Presa in diagonala: SUA a trimis Taiwan-ului componente de rachete nucleare in loc de baterii, iar razboiul din Irak ar fi fost declansat de un irakian care dorea azil politic in Germania
- Razboiul din Irak ar fi fost declansat de un irakian care dorea azil politic in Germania. Administratia Bush a declansat razboi asupra Irakului, sustinand ca acesta din urma detine arme biologice. Potrivit The Independent, cel care a oferit informatia ce a stat la baza invaziei americane in Irak a fost un inginer irakian, Rafid Ahmed Alwan. Acesta traieste in Germania de la sfarsitul anilor 1990, unde a primit azil politic pe baza marturiilor conform carora fusese martor al unui program de dezvoltare de arme biologice. Aceste informatii au fost folosite pentru a justifica atacul SUA asupra Irakului in fata Natiunilor Unite, dar acum Rafid neaga ca ar fi facut aceste afirmatii vreodata.
- Bulgaria este pe ultimul loc in ceea ce priveste puterea de cumparare in UE. Nivelul preturilor in Bulgaria, la sfarsitul anului 2006, era de 38% din nivelul mediu pentru toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, arata datele preliminare ale Institului National de Statistica. La acest indicator, Bulgaria este pe ultimul loc in Europa, chiar si Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina si Albania inregistrand indicatori mai mari pentru nivelurile relative ale preturilor. Comparativ vorbind, la sfarsitul anului 2006, preturile din Romania erau aliniate la circa 50% din nivelul mediu in UE, cele din Turcia – la 59%, iar in Croatia – la 64%. Islanda, Norvegia, Elvetia si Danemarca sunt statele cu cele mai mari preturi din Europa. Bulgaria este pe ultimul loc in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, calculat in conformitate standardul puterii de cumparare, scrie Dnevnik, citat de Rador.
- Viitoare intariri ale trupelor NATO din Afganistan. Intaririle pentru trupele din Afganistan vor fi anuntate cu ocazia viitorului summit NATO de la Bucuresti care va avea loc la inceputul lunii aprilie, a afirmat miercuri reprezentantul Aliantei la Kabul, fara insa a preciza cati vor fi, relateaza AFP, potrivit Rador. Ofiterii superiori insarcinati cu Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (Isaf) a NATO, au afirmat ca au nevoie de 6.000 pana la 10.000 de soldati pentru a lupta impotriva insurgentilor talibani. Maurits Jochems, reprezentantul NATO a afirmat in fata presei ca „dupa Bucuresti, soldatii din cadrul Isaf vor fi mai numerosi decat astazi”. „Vom avea la fel de multe sau mai multe trupe in sud? Raspunsul este da”, a adaugat el, fara a da insa cifre.
- SUA a trimis Taiwan-ului componente de rachete nucleare in loc de baterii. Oficialli Pentagonului au declarat marti ca patru sigurante elctrice de ultima ora, servind rachetelor nucleare au fost trimise de catre SUA in Taiwan, in loc de baterii pentru elicoptere, eroare care a fost identificata numai acum, la un an si jumatate dupa incident, scrie The New York Times. Gresela a fost motivata de catre oficiali prin asemanarea foarte mare dintre componentele de ogive nucleare si munitia conventionala, acestea necontinand material nuclear. Chiar si asa, aceatsa eroare este jenanta pentru americanii responsabili de acest fel de echipamente.
- Conducerea Rusiei nu intentioneaza sa afle adevarul despre moarte primului om care a ajuns in spatiu. Soarta lui Yuri Gagarin este in continuare invaluita in mister. Concluziile comisiei guvernamentale care se ocupa de investigarea mortii primului om care a ajuns in spatiu nu au fost facute publice inca, scrie Pravda. Aceasta comisie a fost infiintata in 28 martie 1968, a doua zi dupa ce tragedia avusese loc, insa toate documentele legate de investigatie au fost ulterior declarate secrete. Comisia si-a incheiat si ea existenta, iar singurul document oficial legat de moartea lui Gagarin a ramas necrologul sau care sustine ca moartea a survenit in urma unei catastrofe din timpul unui zbor de antrenament.
- Un imens bloc de gheata se desprinde de calota Antarcticii. O mare intindere de gheata s-a desprins de Antarctica, anuntand posibilitatea prabusirii unui bloc si mai mare din platforma de gheata, ca urmare a unei evolutii climatice care i-a socat pe oamenii de stiinta, relateaza The Guardian. Imaginile prin satelit arata ca peste 400 de kilometri patrati din ghetarul Wilkins s-au desprins inca de la sfarsitul lunii februarie, lasand restul platformei de gheata sa “atarne de un fir de ata”. Prabusirea brusca a calotei sugereaza schimbari climatice mult mai rapide decat cele la care se asteptau cercetatorii. Portivit profesorului David Vaughan de la Agentia Britanica de supraveghere a Antarcticii, in doar cateva zile se va sti care este soarta calotei glaciare, intr-atat de rapid avanseaza fenomenul. Vaughan este unul dintre mebrii echipei de cercetatori care au prezis in 1993 ca ritmul incalzirii globale ar putea provoca prabusirea ghetarului Wilkins in decurs de 30 de ani
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro