Sari direct la conținut

Parintele-primar: “Am sa ma imbat bine si am sa decid”

Cum isi vor plati preotii campaniile electorale? Calitatea de preot-candidat la alegerile locale nu contravine calitatii de duhovnic al unei comunitati? Care este raportul preotului concurent cu membrii laici ai parohiei care candideaza la randul lor în numele partidelor? Unii preoti-candidati spun ca biserica trebuie sa fie prezenta in luarea deciziilor la nivel local. Pe de alta parte, teologii sustin ca preotii trebuie sa ramana in biserici si sa se ingrijeasca de sanatatea spirituala a comunitatii.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a decis, la ultima sedinta, ca preotiilor sa le fie permisa candidatura la functia de consilier local si consilier judeten. Pe de alta parte, Sfantul Sinod a mentinut embargoul impus preotilor in 2004 in ceea ce priveste implicarea in politica. Astfel, cu toate ca pot candida la o functie de consilier judetean sau local, preotii nu se pot inscrie in partide politice si nu pot candida la Primarie sau Parlament.

Slujitor si la Dumnezeu, si in administratie

Patriarhia considera ca preotii trebuie sa fie implicati in administratia publica. “O functie de consilier reprezinta prelungirea activităţii sale pastoral-sociale în viaţa comunităţii locale”, a declarat pentru Hotnews.ro, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. El a explicat ca preotii care doresc sa candideze la alegerile locale, trebuie sa primeasca aprobarea Consiliului Eparhial al eparhiei de care apartin. In cazul in care este ales consilier local sau judetean, preotul nu este obligat sa aleaga intre parohia sa si functia dobandita, asa cum erau obligati sa aleaga preotii alesi primari pana in 2004. “Preotii isi vor pastra parohiile. Munca de consilier presupune prezenta la o sedinta pe saptamana de aceea nu exista nici un fel de incompatibilitate”, a mai declarat printele Constantin Stoica. Astfel, preotii vor fi platiti si pentru activitatea duhovniceasca cat si pentru cea exercitata in cadrul consiliilor locale sau judetene.

Primul preot-candidat la Arad

Oficial, Patriarhia nu a inregistrat, inca, cereri din partea preotilor care ar dori sa candideze la alegeri. Aceeasi situatie se inregistreaza si la Arhiepiscopia Bucurestiului si la Mitropoliile din tara. Cu toate acestea la parohiile locale din Ardeal si Oltenia, preotii si-au anuntat deja intentia de a candida. Este si cazul preotului Sorin Ciurlea, din localitatea aradeana Conop. “Intre 2000 si 2004 am fost consiler local din partea PD si secretar pe cultura si culte a filialei judetene a partidului. Acum vreau sa candidez din nou pentru functia de consilier judetean, daca primesc acordul Consiliului Eparhial”, spune preotul Sorin Ciurlea. In opinia sa este imperativ ca preotii sa fie prezenti in consiliile judetene si cele locale. “Preotul este legatura dintre administratie si oameni. Preotul poate face lobby in consiliu pentru fonduri si diverse proiecte”, mai spune parintele Sorin Ciurlea. Strategia sa electorala este deja definita. “Nu voi face promisiuni. Le voi spune oamenilor ca viata comunitatii, viata cetatii nu inseamna magariile politicieniilor”, ne-a declarat preotul Sorin Ciurlea.

Parintele-primar: “Eu m-am sacrificat aici la Primarie”

Nu toti preotii sunt de acord cu decizia Sfantului Sinod. Gheorghe Baranescu este preot in comuna Baiculesti si in acelasi timp este si primarul localitatii. “Este foarte rau ca s-a decis asa. Eu m-am sacrificat aici la Primarie, pentru ca mi-a cerut Preasfintia sa”, a declarat parintele Gheorghe Baranescu. El spune ca uneori este injurat de enoriasi pentru ca este si primar. In comuna Baiculesti functioneaza nu mai putin de noua parohi otodoxe. Pana in prezent nici unul din preoti nu si-a anuntat candidatura la alegerile locale. “Eu le recomand si le-am recomandat preotilor sa isi vada ei de treaba lor”, spune parintele Baranescu. Cu toate acestea preotul nu este inca decis sa revina exclusiv la viata ecumenica. “Nu m-am decis inca daca o sa mai candidez, sunt la Primarie de 12 ani. Cu o ora inainte ca lista cu candidati sa se inchida am sa ma imbat bine si am sa decid”, a mai declarat preotul.

Preotul-deputat de la Someseni

Confom directivei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe, preotii care doresc sa devina consilieri trebuie sa demonstreze ca s-au implicat in viata sociala. “Consiliul eparhial va analiza si activitatea clericului, daca se dovedeste ca nu s-a implicat in viata comunitatii el nu va sustinut. Trebuie sa fie oameni cu experienta”, a explicat parintele Constantin Stoica. Unul dintre preotii cu experienta in viata politica este preotul Ioan Roman, de la eparhia Someseni din judetul Cluj. Are la activ doua mandate de consilier judetean, un madat de deputat PNTCD intre 1996-2000, iar in 2000 a candidat la Camera Deputatilor ca independent. Pana in 2004 a fost si membru PNL Cluj. “Voi candida la Consiliul Judetean Cluj ca independent. Cred ca este absolut necesara prezenta bisericii in luarea deciziilor”, spune Ioan Roman. Preotul si-a stabilit si strategia electorala. El spune ca dupa ce va fi ales consilier judetean va deschide un birou pentru audiente, si ca se va implica si in viata ecnomica a judetului. “Voi prelua plangerile cetatenilor din judet si le voi prezenta consiliului. De asemenea exista si investitori care trebuie sprijiniti”, mai spune parintele Roman. Pentru a acoperi consturile capaniei electorale, preotul va apela la sponsorizari. “Am experienta in campaniile electorale prin care am trecut. Acum insa voi apela la un sponsor si pentru afise voi plati eu si sotia”, mai spune parintele Roman.

Radu Preda: Sfantul Sinod si-a pierdut viziunea fata de rolul bisericii in comunitate

Lectorul universitar Radu Preda directorul fondator al Institutului Roman de Studii Interortodoxe, Interconfesionale si Interreligioase (INTER) este de parere ca Sfantul Sinod a gresit cand a luat decizia de a permite clericilor accesul la funcita de consilier local sau judetean. “Biserica noastra majoritara stie ce vrea, de fapt, pe scena politica si sociala. Termenii în care aceasta decizie a fost formulata tradeaza nu doar nesiguranta raportarii la propria traditie canonica, dar si lipsa unei minime culturi civice, a unei viziuni organice despre rolul si locul Bisericii in statul de drept. In loc sa limpezeasca raportul deseori ambiguu, motiv pana acum de repetate critici, unele exagerate si altele intemeiate, dintre autoritatea spirituala si puterea lumeasca, decizia sinodala adancese confuziile”, spune teologul Radu Preda. In opinia textul deciziei sinodale este unul ambiguu care nu raspunde la cateva intrebari esentiale. „Cine plateste campania electorala a preotului candidat independent? Calitatea de candidat, fie si independent, nu o viciaza pe cea de pastor al tuturor, indiferent de optiunile politice? Care este raportul preotului concurent cu membrii laici ai parohiei care candideaza la randul lor în numele partidelor? Daca nu este votat, se cheama ca Biserica primește vot de blam?”, se intreaba teologul Radu Preda.

