Sari direct la conținut

Serviciile au contribut cu aproape jumatate la cresterea economica din primul trimestru

HotNews.ro

Aproape jumatate din cresterea economica din primul trimestru, de 8,2%, s-a datorat serviciilor, in timp ce agricultura nu a influentat cresterea produsului intern brut (PIB). Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), consumul individual al gospodariilor populatiei a avut si in perioada mentionata cel mai mare aport la formarea PIB.

Astfel, serviciile au contribuit cu 4% la cresterea economica din primul trimestru, fiind urmate de constructii cu 1,7%, industrie – 1,5% si impozite nete pe produs cu 1%. Agricultura nu a contribuit in nici un fel la cresterea PIB, potrivit lui Vergil Voineag, presedintele INS.

Datele prezentate joi de reprezentantii INS arata ca serviciile au contribuit cu 48,8% la cresterea PIB, avand in vedere ca detin o pondere de 52,3% in PIB iar in primul trimestru avansul acestui sector a fost de 7,5%, iar industria si constructiile au contribuit cu 39% la cresterea PIB, in conditiile in care industria a inregistrat o crestere de 5,4% la o pondere 26,7% din PIB, iar constructiile au sporit cu 32,4% si au o pondere de 6,2% din PIB.

Un procent important la cresterea PIB, de 12,2%, l-au avut impozitele nete pe produs, care in primul trimestru au urcat cu 9,3% la o pondere de 12,4% din PIB.

Agricultura, care are o pondere de 2,4% din PIB, a scazut cu doar 0,5% in intervalul analizat, ceea ce rezulta ca evolutia sa asupra cresterii PIB a fost aproape nula.

Pe categorii de utilizari, cel mai important aport la formarea produsului intern brut l-a inregistrat consumul individual al gospodariilor populatiei, cu 12,5%, fiind urmat, cu un aport de 6,9%, de formarea bruta de capital fix. Consumul colectiv al administratiilor publice a avut o influenta pozitiva de 0,3%. Exportul net si variatia de stoc au avut o influenta negativa de 10,3%, respectiv 1,2%.

Produsul intern brut a urcat in primul trimestru cu 8,2%.

Dinamica exporturilor si-a continuat trendul si a devansat dinamica importurilor

In ceea ce priveste comertul international, in primul trimestru dinamica exporturilor a devansat dinamica importurilor, continuand trendul pe care s-a inscris in luna decembrie. Astfel, exporturile au avansat cu 13,5%, iar importurile cu 12,3%.

Principalele tari partenere ale Romaniei la export sunt Germania, cu o pondere de 16,6%, Italia – 16,4% si Turcia – 7,9%. Germania a devansat pentru prima data Italia, situandu-se astfel in topul tarilor partenere la export. Germania si Italia se afla pe primele locuri si la importuri, cu ponderi de 16,7% si respectiv 11,7%, urmate de Ungaria 6,7%.

Cel mai mare nivel al deficitului comercial a fost inregistrat in primul trimestru cu Germania – 823,9 milioane de euro, urmata de Rusia – 705,8 milioane de euro si Kazahstan – 575,6 milioane de euro. Solduri pozitive au fost consemnate cu Bulgaria, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Norvegia.

Deficitul comercial, inregistrat de Romania in primul trimestru, de 4,84 miliarde euro, a avut o pondere de 20,6% in PIB, cu un punct procentual sub nivelul din primele trei luni din 2007.

13% din totalul investitiilor straine directe din primul trimestru s-au dus in sectorul bancar

Romania a atras in primul trimestru al acestui an investitii straine directe de 1,58 miliarde de euro, a aratat in cadrul unei conferinte de presa presedintele INS, precizand ca 87% din total s-a indreptat spre sectorul economic, restul investitiilor fiind directionate spre sectorul bancar.

Investitia straina a rezidentilor romani in strainatate in primul trimestru a fost de 88 milioane de euro.

In ceea ce priveste structura investitiilor pe ramuri ale economiei nationale, industria detine in continuare ponderea cea mai mare, de 38,7%, urmate de comert si servicii a 23,5%. Constructiile si-au marit ponderea la 17,7%, in timp ce agricultura se mentine la o pondere constanta, de 9,4%.

„Toate datele prezentate demonstreaza ca economia Romaniei are o evolutie reala ascendenta. Nu e nici un fenomen de supraincalzire economica pentru ca formarea bruta de capital detine o pondere foarte importanta”, a declarat presedintele INS, la sfarsitul conferintei de presa.

„Nu cred in aceasta supraincalzire pentru ca nici unul dintre indicatorii sensibili, precum inflatia sau somajul nu conduc spre un asemenea risc, dar noi romanii preferam sa punem raul inainte”, a incheiat Vergil Voineag.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro