Patronatele din industria alimentara si-au spus doleantele in Parlament
Reprezentantii patronatelor din industria alimentara au fost audiati marti de Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor. Patronatele si-au spus nemultumirele in fata deputatilor solicitand reglementarea legislatiei in domeniu. Acestia cer transparenta privind componenta pretului la raft si permisiunea marilor lanturi de retail sa vanda si in alte magazine la preturi mai mici.
Patronatele sustin ca sunt obligate sa-si vanda produsele cu acelasi pret si supermarketurilor si magazinelor de proximitate. De asemenea, acestia sustin ca retailerii nu colaboreaza cu producatorii care vand in magazinele de proximitate la preturi mai mici decat in marile unitati comerciale.
”In momentul in care creste transparenta in privinta modului de compunere a pretului la raft, vor exista conditii ca preturile sa scada”, a declarat directorul general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valentin Blanaru
Reprezentantii patronatelor au explicat deputatilor ca producatorii din Romania sunt dezavantajati in relatia cu supermarketurile, pentru ca puterea lor de negociere este mult mai redusa decat a firmelor din strainatate.
“Sigur ca producatorul din Romania va fi tratat altfel, pentru ca producatorul din Spania, de exemplu, negociaza pentru distributie la nivel european, in timp ce producatorul roman de carne de porc nu poate livra in UE, din cauza pestei, deci este obligat numai la piata interna”, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
O alta nemultumire exprimata de patronate este intarzierea la plata a contractelor si imposibilitatea de a verifica daca retailerii au prestat serviciile pentru care au cerut taxe.
Prezenti la audierile comisiei de specialitate a Camerei Deputatilor au fost si producatorii din industria usoara. Presedintele Federatiei Sindicale din Industria Usoara, Maria Grapini, si-a manifestat nemultumirea vis-a-vis de faptul ca supermarketurile comanda producatorilor de textile produse si sortimente dar nu isi asuma productia, astfel incat tot producatorul suporta costurile aferente marfii nevandute.
Membrii Comisiei de politica economica au ascultat plangerile patronatelor dar au evitat sa traga concluzii. Potrivit presedintelui de comisie, Mihai Tudose, saptamana viitoare vor fi audiati si reprezenantii supremarketurilor si ai consumatorilor si abia atunci deputatii vor trage o concluzie si vor lua o decizie.
Comisia de politica economica, reforma si privatizare efectueaza o ancheta parlamentara privind acuzatiile de concurenta neloiala si practica monopolista practicate de supermarketuri.