Doi avocati contesta, la Curtea Suprema a SUA, dreptul lui Obama de a fi presedinte
Cei noua magistrati ai Curtii Supreme a SUA vor trebui sa decida, in sedinta din 5 decembrie, daca vor lua in considerare doua plangeri, potrivit carora Barack Obama nu indeplineste conditiile pentru a fi presedinte deoarece nu s-a nascut pe teritoriul american, potrivit MSNBC.
Un avocat din Pennsylvania, Philip Berg, sustine ca circumstantele nasterii lui Obama sunt „confuze” si ca s-ar putea ca el sa se fi nascut in Kenya. Berg pretinde ca mama lui Obama a ajuns in Hawaii la cateva saptamani dupa aceea, pentru a inregistra nasterea.
La randul sau, avocatul Leo Donofrio din New Jersey a acuzat faptul ca oficialii electorali din statul sau nu au reusit sa-i prezinte dovezi ca doar candidatii care au demonstrat ca indeplinesc toate conditiile pot fi inscrisi pe buletinele de vot. Donofrio afirma ca, chiar daca Obama s-a nascut in Statele Unite, statutul sau de „cetatean american prin nastere” este pus sub semnul intrebarii de faptul ca tatal sau era kenyan si nu american.
Atat democratul Barack Obama, cat si republicanul John McCain au fost acuzati, in timpul campaniei pentru Casa Alba, ca nu au dreptul sa candideze pentru functia suprema din cauza ca nu indeplinesc toate conditiile. De asemenea, la o saptamana dupa alegeri fostul candidat la prezidentiale, Alan Keyes (Partidul Independent), a depus o plangere in California in care cere dovezi ca Barack Obama este american prin nastere si ca poate prelua mandatul de presedinte la Casa Alba de la George W. Bush.
Atat Obama, cat si McCain au fost contestati
Potrivit articolului II, sectiunea 1 din Constitutie, „nicio persoana, cu exceptia unui cetatean nascut” in SUA, nu poate fi presedinte. Candidatura lui John McCain a fost contestata din cauza faptului ca s-a nascut in asa-numita Panama Canal Zone, controlata de americani, in timp ce impotriva democratului au fost depuse mai multe plangeri ce sustineau ca a fost nascut in Africa. Tribunalele locale au respins pe rand aceste contestatii, insa Berg si Donofrio au reusit sa ajunga cu plangerile lor pana la Curtea Suprema.
Analistii sustin insa ca e putin probabil ca magistratii sa dea unda verde unor procese in cazul celor doua plangeri. In primul rand, Curtea Suprema ar fi nevoita sa respinga astfel rezultatele alegerilor de la 4 noiembrie, in care Obama a fost votat de peste 66 de milioane de americani.
In al doilea rand, se ridica problema daca Berg si Donofrio au dreptul legal sa conteste in justitie o incalcare a Constitutiei. Un judecator din Pennsylvania a respins o plangere anterioara a lui Berg, pe motivul ca nu poate demonstra ca, spre deosebire de ceilalti cetateni americani, „ar avea de suferit” din cauza includerii numelui lui Obama pe buletinul de vot.
Tabara lui Obama a prezentat in primavara certificatul de nastere original al lui Obama, eliberat de autoritatile din Hawaii. Criticii s-au grabit insa sa conteste autenticitatea documentului.