Gandul: Romanilor le e frica de refinantare, desi ar avea de castigat
Diferentele dintre dobanzile de acum doi ani si cele din prezent ajung si la 5%
Prin refinantare se pot lua si bani in plus, pe langa plata vechiului credit
Pentru ca experienta cu bancile nu este pe lista celor mai placute amintiri ale romanilor, un produs nou, cum este refinantarea, este inca neatragator, desi ar putea aduce beneficii reale. Practic, refinantarea inseamna ca iti faci un credit nou pentru a-l plati pe cel vechi. Care este beneficiul? Faptul ca noul credit il vei plati la dobanzile de acum, nu la cele care erau cand a fost luat creditul. De exemplu, in 2005 dobanda la un credit de nevoi personale in euro era de aproape 16%, in timp ce acum este, in medie, de circa 9%.
„Romanii nu sunt obisnuiti cu ideea de refinantare. Multi au impresia ca este o noua metoda cu care bancile vor sa ne ia ochii si banii. Nu e chiar asa. Daca tragem linie, rata lunara poate scadea sensibil daca refinantezi, pentru ca beneficiezi de dobanzile mici de acum”, a declarat pentru Gandul Maria Sterpan, product manager in cadrul brokerului de credite Credit Zone.
Practic, refinantarea inseamna ca din noul credit va fi platit cel vechi. Mai mult decat atat, unele banci sau institutii financiare au scos pe piata un nou tip de produs, care sa uneasca mai multe credite. Altfel spus, se pot refinanta simultan creditele pe care le ai printr-un singur cont, la o singura banca. „Este un produs relativ nou, insa poate fi foarte folositor. Un lucru important este si ca la refinantare poti obtine si bani in plus. Adica pe langa suma care trebuie platita pentru vechiul credit se pot luat bani in plus. Partea buna este ca gradul de indatorare se va calcula fara a tine cont de ratele la creditul vechi, pentru ca acesta urmeaza sa fie achitat”, ne-a explicat Sterpan.
Integral in Gandul