Institutul de Politici Publice acuza Guvernul ca limiteaza dreptul romanilor la vot
Institutul pentru Politici Publice (IPP) critica Executivul pe motiv ca limiteaza dreptul fundamental de vot pentru romanii care nu se afla in localitatea de domiciliu in data de 30 noiembrie. Ong-ul atrage atentia ca Executivul este obligat sa organizeze un sistem de vot prin corespondenta, astfel incat cetatenii aflati in afara tarii sa poata sa-si exercite dreptul constitutional. De asemenea, IPP propune ca pe buletinele de vot sa fie introdusa si optiunea „nici un candidat” pentru cetatenii care protesteaza fata de calitatea candidatilor.
Institutul critica public Guvernul pentru doua aspecte importante din procesul electoral: limitarea dreptului fundamental de vot pentru cei care, din motive obiective, nu se afla in localitatea de domiciliu in data de 30 noiembrie si ignorarea romanilor care isi anuleaza cu buna-stiinta votul in semn de protest fata de calitatea candidatilor.
ONG-ul solicita ca Executivul „sa isi asume public incapacitatea de a organiza un sistem de vot prin corespondenta pentru aceste categorii pentru ca romanii trebuie sa stie cine raspunde pentru faptul ca li se interzice dreptul la vot”
IPP aminteste ca la ultimul scrutin general 705.739 de romani au votat pe liste suplimentare.
„Din statistici rezulta ca exista peste 2 milioane de romani care lucreaza/studiaza in afara tarii. Din cei 18 milioane de romani cu drept de vot, cel putin 10% vor fi privati de dreptul la vot de catre Guvernul care organizeaza alegerile parlamentare 2008. Institutul pentru Politici Publice cere Guvernului sa remedieze de urgenta situatia pentru alegerile parlamentare 2008, mai ales in contextul in care actualul sistem electoral va include redistribuirea voturilor (judetean si national) intr-o a doua etapa”, se arata in comunicatul de presa remis HotNews.ro
Totodata, IPP atrage atentia Executivului ca ignora romanii care isi anuleaza cu buna-stiinta votul in semn de protest fata de calitatea candidatilor si solicita introducerea pe buletinele de vot a optiunii „nici un candidat”
„Introducerea, in buletinele de vot, a optiunii pentru romanii care nu sunt multumiti de oferta electorala va face lumina in problema numarului mare de voturi anulate si a cauzelor acestui fenomen.
Masura propus deja de cateva luni de IPP partidelor politice nu implica resurse financiare suplimentare si reprezinta un gest de curaj politic, fiind un indicator al actualului suport electoral al partidelor”, sustine IPP.
Institutul da exemplu alegerile parlamentare din 2004, cand aproape 600.000 de voturi la Camera Deputatilor si 556.128 la Senat (peste 5% din totalul voturilor exprimate) au fost anulate.
IPP considera ca voturile anulate ale multor romani reprezentau de fapt nemultumirea acestora fata de partidele/candidatii propusi si cere Guvernului sa ia masuri urgente pentru solutionarea acestor probleme inainte sa afecteze rezultatele alegerilor pentru urmatorii 4 ani.