Sanse slabe pentru motiunea de cenzura a PD-L, dupa ce PSD si PC au anuntat ca nu voteaza demiterea Guvernului
Motiunea de cenzura a PD-L are putine sanse sa fie adoptata, dupa ce PSD si PC au anuntat ca nu sustin demiterea Guvernului. Democrat-liberalii beneficiaza doar de sprijinul PRM, parlamentarii PSD si PC anuntand ca prioritara este respingerea ordonantei care amana majorarea salariilor profesorilor. Pe de alta parte, PNL si UDMR, partide aflate la guvernare, sustin ca se afla in fata unui demers demagogic. Pentru a fi adoptata, motiunea de cenzura are nevoie de voturile a jumatate plus unu din numarul de senatori si deputati.
Motiunea depusa de PD-L impotriva Guvernului a fost semnata de toti parlamentarii democrat-liberali, de senatorii si deputatii PRM, doi social-democrati, un conservator si un reprezentant al minoritatilor. In schimb, parlamentarii PSD, PC, PNL si UDMR considera ca documentul este un demers demagogic, care urmareste doar atragerea electoratului.
PD-L are 96 de parlamentari si mizeaza pe voturile PRM, care are in total 35 de mandate. La un calcul simplu, pentru votul pe motiunii de cenzura democrat-liberalii au 131 de voturi, insuficente pentru adoptarea documentului si demiterea Guvernului. Conform Constitutiei, ca o motiune de cenzura la adresa Guvernului sa fie adoptata sunt necesare jumatate plus unul din numarul total al senatorilor si deputatilor, mai exact – 230 de voturi.
Ce spun parlamentarii:
Eugen Nicolicea, PSD:Dupa ce a cazut in cap la emisiunea lui Gheorghe, Boc initiaza actiuni care intarzie, chiar impiedica demersul PSD de a solutiona problema majorarii salariilor profesorilor. Prin introducerea acestei motiuni de cenzura in loc sa ne ocupam de respingerea ordonantei de urgenta data de Guvern, pierdem timpul cu demersuri politicianiste. Daca aceasta motiune trece desi sansele sunt foarte reduse, PD-L il absolva pe Tariceanu de orice obligatie.
Miza acestui demers al PD-L este de fapt cresterea partidului in sondaje, in plus nu exista timpul necesar pentru demiterea si numirea unui nou guvern pentru ca este perioada de campanie electorala. PD-L are crea doar un haos.
Sabin Cutas PC: Nu sustinem aceasta motiune de cenzura pentru ca nu ar avea nici un rezultat concret pentru profesori. Chiar daca Guvernul ar fi demis nu s-ar rezolva problema salariilor, in plus s-ar crea un haos in Romania ca in plina campanie electorala un guvern sa fie demis. Trebuia sa ne canalizam atentia in Parlament si sa respingem ordonata de urgenta a Guvernului. Nu cred ca acest demers populist si demagogic al PD-L are sanse de izbanda.
Gheorghe Funar, PRM: Toti parlamentarii PRM au semnat pentru motiunea de cenzura a PD-L. Este posibil ca pana in 10-11 noiembrie sa avem un guvern nou, care sa se prezinte in fata Parlamentului si care are sansa sa preia tara intr-o situatie delicata si sa gaseasca solutii. In cazul in care motiunea de cenzura va trece de Parlament, Guvernul poate fi format mult mai repede decat prevede termenul inscris in Constitutie, pentru ca sunt trei formatiuni politice care si-au desemnat candidatul la functia de prim-ministru, iar programele de guvernare sunt deja elaborate.
Florin Iordache PSD: Este un gest apatic, un demers populist menit sa atraga voturile electoratului. Parlamentul si-a incheiat activitatea si multi dintre colegi sunt in campanie electorala. Motiunea nu are sanse sa treaca pentru ca nu vine nimeni trei zile la Bucuresti sa piarda timpul.
Crin Antonescu, PNL:Va asigur ca Guvernul si PNL vor mentine pozitia deja cunoscuta in baza caruia Guvernul a actionat. Prin acest demers al PD-L, Guvernul risca sa cada, asta in cazul in care motiunea de cenzura trece.(…) Pe de alta parte este un prilej pentru Guvern si pentru noi, simpatizantii lui, sa ne profilam inca o data si sa ne argumentam pe varf de interes, politicile. Dacă Guvernul pică, demonstrează foarte bine ca nu cedeaza nici in fata amenintarii de a pleca de la guvernare si astfel se destrama vraja din care a tot trait pana acum domnul Boc, si anume ca e o cardasie pe viata si pe moarte PSD cu PNL.
Peter Eckstein Kovacs, UDMR: Parlamentul a intrat intr-o hibernare „bine meritata” si cred ca nimic si nimeni nu-i va convinge pe parlamentari sa piarda cateva zile cu un demers pur simbolic care nu are nici un efect. In primul rand in urmatoarele zile va incepe campania electorala si nu se poate face un Guvern cu o luna inainte de alegeri, mai exact nu are cine sa voteze un nou Guvern. Este un demers pur de imagine pentru PD-L.