi, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova”, mai scriu autorii.
  • „Limba română ca limbă de stat şi reintroducerea alfabetului latin sunt primele incluse în enumerarea din Declaraţia de Independenţă a “elementelor de identificare” ale statului, rezultând, în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esenţiale în definirea identităţii constituţionale a noului stat şi a populaţiei acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema şi denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenţei Republicii Moldova”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Proiectul mai prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro