Sari direct la conținut

Analistii se asteapta ca BNR sa majoreze miercuri rata dobanzii de politica monetara

HotNews.ro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va majora, miercuri, rata dobanzii de politica monetara, constransa de persistenta inflatiei la un nivel ridicat, apreciaza cei mai multi analisti economici, citati de Mediafax. Cei mai multi economisti anticipeaza majorarea dobanzii cu valori cuprinse intre 0,25 puncte si 0,5 puncte procentuale.

Trei dintre cei patru membri fondatori ai Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) sustin cresterea cu 0,5 puncte. Astfel, economistii-sefi ai BCR si Raiffeisen Bank, Lucian Anghel si Ionut Dumitru, precum si directorul de investitii al Interamerican Pensii, Radu Craciun, anticipeaza o majorare a dobanzii la 9,5%, in timp ce economistul sef al BRD, Florian Libocor se asteapta la mentinerea nivelului actual, de 9%, a ratei de dobanda.

„Ma astept la majorarea dobanzii pentru ca inflatia persista, dobanda reala este prea redusa si pentru ca banca centrala trebuie sa transmita un semnal catre piata ca readuce inflatia in banda de variatie”, a declarat Radu Craciun.

Pentru a anticipa decizia BNR din 26 martie, situatia trebuie privita din doua unghiuri de comparatie – cu mediul extern si cu necesitatile mediului intern, este de parere Libocor.

„In comparatie cu mediul extern, diferentialul de dobanda este mai mult decat confortabil in favoarea Romaniei – 675 puncte de baza pe relatia Fed (diferenta dintre dobanda Rezervei Federale americane, 2,25% si dobanda BNR, 9% – n.r.) si 500 puncte de baza pe relatia BCE (diferenta dintre dobanda Bancii Centrale Europene, 4% si dobanda BNR – n.r.)”, a spus economistul-sef al BRD.

El a adaugat ca in ceea ce priveste necesarul mediului intern, pot fi observate trei aspecte esentiale. Astfel, rata reala a dobanzii a ajuns la 103 puncte de baza, insa perspectivele pozitive, mizand pe o reintrare a inflatiei pe un trend descendent, sunt reconfirmate de piata.

De asemenea, dobanda de politica monetara a crescut cu 200 puncte de baza iar efectul integral nu va fi observat mai devreme de finalul primului semestru, iar masurile aferente procesului de corectie a deficitului extern vor fi mai eficiente daca nivelul cursului de schimb al leului ramane in proximitatea cotatiilor actuale, decat daca leul s-ar aprecia, a aratat economistul BRD.

„In concluzie, cred ca o majorare a dobanzii de politica monetara nu este oportuna”, a subliniat Libocor.

Prognoza Bancpost indica o majorare a dobanzii de politica monetara cu maxim un sfert de punct procentual.

„Date fiind rata ridicata a inflatiei, vulnerabilitatea cursului de schimb si nevoia atragerii de capitaluri pentru finantarea deficitului de cont curent, este de asteptat ca BNR sa decida majorarea ratei dobanzii de politica monetara. Credem ca o majorare la 9,25% reprezinta pasul maxim pe care banca centrala ar trebui sa-l faca in sedinta din 26 martie”, se arata intr-un raport al Bancpost.

In ultimele patru sedinte de politica monetara, BNR a majorat dobanda cu 200 de punct de baza, la 9%. Dupa primele doua luni din acest an, rata inflatiei s-a situat la 1,57%, in timp ce inflatia anuala a urcat la aproape 8%. Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,8% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu acelasi interval de variatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro