Sari direct la conținut

Car de 19 miliarde inaintea boilor

Jeopardy

Agenda publica a fost dominata in ultimele saptamani de faimosul imprumut pe care Romania l-ar lua de la FMI, imprumut in valoare de 19 miliarde de euro. Sau dolari. Oricum, este o cifra uriasa care se traduce in circa 1.000 de euro pe cap de cetatean sau circa 4.000 de euro pe cap de salariat sau 8.000 de euro pe salariat productiv. Ne permitem asa ceva? Raspunsul este: da, dar doar din punct de vedere teoretic. Romania are un grad de indatorare mic, deci ne-am putea permite sa ne imprumutam. Sa vedem insa la ce va fi folosit acest imprumut. Sunt cel putin trei motive principale pentru care Romania nu ar trebui sa-l ceara:

Primul motiv tine de destinatie: vor fi folositi acesti bani pentru infrastructura, pentru educatie? Investitiile in aceste doua domenii duc la crestere economica, deci la cresterea taxelor. In urma cresterii taxelor, imprumutul poate fi rambursat. Raspuns la testul destinatiei este: NU.

Al doilea motiv tine modalitatea sa de functionare: cele 19 miliarde vor intra direct in rezerva BNR si vor putea fi accesati de catre guvern sau de catre banci (prin reducerea rezervelor minime obligatorii).

In primul rand, institutiile statului nu sunt reformate si nu vor fi reformate, in ciuda declaratiilor – frumoase dealtfel – ale primului ministru, pardon, ale presedintelui Romaniei. Da, l-am aplaudat – si il aplaud inca – pe dl. Basescu pentru declaratiile privind rolul statului in economie si in ceea ce priveste functionarea institutiilor. Insa, concret vorbind, nu s-a facut nimic si nici nu am niciun motiv sa cred ca se va face ceva. Inca de la instalare, guvernul PDL – PSD s-a remarcat printr-o desconsiderare grava a conceptului de buna guvernare. Stiti ce se va intampla cu banii accesati de guvern (datorita deficitului bugetar enorm)? Se vor RISIPI !!

In al doilea rand, desi BNR va pune conditii ca bancile romanesti sa nu-si finanteze bancile mama din Austria sau Italia sau Grecia etc., totusi, bancile romanesti pot finanta sucursale de multinationale care vor putea transfera usor bani la firmele mama (care nu vor atrage fonduri la centru, ci local).

Al treilea motiv este cel al obiectivului de curs: este destul de clar ca Guvernul si BNR au alergie la un curs de schimb extrem de volatil. Insa nimeni nu a impiedicat si nici nu impiedica autoritatile sa grabeasca procesul de aderare la euro. Desigur, se ridica intrebarea, care ar fi un nivel corect al cursului leu/euro. Este o intrebare de 19 miliarde de euro, insa nu cred ca ne permitem un asemenea risc.

In loc de concluzie:

Romania are nevoie de 10, poate 20 de miliarde de euro. Insa pentru programe concrete, tangibile, in investitii pentru viitor, investitii ce vor plati de la sine. Insa, inainte de a accesa chiar si acesti bani pentru investitii, trebuie ca vointa politica sa fie clara pentru o mai buna guvernare. Actualul guvern a inceput cu stangul, nu cred ca putem sa acceptam sa-i facem un cadou cu zece zerouri.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Jeopardy.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro