Sari direct la conținut

Dumnezeii Romaniei  

HotNews.ro

Ofensiva anti-DNA s-a reluat in forta, mizele fiind capitale. Batalia luase o scurta pauza, dupa ce ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a ratat pe 11 august eliminarea lui Daniel Morar. Acum, senatorii fac pasul doi si comit a doua mare sfidare a Uniunii Europene. Forteaza schimbarea procedurilor de numire a sefului DNA astfel incat Traian Basescu sa nu mai aiba ultimul cuvant. Meciul toamnei va fi arbitrat tot de Curtea Constitutionala. Judecatorii vor fi chemati sa pronunte mai mult decat un simplu verdict: ei vor regla tonul campaniei electorale, vor spulbera sau vor salva dosare, cariere politice si chiar mai mult. Vor impinge justitia inainte sau inapoi. Vor fi Dumnezeii Romaniei, buni sau rai. Ce urmeaza?

Urmeaza un vot final care va fi dat saptamana viitoare. Senatorii PSD, PC, UDMR si PNL vor impune lejer amendamentul votat joi in Comisia Juridica, potrivit caruia CSM numeste viitorii procurori sefi, nu seful statului. De acum, Traian Basescu are la indemana doua arme pentru a impiedica planurile coalitiei penalilor: fie intoarce legea in Parlament spre revizuire, fie sesizeaza Curtea Constitutionala.

In primul caz, nu rezolva nimic, doar castiga foarte putin timp. In maximum trei saptamani, senatorii vor putea respinge obiectiile presedintelui iar legea intra in vigoare. Ramane a doua cale: sesizarea Curtii Constitutionale. O va putea face atat Traian Basescu, cat si parlamentarii PD-L. Sesizarea Curtii ii va transforma pe judecatori in Dumnezeii Romaniei. Ei, viitorii Dumnezei, vor avea doua optiuni mari: sa judece o eventuala sesizare inainte sau dupa alegeri.

  • Daca o vor judeca inainte de alegeri, vor influenta atmosfera electorala. O pot face in doua sensuri. Daca modificarile vor fi declarate neconstitutionale, Daniel Morar are sanse sa ramana in functie pana dupa alegeri. Delegarea sa la sefia DNA expira la sfarsitul lunii noiembrie. Daca judecatorii vor respinge obiectiile de neconstitutionalitate, vor netezi calea inlocuirii lui Morar inainte de termen. Dar orice decizie ar pronunta, vor influenta atmosfera electorala. De ce? Anchetele vor putea fi blocate sau vor continua. Altfel spus, marii penali din PSD, PNL, UDMR si PC isi vor gasi linistea visata in campania electorala sau cosmarul lor va continua.
  • Daca imprevizibilii judecatori ai Curtii Constitutionale vor prefera sa amane cauza pana dupa alegeri, va fi in avantajul lui Daniel Morar. Noile reguli nu pot intra in vigoare. Prin urmare, tot Traian Basescu decide cine conduce Departamentul National Anticoruptie si orice tentativa de inlocuire a sefului DNA va muri la Cotroceni.  

Vom vedea care va fi strategia judecatorilor de la Curtea Constitutionala, dar mai interesante vor fi obiectiile de neconstitutionalitate. Aici, specialistii spun ca situatia se complica, textele fiind din nou perfect interpretabile. Constitutia iarasi sufera de imprecizii. Or, capacitatea judecatorilor de rastalmacire si interpretare a textelor neclare din legea fundamentala s-a dovedit nelimitata.

Articolul 134 spune: “Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui Romaniei numirea în functie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii. ”Unii juristi sustin ca nu e clar daca numirea in functie se refera doar la momentul intrarii in magistratura sau are in vedere si numirea in functii de conducere. Prin urmare, judecatorii Curtii Constitutionale au spatii largi de manevra si interpretare in favoarea sau impotriva dreptului presedintelui de a numi seful DNA.

Cum se explica insa graba coalitiei penalilor, care isi doresc intr-un glas ca sefii din parchete sa fie numiti de catre Consiliul Superior al Magistraturii? CSM este condus de membri slabi, santajabili si antireformisti. Cu ei la carma, orice propunere venita din partea ministrului justitiei are putine sanse sa fie contrazisa. In acest fel, partidele preiau controlul asupra procurorilor printr-un intermediar aparent legitim. De fapt, penalii pregatesc un puci in justitie, prezentat drept o mare reparatie si un act de depolitizare.

Toti membrii CSM au fost alesi la sfarsitul anului 2004, in cadrul unor alegeri contestate de magistrati si numiti de puterea de atunci, PSD. Acesti membri CSM au comunicat public intentia lor de a propune Parlamentului sa le permita realegerea. Astfel, parlamentarii au parghiile perfecte de control asupra CSM, caruia ii acorda puterea de numire a sefului DNA.

In realitatea trucata a Romaniei, se va intampla exact pe dos: o repolitizare perfida prin preluarea controlului asupra procurorilor prin intermediari. Motivele unei astfel de actiuni le gasiti rasfoind miile de pagini din dosarele Nastase, Mitrea, Verestoy, Pacuraru, Chiuariu, Seres, Voiculescu, Miki Spaga.

Din cate aud, se mai pregatesc cativa liberali cu staif sa completeze galeria penalilor, asa ca nu mai e timp de pierdut. Din acest motiv vor calca iarasi in picioare recomandarile Comisiei Europene, potrivit carora modalitatea de numire a sefului DNA nu trebuie schimbata.

Asa se explica si injuraturile penibile la adresa purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, pe care doar personaje sinistre ca Sergiu Andon (PC), Madalin Voicu (PSD) si Ioan Ghise (PNL) le puteau rosti fara sa le crape obrazul. In fond, e pe viata si pe moarte. Pana la Dumnezeii Romaniei, ne mananca sfintii din politica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro