Financiarul: Lipsa de informatii si comoditatea dubleaza costurile unor credite
Imprumuturi de valori mici, acordate rapid pentru perioade scurte, dar la costuri mult mai mari decat la banci, aceasta este reteta de succes a celor mai multe dintre institutiile financiare nebancare.
Aproape saptamanal se vorbeste despre intrarea pe piata a unui nou IFN, dovada ca inca mai e loc pentru astfel de activitati. Iar lupta pentru fiecare client merita, in conditiile in care exista cazuri cand suma restituita este de mai bine de doua ori mai mare decat cea imprumutata.
Creditul cu buletinul a facut istorie ani la rand. Statisticile neoficiale aratau ca un roman din trei a apelat o data-n viata la aceasta forma de creditare. Intre timp, entuziasmul s-a mai potolit. Inca se mai practica, sub diverse forme, in marile lanturi de electrocasnice. Incet, incet castiga teren, insa creditul la domiciliu. Un fel de CAR, cum spun cei care se imprumutau inainte de 1989, dar mult mai scump.
Ambele forme de imprumut sunt alaturi de multe altele in portofoliul institutiilor financiare nebancare (IFN). Pentru a activa in Romania, aceste institutii trebuie sa fie acreditate de BNR si sa respecte unele norme, atat la constituire, cat si in desfasurarea activitatii. Nu trebuie sa constituie insa rezerve minime obligatorii, lucru considerat de piata bancara drept discriminare. Nici sa atraga depozite nu au voie.