Culisele decapitarii lui Gabriel Oprea in PSD
Retragerea sprijinului politic si excluderea lui Gabriel Oprea din partid au la baza, sustin surse din PSD, lupta pentru putere si influenta intre taberele din partid. Marul discordiei il reprezinta numirea lui Virgil Ardelean si a celor patru secretari de stat la MAI. Prin Oprea, gruparea Mitrea-Oprisan a reusit sa-si impuna un secretar de stat fara avizul conducerii social-democrate. Demiterea ministrului de interne este doar inceputul taierii capetelor in PSD iar Mitrea si Oprisan sunt pasibili de excludere din partid.
Scandalul s-a declansat in momentul in care ministrul de interne, Gabriel Oprea, a numit, saptamana trecuta, fara avizul conducerii PSD, patru secretari de stat si seful de la DGIPI, in persoana lui Virgil Ardelean. Printre numirile celor patru secretari de stat se afla si fostul director in cadrul CJ Vrancea, Catalin Vrabie. Acesta a fost impus de catre tabara Mitrea -Oprisan fiind cunoscut ca un apropiat fidel al baronului de Vrancea.
Catalin Vrabie a candidat la alegerile parlamentare din 2008 dar, la redistribuirea voturilor, a pierdut fotoliul de deputat. Conform surselor HotNews.ro, numirea in functia de secretar de stat este o compensare pe care Marian Oprisan i-a acordat-o protejatului sau.
Cei doi lideri de Vrancea, ar mai fi avut in plan sa impuna la sefia Garzii Financiare un alt protejat, in persoana lui Marian Lungu iar la ministerul agriculturii in postul de secretar de stat pe Gica Duta.
Recuperarea lui Ardelean, opera gruparii Mitrea&Oprisan
Conform surselor HotNews.ro, saptamana trecuta, Marian Oprisan si Miron Mitrea s-au intalnit cu vicepresedintele Liviu Dragnea si primarul Constantei, Radu Mazare pentru a stabili nominalizarile secretarilor de stat si sa-si imparta sefia principalelor institutii nationale.
Cei patru ar fi negociat intens sefia institutilor la nivel national si si-ar fi impartit sfera de influenta. Decizia lui Gabriel Oprea de-a numi la MAI secretarii de stat, printre care si un apropiat a lui Oprisan, fara consultarea conducerii PSD, a aprins spiritele in partid.
Numirea lui Virgil Ardelean la sefia DGIPI ar avea legatura tot cu gruparea Oprisan-Mitrea. Conform surselor HotNews.ro, Marian Oprisan si Miron Mitrea l-ar fi sfatuit pe Gabriel Oprea sa-l nominalizeze pe Ardelean la sefia DGIPI. Sursele HotNews.ro sustin ca nominalizarea lui Ardelean are la baza un prieten cu influenta, cunoscut si apropiat si lui Oprisan.
Geoana, alertat de Dragnea si Hrebenciuc
Vicepresedintele Liviu Dragnea si Viorel Hrebenciuc ar fi fost cei care l-au sunat si l-au informat pe presedintele PSD, Mircea Geoana, de actiunile celor doi lideri de la Vrancea. In sedinta Biroului Permanent de luni s-a decis cu o majoritate larga (doar Victor Ponta si Marian Sarbu s-au abtinut) retragerea sprijinului politic si excluderea din partid a lui Gabriel Oprea.
Miron Mitrea a incercat sa-l apere pe Oprea si a scris pe blogul personal ca acesta „a deranjat grupurile de interese din PSD”.
„Ministrul Oprea si-a permis sa numeasca niste secretari de stat si niste sefi de departamente in ministerul pe care il conduce. Iar prin aceste numiri a deranjat anumite grupuri de interese din PSD. I se reproseaza lui Gabriel Oprea ca atunci cand i-a numit pe respectivii sefi, in special pe cel de la “doi s’un sfert”, n-a avut aprobarea lui Mircea Geoana, asa cum cere protocolul coalitiei de guvernare. Dar nu Geoana este primul care a reactionat violent la numirile de la MAI, ci altii, mai mult sau mai putin sefi in partid, care s-au grabit sa-l ameninte pe Oprea cu decapitarea si abia apoi sa-l sune pe Geoana”.
Urmeaza Oprisan?
Pe de alta parte, Marian Oprisan a incercat, la randul sau, sa minimalizeze scandalul declarand ca este „o problema marginala” care nu necesita prea multa atentie:
„Cred ca nu s-a intamplat nimic cu Oprea, nu pot fi suparati unii colegi care si-au dorit foarte mult acest minister sau grupurile de crima organizata din Romania. Guvernul se straduieste sa le asigure siguranta, locuintele si masinile cetatenilor din Romania intr-un climat civilizat intr-o democratie europeana”
Sursele HotNews.ro sustin ca gruparea Mitrea-Oprisan nu va fi iertata si este posibil ca statutul in partid al celor doi lideri de la Vrancea sa fie luat in discutie. De altfel social-democratii vorbesc pe la colturi chiar de o excludere din partid a lui Mitrea si Oprisan.
Ce urmeaza
- Conform statutului PSD, Biroul Permanent are dreptul sa retraga sprijinul politic unui membru (in cazul de fata ministru) si sa ceara excluderea acestuia din partid fara consultarea Comitetului Executiv National.
- In ceea ce priveste excluderea unui membru social-democrat forul de decizie este organizatia dincare acesta face parte. Conform regulamentului intern comisia de arbitraj al partidului analizeaza propunerea de excludere si face o recomandare filialei PSD al carei mebri este „vinovatul”
- In protocolul PSD-PD-L nu este specificat niciunde ca cele doua partide trebuie sa se consulte pentru demiterea unui ministru. Mai exact, unui ministru PSD i se poate retrage sprijinul politic din partea partidului care l-a numit fara ca partenerul de guvernare sa poata interveni. De asemenea, conform impartirii functiilor in Guvern, partidul care retrage sprijinul politic ministrului pe care l-a nominalizat are dreptul sa numeasca alta persoana pe functia respectiva.
- Pe de alta parte, Constitutia prevede ca doar permierul poate revoca un ministru in functie. In acest caz, prim-ministrul Emil Boc trebuie sa semneze decretul de eliberare din functie.
- Dupa nominalizarea unei alte persoane la sefia ministerului de Interne, premierul isi da acordul si incepe procedura constitutionala. Astfel comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana propusa si vor supune la vot numirea acesteia in plenul reunit al Parlamentului
PSD Ilfov sustine ca BPN a actionat nestatutar in cazul Oprea si nu recunoaste decizia
Comitetul Executiv al Consiliului Organizatiei Judetene PSD Ilfov a decis luni, intr-o sedinta extraordinara, ca BPN al PSD a actionat nestatutar in cazul Oprea, ca doar CEX si Consiliul National decid retragerea sprijinului politic, iar excluderea e o prerogativa a filialei.
„Comitetul Executiv al Consiliului Organizatiei Judetene PSD Ilfov, reunit luni in sedinta extraordinara, respinge in mod categoric decizia Biroului Permanent National al PSD de retragere a sprijinului politic si de excludere din partid a ministrului administratiei si internelor, domnul Gabriel Oprea, considerand-o nefondata si nestatutara. Prin adoptarea acestor decizii, Biroul Permanent National al PSD a incalcat prevederile statutului Partidului Social Democrat”, se arata intr-un comunicat al PSD Ilfov remis luni NewsIn.
Sursa citata precizeaza ca potrivit art. 12 alin.(3) din statul PSD, “retragerea sprijinului politic se hotaraste de catre organul de conducere al partidului care l-a acordat sau de catre organul ierarhic superior”, acestea fiind Comitetul Executiv National, respectiv Consiliul National al Partidului Social Democrat.
Geoana i-a cerut premierului Boc sa nu publice numirile lui Oprea
Cotidianul Gandul relateaza ca Geoana a marturisit, ieri, colegilor din PSD, ca l-a sunat pe Emil Boc si l-a rugat sa nu-l numeasca pe Ardelean. „Cu toate acestea, Boc a tinut Monitorul Oficial deschis pana la doua noaptea, ca sa publice decretul de numire”, a dezvaluit Geoana, jucand rolul de acuzator-sef in precesul de “complot cu Traian Basescu impotriva intereselor PSD”, deschis impotriva lui Gabriel Oprea.
Adrian Nastase a confirmat, pentru Realitatea TV, ca Mircea Geoana l-a sunat pe Emil Boc pentru a-i cere sa nu publice numirile lui Oprea. Nastase mai spune ca Oprea s-a intalnit cu Boc, care a primit indicatii de la Traian Basescu, inainte sa faca numirile.
Citeste pe acelasi subiect: