Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă – care e semnificația acestei zile
- Maria Ionescu
2 noiembrie 2024 – e „Sâmbăta Morților” sau „Moșii de toamnă” și marchează o zi cu însemnătate aparte în calendarul ortodox, dedicată pomenirii și comemorării celor plecați din viață.
Pomenirea „moșilor” este o tradiție a Bisericii ce reamintește credincioșilor că cei dragi plecați dintre noi nu trebuie să fie uitați.
De ce Moși
Conform tradiției respectate de Biserica Ortodoxă, ziua săptămânală consacrată pomenirii morților este sâmbăta.
În fiecare an, există anumite sâmbete în care se face pomenirea colectivă a tuturor morților, adică „pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor adormiți întru Domnul”.
Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. În acest fel sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.
Creștinii ortodocși respectă aproximativ 20 de zile de Moși. Cele mai importante sunt: „Moşii de primăvară” (de Mucenici), „Moşii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moşii de toamnă” (în prima sâmbătă a lunii noiembrie), „Moşii de Iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).
Moșii de toamnă 2024
În calendarul ortodox, Moșii de toamnă se țin înainte de începerea Postului Crăciunului, de obicei în prima sâmbătă din luna noiembrie (uneori și în ultima sâmbătă din octombrie).
În acest an, această zi este marcată pe 2 noiembrie.
Tradiții bisericești și obiceiuri populare
De Sâmbăta Morților, creștinii ortodocși fac parastase și dau de pomană pentru cei răposați.
În biserică, în această zi, după Sfânta Liturghie se oficiază Slujba Parastasului, cu unele rugăciuni speciale. Slujbele de pomenire a celor adormiţi poartă numele de „parastas”.
Conform tradiției, creștinii aduc la biserică, pentru a fi slujite de preoți, colivă, vin, colaci, dar și pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul.
După ce sunt binecuvântate, acestea se împart, pentru sufletele celor morți, celor din comunitate, dar mai ales celor săraci.
De asemenea, în această zi, credincioșii merg la mormintele celor dragi, le curăță, le împodobesc cu flori și aprind lumânări, care să le lumineze calea și să le încălzească sufletele celor trecuți în neființă.