Sari direct la conținut

Jean-Claude Trichet: Economia zonei euro va inregistra un ritm moderat de crestere spre finalul acestui an

HotNews.ro

Cresterea economica a zonei euro este probabil sa se tempereze in al doilea si al treilea trimestru, iar riscurile secundare ale inflatiei trebuie sa fie luate in serios si prevenite, a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Acesta a mai spus ca, spre finalul acestui an, va urma o perioada cu un ritm moderat de crestere.

„Scenariul de baza este ca vom inregistra o incetinire a cresterii in al doilea si al treilea trimestru din acest an, apoi o revenire treptata la un ritm de crestere moderat” a spus Jean-Claude Trichet.

Comentariile presedintelui BCE au fost publicate vineri, in cadrul unui interviu acordat pe 11 iulie pentru patru cotidiane europene.

Printre riscurile ce planeaza asupra cresterii se afla „o corectie semnificativa a pietei financiare, posibile noi scumpiri ale petrolului si marfurilor si posibila accentuare a dezechilibrelor pietei financiare”, a spus Trichet, potrivit unei transcrieri a interviului, aparuta pe pagina de internet a Irish Times.

Trichet a spus ca pietele sufera in continuare turbulente foarte severe si ca BCE ramane hotarata sa aduca inflatia sub nivelul de 2%, dupa ce a atins un record de 4% in iunie.

„Cea mai recenta majorare a costurilor fortei de munca trebuie sa fie luata in considerare. Nu as spune deocamdata ca efectele inflationiste de runda a doua sunt un fenomen generalizat, insa sunt semne ca aceasta problema trebuie sa fie luata in serios”, a mai spus Trichet.

„De fapt, mesajul nostru este ca trebuie sa prevenim efectele de runda a doua”, a precizat acesta.

Inflatia zonei euro a atins un record in principal din cauza scumpirii petrolului si a alimentelor. Rezultatele au fost urmate, in iulie, de prima majorare a dobanzii de politica monetara din ultimul an, de la 4,0% la 4,25%.

Trichet a repetat ca masura BCE da a majora dobanda cheie va duce la obtinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu.

BCE a indicat ca ar putea repeta masura din iulie daca scumpirile energiei si marfurilor se vor reflecta asupra salariilor, precum si a altor costuri si servicii, prelungind ceea ce se doreste a fi o accentuare temporara a inflatiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro