Financiarul: Bancile incep sa ascunda printre comisioane asigurarile pentru credite
Asigurarea este obligatorie la mare parte din creditele fara ipoteca, chiar daca acest lucru nu este stipulat in vreo lege. Si chiar daca nu se practica in nicio alta tara europeana. Uneori, este impusa si in cazul celor pentru investitii imobiliare, unde deja exista asigurarea bunului ipotecat. Un cost in plus la credite, care in ultimul timp este tot mai adesea ascuns printre comisioane.
Unul dintre costurile tipic romanesti neincluse in dobanda anuala efectiva (DAE) la accesarea unui credit de nevoi personale pentru persoane fizice este asigurarea. Imbraca diverse forme de la un produs la altul sau de la o banca la alta. Cel mai des intalnite sunt asigurarile de credit sau de viata. Nu sunt obligatorii prin lege, dar sunt cerute la mare parte din institutiile bancare. Sunt destul de costisitoare, se platesc aproape intotdeauna pentru intreaga perioada de creditare sau sunt incluse in rata lunara si acopera, in majoritatea cazurilor, acelasi risc: decesul.
Uneori, si pe cel de invaliditate. Altfel spus, polita plateste ratele in situatia in care titularul creditului fie ramane invalid, fie decedeaza. „Acest tip de asigurare nu mai este folosit in nicio tara europeana”, spune Georg Kovacs, Managing Director EOS KSI Romania, firma care se ocupa de recuperarea creantelor. In unele cazuri, astfel de asigurari sunt cerute chiar si la creditele pentru investitii imobiliare, unde deja este asigurat bunul ipotecat.
Exista insa si un alt tip de asigurare – care nu este popularizat prea mult din motive lesne de inteles, si anume cea care acopera riscul de neplata pentru orice situatie. „Este bine sa diferentiem intre politele care acopera riscurile legate de persoana sau sanatatea clientului – deces sau invaliditate – si cele care acopera riscul de neplata, caz in care despagubirea se plateste de catre asigurator bancii, iar imprumutatul va ramane in continuare obligat la plata sumelor catre societatea de asigurari, contractul de credit fiind cesionat de catre banca catre asigurator. In cel de-al doilea caz, incidenta este mult mai mare decat in primul caz”, a declarat Traian Stancu, directorul juridic la KIWI Finance. O astfel de asigurare este insa mult mai costisitoare.