Sari direct la conținut

Comisia Europeana infirma ca Romania ar fi solicitat UE un imprumut de 7 miliarde euro

HotNews.ro

UPDATE: Vizita misiunii de experti ai Comisiei Europene „a avut ca scop monitorizarea situatiei macroeconomice si a finantelor publice in contextul finalizarii bugetului pe anul 2009 de catre noul Guvern. Nu exista nicio cerere de sprijin financiar, la momentul de fata, din partea autoritatilor romane” – transmite Comisia Europeana.

O stire publicata joi, de catre Reuters, anunta ca Romania a demarat discutii pentru un eventual imprumut, destinat acoperirii deficitului bugetar si prevenirii unei crize financiare.

O delegatie a Uniunii Europene a sosit la Bucuresti in aceasta saptamana, in paralel cu o misiune a FMI.

„O misiune formata din experti ai Comisiei se afla la Bucuresti. Vor discuta despre stabilitatea macroeconomica si posibilitatea de a acorda Romaniei sprijin financiar”, a declarat Nicolae Idu, seful delegatiei UE la Bucuresti.

„Presedintele Basescu … a discutat (cu Comisia) posibilitatea obtinerii unui ajutor financiar european in valoare de 6-7 miliarde euro. Discutiile au demarat”.

Surse diplomatice spun ca Bruxelles-ul ar putea insista ca imprumutul UE sa faca parte dintr-un acord mai larg, in care sa fie implicat si FMI, pe fondul ingrijorarilor privind capacitatea guvernului de a mentine o politica bugetara stransa.

Pana in prezent, insa, noul Guvern s-a dovedit reticent in a apela la ajutorul FMI.

Guvernul se afla in fata unei dileme, in conditiile in care o politica fiscala relaxata ar putea afecta negativ pietele financiare si ar putea antrena o criza financiara. Pe de alta parte, economia ar putea intra in recesiune fara cheltuieli bugetare.

Expertii avertizeaza si asupra nemultumirilor sociale pe care le-ar putea declansa reducerile de cheltuieli bugetare, in conditiile in care rata somajului este in crestere.

Pana in prezent, Romania nu s-a confruntat cu proteste de masa, spre deosebire de vecinii din Bulgaria.

Dar puternicele uniuni sindicale au amenintat deja cu declansarea grevelor, iar inghetarea salariilor si reducerea masiva a cheltuielilor publice, asa cum au impus acordurile UE-FMI in Ungaria si in Letonia, ar putea declansa protestele.

Emil Boc: Nu excludem nici CE, nici FMI

La randul sau, premierul Emil Boc a declarat: „Avem o problema legata de finantarea deficitului si avem alternativa de a apela la FMI sau la Comisia Europeana”.

„Deocamdata, nu excludem nici o varianta, dar o decizie va fi luata in perioada urmatoare”, a continuat Boc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro