Sari direct la conținut

Zilele rusinii nationale

HotNews.ro

Sa declaram 13 si 26 august zilele rusinii nationale. Sunt datele exacte cand deputatii si senatorii au exilat justitia din ordinea de drept, inlocuind-o cu propria lor judecata, cu staborul micilor aranjamente de partid. Sunt datele precise cand Parlamentul de la Bucuresti a confiscat roba de judecator si a izbit cu ciocanul sofismelor politice peste degetele procurorilor. Unii sunt tentati sa laude Senatul pe motiv ca a dat drumul dosarelor Seres si Pacuraru, in timp ce Camera a blocat dosarele Mitrea si Nastase. Eronat. Senatorii au abuzat la fel de grav ca deputatii de justitie. Si unii si altii s-au transformat in judecatori supremi, incalcand elementare principii constitutionale.

  • Vot otravit. Votul de marti din Senat va permite procurorilor sa-si continue anchetele in cazurile Seres si Pacuraru, ceea ce nu se mai poate in cazurile Nastase si Mitrea. Dar senatorii PNL si PSD au subminat in mod premeditat credibilitatea celor doua anchete cu ajutorul consideratiilor politice din rapoartele Comisiei juridice. Astfel ca binele aparent facut prin avizarea cercetarii penale se va dovedi mai tarziu un rau cu premeditare. O viclenie prin care sunt compromise anchete, anchetatii sunt spalati, iar suspiciunea transferata asupra altor adversari politici.
  • O prima imixtiune s-a consumat cand senatorii au evaluat probele, calificandu-le drept confuze si neconcludente. In mod schizoid si greu de explicat logic, senatorii-juristi au scris intr-o fraza ca aprecierea probelor este strict treaba justitiei, iar in fraza imediat urmatoare le califica drept confuze si neconcludente.
  • A doua interventie, mai brutala decat prima, s-a consumat cand senatorii le-au cerut procurorilor sa extinda cercetarile in cazurile Videanu, Stolojan si Seculici. Altfel spus, le-au indicat pe cine sa ancheteze. Ce-i reprosau lui Basescu, fara probe, au comis sub ochii natiunii. Mai grav, senatorii-juristi si-au depasit flagrant competentele: cei trei n-au calitate de parlamentari.
  • Fumigene. Daca din interceptari rezulta un motiv ca cei trei sa fie cercetati, senatorii n-aveau decat sa faca o plangere penala. Astfel, aveau un prilej sa dovedeasca ca procurorii actioneaza cu dubla masura, dupa cum s-a plans ministrul Seres in Senat. Daca interceptarile in care apar pomeniti cei trei sunt atat de concludente, senatorii ar fi fost chiar obligati sa sesizeze in mod formal parchetul, sa-si asume gestul si riscul de a fi acuzati de denunt calomnios, nu sa se ascunda in spatele unei recomandari politice, care va deschide un nou joc politic.
  • Verdict de nevinovatie. Senatul i-a trimis pe cei doi in judecata cu verdict clar de nevinovatie.  Punand in discutie probele, natura acuzatiilor, Senatul s-a transformat, la fel ca si Camera Deputatilor, intr-un sinistru tribunal extraordinar. Grav este ca monstruozitatea juridica patentata in Senat si Camera incepe sa devina acceptata ca mecanism firesc de obstructionat justitia, care, vorba lui Melescanu si Diaconescu, mai trebuie putin rodat. In mod absurd, senatorii au intervenit in treburile justitiei in numele independentei sale.  
  • Frauda logica. Senatorii PNL si PSD comit fraude logice flagrante. Daca Seres e victima si totul e confuz si neconcludent, ce motiv ar avea sa ceara extinderea asupra unor terte persoane care apar in convorbiri telefonice, dar nu stim in ce context si ce relevanta are numele lor in economia anchetei.
  • Separatia puterilor in stat. Printr-o piesa pusa mai abil in scena decat de complicii lor deputati, senatorii PNL si PSD au actionat in dispret total fata de regulile statului de drept, incalcand principiul separatiei puterilor in stat. Iliescu, Vacaroiu, Geoana, Nicolai, Pacuraru au sters pe jos cu procurorii, le-au evaluat cu maxima incompetenta munca, i-au discreditat utilizand tot arsenalul manipulator de productie sovietica, avand tot ei obraznicia sa-i compare cu anchetatorii stalinisti. 
  • Coalizarea penalilor. CSM ar trebui sa reactioneze si acum, in apararea reputatiei magistratilor atacati masiv de un parlament intreg coalizat impotriva lor. In loc sa reduca la minim un raport nefiresc cu justitia, legalizat de o nefericita decizie a Curtii Constitutionale, senatorii au abuzat de el probandu-si astfel reaua credinta. Au tinut lectii juridice contabilul Nicolae Vacaroiu, Rodica Stanoiu, ministrul care cerea prin 2004 verde de la partid sa inceapa anchete, si-a pus semnatura pe doua rapoarte rusinoase pentru orice magistrat cu minime reflexe democratice Norica Nicolai, care se visa pana mai ieri ministrul justitiei. 
  • Frica de justitie. Nicolae Vacaroiu, contabilul care se plange ca n-a vazut dovezi clare in cele doua dosare, a contribuit politic la tergiversarea dosarelor, el fiind cel care a cerut, impreuna cu Bogdan Olteanu de la PNL, ca si Parlamentul sa-si dea aviz. La randul lor, parlamentarii care se plang ca sunt hartuiti politic taman inaintea campaniei au amanat cat au putut intalnirea cu judecatorii. Si senatorii si deputatii au dinamitat anchetele procurorilor cu arme diferite, avand in minte ceea ce Pacuraru si Mitica Dragomir le-au strigat de la tribuna, in momente diferite dar exprimand acelasi groaznic gand: ganditi-va ca maine ati putea fi voi!  
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro