Business Standard: De ce se bat investitorii romani pe Serbia
Serbia este, in acest moment, cea mai “hot” piata din regiune pentru investitorii romani, tara vecina atragand in ultimii doi ani unii dintre cei mai mari jucatori din economia romaneasca, printre firmele care au achizitionat active sau au dezvoltat businessuri acolo numarandu-se Rompetrol (in domeniul energiei), Tender SA (transporturi, farma), Cuprom (siderurgie), Arabesque (constructii), Petrom (energie), Mobexpert (mobilier) sau International Railway Systems (transporturi).
Activele scoase la privatizare pe piata sarba sunt inca ieftine, randamentele fiind vazute la un nivel de pana la 1.000% in sapte ani de unii dintre investitori, forta de munca ieftina in comparatie cu celelalte state din fosta Iugoslavie, precum si infrastructura dezvoltata fiind argumente in favoarea investitiilor in aceasta zona. International Railway Systems (IRS), companie controlata de omul de afaceri Cristian Burci, a anuntat ieri ca a preluat 49% din actiunile grupului feroviar sarb Friulexpert, cu optiune de achizitie a restului de actiuni.
Dupa ce, in ultimii doi ani, investitorii atrasi de privatizari – Rompetrol, grup controlat de Dinu Patriciu, si Cuprom, compania fostului bancher Horia Simu – au pierdut competitia in fata companiilor rusesti, atractia pentru piata sarbeasca s-a concretizat in utlima perioada prin investitii greenfield sau achizitii private. PIB-ul Romaniei pe 2007, de 121 mld. euro, este de aproape cinci ori mai mare decat cel al Serbiei, iar investitiile straine directe au fost anul trecut de peste trei ori mai mari la noi decat in tara vecina.
“Cred ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri romani vor descoperi Serbia, pentru ca, in timp, isi vor da seama de potentialul de crestere al acestei tari. Situatia economica din Romania intra in declin la nivelul oportunitatilor si, aflati in cautarea unor actiuni economice de succes, romanii vor vedea, in sfarsit, potentialul acestei tari”, a declarat pentru Business Standard Ovidiu Tender, proprietarul grupului de firme Tender.
El crede ca achizitia in acest moment a unei companii in Serbia poate sa aduca un randament de 500-1.000% in urmatorii circa sapte ani. “Firmele sarbesti sunt foarte ieftine, iar preturile de acum nu reflecta valoarea lor. Sunt in afara unei stari de normalitate europeana”, a mai afirmat omul de afaceri. Tender deruleaza, in prezent, in Serbia, businessuri pe pietele de telecomunicatii, farma si hoteliera si se pregateste sa se implice si in sectorul industriei grele, fiind in negocieri pentru achizitia unui combinat de utilaje.