Sari direct la conținut

Prizonieri in America. Romanii care traiesc ilegal in SUA spera ca Obama îi va rezolva cu actele

HotNews.ro

Ionut are 35 de ani. A ajuns in America in 1999 si de opt ani lucreaza in restaurante in New York. Marius este din Sibiu iar in noiembrie s-au implinit sase ani de cand a parasit Romania pentru a trai „visul american”. Maria este brasoveanca. A aterizat pe aeroportul JFK in urma cu patru ani si de-atunci a lucrat intr-un hotel, in cateva restaurante iar de cateva luni ofera lectii de yoga unor batrani multimilionari din Upper East Side. Toti trei traiesc ilegal in Statele Unite si toti trei spera ca venirea lui Barack Obama la Casa Alba le va rezolva statutul.

In cautarea visului american

Ionut are 35 de ani. A ajuns in America cu ajutorul unei firme din Cluj, careia i-a platit 3000 de dolari. Impreuna cu alti cativa romani a fost repartizat intr-o tabara de copii din Monticello, un orasel de 7000 de oameni aflat in tinutul Sullivan din statul New York. „Asta se intampla in vara lui ’99. Am stat acolo trei luni de zile, facand de toate in tabara: ii invatam pe copii tenis, ajutam la bucatarie sau ii supravegheam la piscina. Cand a trebuit sa ne intoarcem in tara, patru baieti din tabara am inchiriat o masina si am plecat spre New York. Aveam vreo 2.000 de dolari castigati in tabara insa si o viza expirata in pasaport. Asa a inceput povestea mea americana”, spune Ionut.

Dupa opt ani de zile, timp in care a lucrat in constructii si in restaurante, Ionut nu a reusit sa-si rezolve statutul de emigrant in America.

Ilegalii spera sa primeasca acte
Foto: AP

O poveste asemanatoare are si Maria. A mers in America cu un contract de babysitter. „Am avut grija de doi copii, intr-o familie bogata din Babylon, in Long Island”, spune fata. „Dupa un an de zile, familia s-a mutat insa in San Diego, tocmai pe Coasta de Vest a Americii. Eu n-am vrut sa merg cu ei si am ramas in New York. M-am angajat intr-un hotel, chiar daca n-aveam acte, iar dupa aceea am lucrat un an si jumatate in retsurante, fiindca nimeni nu mi-a cerut pasaportul la control”.

Pe Marius l-am cunoscut intr-unul din restaurantele din Sunnyside frecventate de romanii ce locuiesc in metropola americana. „Am venit la New York in urma cu sase ani. In Romania realizam documentare asa ca am profitat sa ajung aici la un festival de film. Am avut permisiunea sa stau in America 2 saptamani, insa am decis sa raman peste viza. Am avut tot felul de slujbe, iar de aproape un an m-am inscris la o scoala de filme si, in paralel, lucrez intr-un bar”. Si-a rezolvat cu actele? „Nu, n-am reusit”, spune baiatul. „Am sperat sa mi le fac printr-o companie la care am lucrat, insa n-am putut. Patronul a fost dispus sa ma ajute, dar a dat inapoi cand a auzit ca trebuia sa plateasca o sponsorizare de 30.000 de dolari pentru mine”.

Prizonieri in America

Povestile celor trei nu sunt singulare in comunitatea romana din America. Potrivit datelor postate pe pagina de internet a Ambasadei Romaniei la Washington, jumatate de milion de romani locuiesc oficial in Statele Unite. Numarul total al romanilor aflati pe teritoriul american este insa aproape dublu, iar dintre acestia ilegalii reprezinta cateva zeci de mii, daca nu chiar sute de mii de persoane.

Multi dintre ei nu mai au niciun fel de acte valabile, dupa ce pasaportul si buletinul de Romania le-au expirat si n-au reusit sa-si faca rost de documente americane. Marius imi explica: „Dupa ce am decis sa raman peste viza, am incercat sa-mi scot macar buletin de State. N-am reusit, fiindca cei de la DMV (n.red Department of Motor Vehicles, cei care se ocupa cu eliberarea cartilor de identitate) au vazut ca viza imi expirase. Niste prieteni mi-au spus sa merg in Queens, deoarece la intersectia dintre Roosevelt si strada 82 sunt niste mexicani care-ti fac orice act doresti. Mi-a fost frica insa sa nu ma prinda politia asa ca nu mi-am mai batut capul”.

Ionut a fost mai norocos. „Am buletin si SSN, adica Social Security Number, ceea ce e foarte important. Cu el am reusit sa-mi trec toate facturile pe numele meu, sa-mi deschid un cont la banca si chiar sa ma angajez. Pe cei din restaurantele unde am lucrat nu i-a interesat ca viza mi-a expirat. Important e ca pot sa dovedesc cine sunt”, spune romanul.

Il intreb daca stie ce se intampla cu cei care n-au acte. „Ce sa faca, se angajeaza si ei pe unde pot. Pana la 11 septembrie, era foarte usor sa te angajezi undeva. Nu te intreba nimeni de acte, de statut. In ultimii ani insa, a devenit din ce in ce mai greu. Chiar si noi, cei care mai avem un act, simtit ca presiunea e tot mai mare. Nu putem iesi din tara, fiindca atunci totul s-a sfarsit. Nu o sa ne mai lase sa intram. Si mi se face si mie dor de ai mei, de tara. Nu e de mirare ca de multe ori ma simt ca un prizonier in America”.

Care sunt solutiile

Mars al imigrantilor ilegali
Foto: AP

O parte dintre romanii aflati ilegal in State incheie casatorii din interes pentru a-si obtine statutul legal pe continent. Asa cum scriam intr-un material anul trecut, tendinta este in crestere dupa ce Congresul de la Washington nu a reusit sa adopte o legislatie favorabila milioanelor de imigranti ilegali. Casatoria cu un cetatean american a ramas astfel, pentru foarte multi, singura solutie prin care isi pot reglementa statutul.

Odata cu respingerea proiectului de lege a imigratiei si inasprirea politicii anti-imigrare a Administratiei Bush, casatoria din interes reprezinta singura optiune viabila pentru majoritatea celor aflata pe teritoriul american. O astfel de solutie este insa destul de costisitoare, ajungand pana la 15.000 de dolari. In acest caz, avocatii sau intermediarul se ocupa de acte, de poze, de scrisorile ce trebuie aratate ofiterilor de la Serviciul de Imigrari (doi romani care au apelat la aceasta solutie mi-au declarat ca avocatii le-au dat un chestionar cu 150 de intrebari la care trebuiau sa raspunda exact atat ei, cat si sotiile lor de convenienta pentru a nu fi prinsi pe picior gresit de inspectorii federali).

Multi dintre cei cu care am discutat spera insa ca solutia la problema lor se gaseste la noua Administratie democrata. „Sper ca Obama ne va rezolva cu actele. Ar trebui s-o faca, doar imigrantii, fie ei hispanici, est-europeni sau africani, au fost cei care au votat masiv pentru el”, spune Marius.

Experti in domeniul imigratiei sunt insa de parere ca sansele ca noua Administratie sa modifice legea imigratiei sunt deocamdata scazute. Confruntati cu problemele economice, dar si cu razboaiele din Irak si Afganistan, e greu de crezut ca noii lideri ai Americii vor aborda foarte curand problema imigratiei. De altfel, multi dintre politicienii democrati s-au pronuntat anul trecut impotriva documentului initiat, printre altii, de catre senatorul John McCain ce prevedea intrarea in legalitate a catorva milioane de imigranti.

In plus, legalizarea statului pentru cateva milioane de persoane (si, implicit, acordarea de salarii, pensii, ajutoare sociale etc.) ar pune o povara uriasa pe umerii unei economii care trece oricum prin momente dificile.

Cu toate acestea, romanii ilegali din America nu-si pierd sperantele. „Dupa opt ani in care nu s-a facut nimic pentru noi, e timpul sa se schimbe ceva. Ne-am pus sperantele in Obama si, daca chiar pretinde ca va aduce schimbarea in America, asa cum a promis, ar trebui sa faca ceva si pentru noi”, crede Maria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro