Sari direct la conținut

Xi Jinping le cere firmelor private să fie „bogate și iubitoare”, stârnind noi îngrijorări la Beijing

HotNews.ro
Președintele chinez Xi Jinping la congresul Partidului Comunist Chinez, Foto: Noel Celis / AFP / Profimedia
Președintele chinez Xi Jinping la congresul Partidului Comunist Chinez, Foto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Președintele chinez Xi Jinping a declarat luni că firmele private ar trebui să fie „bogate și iubitoare” pentru a împărți cu companiile de stat responsabilitatea de a asigura prosperitatea pentru toți chinezii, relatează Reuters și Yahoo Finance.

Comentariile sale vin în contextul în care agenții economici din China așteaptă ca guvernul de la Beijing să prezinte detaliile cu privire la modul în care urmează să implementeze politica de „prosperitate pentru toți” anunțată de Xi Jinping pentru a reduce prăpastia dintre bogații și săracii țării.

Companiile private așteaptă să vadă cum li se va cere să „contribuie” la acest deziderat.

Vorbind la un eveniment în spatele ușilor închise cu reprezentanți guvernamentali și ai sectorului privat în timpul sesiunii anuale a parlamentului de la Beijing, Xi a îndemnat firmele private și antreprenorii să dea dovadă de „patriotism” și să participe activ la inițiative de caritate, potrivit informațiilor transmise de mass-media chineză.

Xi a spus de asemenea că firmele private ar trebui să distribuie cu angajații lor „fructele” creșterii economice ca parte a ceea ce a descris drept „o comunitate de interese comune”.

„Fiți bogate și responsabile, fiți bogate în beneficiul altora, fiți bogate și iubitoare”, l-a citat radioul public de la Beijing pe președintele chinez.

Fă ce zice Xi Jinping, nu ce face președintele Chinei

Unii analiști subliniază însă că firmele private din China sunt îngrijorate că această politică a „prosperității pentru toți” s-ar putea traduce de fapt în noi taxe în condițiile în care guvernele locale din mai multe regiuni sunt împovărate de datorii și au dificultăți în a crește veniturile fiscale.

„Problema cu ‘prosperitatea pentru toți’ este că poate duce la o povară fiscală foarte incertă, spre deosebire de taxa pe profitul corporațiilor așa cum este ea prevăzută de lege”, afirmă Alfred Wu, profesor asociat la Facultatea de Politici Publice din cadrul Universității Naționale din Singapore.

El spune că este incorect ca firmelor private să li se ceară să împartă responsabilitatea socială pentru reușita acestei politici cu companiile de stat, care se bucură de acces privilegiat pe piețe și beneficiază de împrumuturi preferențiale care nu sunt disponibile pentru agenții economici cu capital privat.

Xi a mai declarat luni că China va trata mereu firmele private și antreprenorii ca o „familie” și a promis înlăturarea barierelor birocratice care împiedică companiile private să concureze corect cu cele de stat.

Însă în pofida asigurărilor date de acesta, guvernul de la Beijing a luat în ultimii ani măsuri ample împotriva unor companii și antreprenori, în special din sectorul tech, care au nemulțumit conducerea comunistă a țării.

Se crede că în urmă cu 3 ani Xi Jinping a ordonat personal blocarea listării pe bursă a Ant Group, gigantul fintech fondat de miliardarul Jack Ma, după ce acesta a criticat public autoritățile de reglementare și băncile chineze.

Jack Ma a dispărut din spațiul public timp de mai multe luni după ce a formulat criticile respective.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro