Sari direct la conținut

Gandul: Romania va deveni importator de forta ieftina de munca

Intre 1,5 si 2 milioane de romani au emigrat in UE dupa 2002. Bucurestiul acorda in 2008 doar 10.000 de permise de munca strainilor. Romania este posibil sa devina in 10-15 ani una dintre tarile in care numarul celor veniti sa se stabileasca si sa-si gaseasca un loc de munca il va depasi pe cel al persoanelor care pleaca in afara tarii, situatie exact inversa celei de acum.

Cel putin aceasta este una dintre concluziile unui raport publicat de Banca Nationala a Romaniei. In prezent, piata locala se confrunta cu un deficit de forta de munca care afecteaza majoritatea agentilor economici importanti de la noi. Incepand cu anul 2002, dupa relaxarea restrictiilor de circulatie a cetatenilor romani in spatiul Schengen, intre 1,5 si 2 milioane de persoane au emigrat in cautarea unor noi locuri de munca, aproape jumatate dintre acestea cu varste cuprinse intre 20-39 ani.

„Acest fenomen a generat deficite pe anumite segmente ale pietei interne a fortei de munca, indeosebi in ramuri precum constructiile sau industria textilelor si a confectiilor”, se arata in raportul BNR.

Patronatele vor 50.000 de straini. Pentru a rezolva macar partial aceasta problema, Banca Nationala propune „deschiderea pietei romanesti pentru lucratorii extracomunitari (in special din estul si sud-estul Asiei)”, solutie imbratisata si de membrii Confederatiei Nationale a Patronatului Roman care cer acordarea de permise de munca pentru 50.000 de cetateni chinezi, fata de circa 10.000 cat a propus Ministerul Muncii. In acest sens, la sfarsitul anului trecut, a fost simplificata si procedura de acordare a permisului de munca.

Integral in Gandul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro