CSA a modificat normele privind coeficientul de lichiditate a firmelor, ca masura prudentiala
Arbitrul asigurarilor a decis modificarea unor norme potrivit carora activele lichide, dupa care se stabileste coeficientul de lichiditate, se evalueaza la valoarea lor de piata, iar daca acesta scade sub nivelul minim admis, firma trebuie sa prezinte Comisiei explicatii privind cauzele diminuarii, potrivit unui comunicat al autoritatii citat de NewsIn. In prezent, activele lichide sunt calculate la valoarea lor din situatiile contabile.
CSA a hotarat modificarea normelor privind activele care acopera rezervele tehnice brute ale societatilor de asigurare pentru activitatea de asigurari generale si de asigurari de viata.
„In contextul actual al evolutiei pietelor financiare la nivel mondial, am considerat necesar sa abordam o atitudine mai prudenta in ceea ce priveste evaluarea activelor in cadrul indicatorilor de prudentialitate. Noile prevederi ne vor permite identificarea mai din timp a eventualelor probleme generate de riscul de piata si, in consecinta, o reactie mai rapida in luarea tuturor masurilor care se impun pentru protejarea asiguratilor”, a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.
Coeficientul de lichiditate se determina ca raport intre activele lichide prevazute de norme si obligatiile pe termen scurt ale asiguratorilor fata de asigurati si, potrivit cerintelor de prudentialitate trebuie sa fie de cel putin 1 pentru fiecare tip de activitate in parte.
„Se introduce prevederea conform careia, in cazul in care coeficientul de lichiditate scade sub nivelul de 1, conducerea societatii de asigurare in cauza are obligatia sa prezinte Comisiei explicatii privind cauzele diminuarii, precum si un plan de masuri pe termen scurt care sa conduca la remedierea situatiei”, se arata in comunicat.
Din tipurile de active admise sa acopere rezervele tehnice brute se elimina „imprumuturile” si „activele corporale, altele decat terenurile si constructiile”.
Depozitele si disponibilitatile asiguratorilor la institutiile de credit vor fi luate in considerare la acoperirea rezervelor intr-un procent de maxim 90% din total rezerve, dar nu mai mult de 10% din valoarea rezervelor intr-o singura institutie de credit. In prezent, expunerea maxima admisa pe o singura institutie de credit este de 25%, se mai spune in comunicat.
Anumite active admise vor fi luate in considerare la cea mai mica valoare – dintre valoarea lor din contabilitate si valoarea lor de piata. In prezent, acestea sunt luate in considerare la valoarea lor din contabilitate.
CSA face referire, printre altele, la titlurile de stat si bonurile de tezaur emise de statele membre, titlurile emise de autoritati ale administratiei publice locale, obligatiunile si alte instrumente ale pietei monetare si de capital.