ARHIVĂ COMENTARII
Laur X • 2008-03-11 23:02:59
Nici un liceu fara Dumnezeu ! Nici o primarie fara preotie ! Nici o Capitala fara Catedrala !
1 1
zexe • 2008-03-11 23:36:51
Dupa ce ca avem un patriarh om de afaceri,acum vor si preotii sa intre in administratie.<br>Asta-i prea de tot.<br>Pina la urma ii dau crezare lui Mircea Badea cu sloganul lui care defineste de fapt starea la ceea ce se intimpla in tara asta, o stare de nebunie continua.<br>"Traim in Romania ...si asta ne ocupa tot timpul"
2 1
elena • 2008-03-12 00:09:34
ce a putut sa ajunga Romania in mileniul 3 !!!!!!! Mai poate crede inca cineva in Romania ca preotii sunt trimisii Domnului pe pamant ?? Si ca Biserica este casa lui Dumnezeu? Nuuu fratilor, biserica a ajuns doar o institutie la fel de acerba in lupta pt putere si acaparare de bogatii ca oricare alt mare concern. Adevarul este ca prea se exagereaza cu rolul bisericii in viata politica si sociala , ca prea multe drepturi au primit dupa Revolutie , desi se stie ca ei erau cei care au colaborat mai mult cu securitatea ceausista...
1 2
un fost enorias • 2008-03-12 00:28:46
nu mai e nimic de spus ! RUSINE, RUSINE, RUSINE !
2 1
Bufnitza Duminicala • 2008-03-12 01:39:10
Un preot pentru fiecare roman. Inainte vreme in Romania totzi erau comunisti, securisti, turnatori. Acum moda este preotul care este securist, turnator si of course businessman care are un drive divin.
2 1
Nemet-Deak • 2008-03-12 07:21:10
Hai sa schimbam.... domnilor preoti! Noi sa fim preafericiti si voi sa intrati in politica. Oare cine a avut acesta "VIZIUNE DIVINA"! La urma urmei mirosul banilor ajung si la biserica.
1 2
Eu • 2008-03-12 08:53:37
Rusineeeeee!!!! N-am nici un fel de respect sau consideratie pt un barbat care fuge de munca, alegand preotia! Acum au mai gasit o modalitate de a prospera pe spinarea altora....Trebuie desfiintata RELIGIA de pe planeta, sa puna osul la treba toti barbatii....asa va prospera Pamantul !
1 1
Eu • 2008-03-12 08:55:45
nu e corect sa valideze cineva ce scriu eu! daca acel cineva crede in preotii-trantori, nu va afisa niciodata parerea mea! asta e cenzura!
1 1
ciku • 2008-03-12 04:12:02
cit de curind or sa fie intrare libera la masoni, vai de capul nostru cum ne-am convertit cu asa conducatori, cred ca asa lupta mare se va da pe conservare, cine mai poate...
1 2
Hamza • 2008-03-12 07:13:53
Un preot cel putin traieste si cunoaste comunitatea, dar cum ramane cu manelistii care participa la alegeri? Este vreo sansa sa discutam destre asta? Ar fi mult mai interesant.
0 1
Synaptic • 2008-03-12 14:52:01
Ba stresatule macar manelestii sunt peste tot poporul alege care si cum conduce tara fara sa fiu manelist cocalar, discotecar sau toparlan. Faza e ca biserica e lespedea de spiritualitate din sociteatea romanesca, chiar daca a fost impusa de la nastere.De preotii care strica si calca pe inima si legatura cu Dumnezeu asa cum o stiu slujiorii nu te gandesti? Parerea mea personala despre preoti? Un om care e imputernicit sa propavaduiasca cultura si spiritualitaea dar are voie sa faca sex ca orice muritor, sa agoniseasca peste masura, sa ceara arenda sau mai "nou" sa intre in una din cea mai miserbile meserii precum politica e mai este zero la spiritualitate. Sa traiti!
0 1
speedygeo • 2008-03-12 07:16:39
Sunt ingrozit de eventualitatea ca preotii vor intra in politica. Apartin la un cult minoritar. Primaria are obligatia legala sa ne furnizeze un loc de veci. Dar cimitirul comunal este "ortodox". Fara aprobarea preotului, nimeni nu poate fi inmormantat. Ce va fi cand ei vor ocupa locuri in consiliu local?
1 1
Un roman anonim • 2008-03-12 07:49:34
Solutia adoptata inainte era mai buna decat cea de acum. Ce are de a face spiritualitatea pe care o presupune activitatea de preot cu politica? Preotii nu trebuie sa fie angajati politic dupa cum nu sunt de exemplu militarii. Au, toeretic, destule probleme cu ghidarea spirituala a enoriasilor ca sa se ocupe se de politica. Asa ca sa aleaga , ori preot ori politician. Asta nu inseamna ca le neg dreptul la opinie politica, exprimata prin vot.
0 1
Ciobanu • 2008-03-12 08:57:19
Nu inteleg ce sens are atata isterie. Ca sa ajunga in administratia locala trebuiesc mai intai alesi, nu? Cat despre articol m-am convins, nu prea stim ce inseamna "ecumenic" dar il folosim ca e cuvant bisericesc si da greutate articolului. Si atunci sa iau de bun restul articolului?
1 1
valeria munteanu • 2008-03-12 08:59:21
Biserica e invidioasa e islam ? Pe cind un preot care sa candideze la presedintie si sa conduca tara ca ayatolahii musulmani ? Si daca sunt atit de ocupati ba cu afacerile, ba cu administrarea urbei, ba cu predarea religiei in scoli - cind mai au timp si de sarmanii care cauta alinare la biserica ? Inteleg acum de ce pe usa bisericii din cartierul meu e program ca la magazin si de ce se accepta numai donatiile in bani, nu si obiecte pentru nevoiasi. Gresala,desigur, e a noastra ,daca ii votam, nu a lor ca se lacomesc. Sa ii trimitem acolo unde le-a spus Isus sa stea, nu la leafa de la primarie!
1 1
Apostolatul laic • 2008-03-12 09:22:48
Preotul are misiunea de a sluji lui Dumnezeu. Politica la care este chemat sa o faca este politica lui Hristos care se poate aplica numai in interiorul bisericii. Regret hotararea luata de Sinod.
1 1
Claudiu MINEA • 2008-03-12 10:51:29
Impactul va fi pozitiv, mai ales in mediul rural. Preotii din consiliile locale vor crste calitatea acestora, pentru a deveni un cenzor real al actiunilor deseori excesive ale multor primari. Orice initiativa care permite aducerea unor oameni mai buni in viata cetatii este de salutat. Altminteri politica va ramane apanajul ratatilor in alte domenii.
1 1
Anghelescu Andreea • 2008-03-12 11:08:12
Dl preot - primar de la Baiculesti sa ne mai lase... Nu a facut nimic nici pt comuna nici pt biserica... Este singura asezare care a ramas la nivelul anilor '90 asa ca... sa-si reconsidere meseria !
1 1
ictin • 2008-03-12 17:20:54
Noi am inventat prostia. Cum spune o "veche" zicala. Pt. ca un preot sa fie ales nu trebuie decat sa zica la biserica: "Pune stampila pe mine ca altfel te bate Dumnezeu", si gata e ales. Pana la urma nu e prost cine cere, e prost cine da. Banuiesc ca asta e un experiment al lui Daniel sa vada cum merge cu manipularea, poate in 4 ani il vedem pe derbedeu candidand la presedentie si atunci o sa avem patriarh-presedinte. Ca deja si-a pus in miscare posturi de radio dubioase care acopera frecventele la multe alte radiouri. Cred ca are ganduri mari licheaua.
0 1
george • 2008-03-12 18:32:09
eu zic ca e binevenita implicarea preotilor, adica ei de ce sa nu-i poata reprezenta pe cetateni ? stim ca sunt altii abonati la functii, fara nicio morala, fara nicio valoare, atata ca sunt din partidul cutare....aceia sunt mai valorosi? sunr preoti buni, de o moralitate exemplara care prin prezenta lor ar impune respect si ar mai curma circul interminabil din unele consilii. Sa fie credinta si constiinta la cei care ne conduc, caci suntem satui de laici care=si vad numai propriul interes, fara cea mai mica competenta sau urma de buna credinta.
1 0
Mirciuc • 2008-03-12 23:06:56
Daca "inaltimile" lor au hotatrit ca pot intra in cele lumesti, atunci voi pacatosilor ce aveti contra unsilor lui Dumnezeu. Doar e casta lor si daca nu-i alegeti in frntea satului se abate asupra voastra urgia cerului, ca de oameni suntem unsi ori nu de D-zeu. Nu-i dupa cum vreau eu e dupa cum vrea cel ce are puterea, iar mirosul banilor nemunciti si a subventiilor mascate nu are nimica de a face cu coruptia ori moralitatea si etica duhovniceasca. NU?! Ce se va intimpla intr-un loc unde se intilnesc doua culte, una care interzice unsului lui D-zeu sa se amestece intre cele lumesti si o alta culta care permite? Un popa va ajunge in Consiliul Local si va sabota pe celalalt care urmind calea si-si va sluji enoriasii asa cum ii dicteaza perceptele. Cum oare vor reactiona enoriasii? Nu se va ajunge la conflicte locale, si DOAMNE fereste de mai extinse, ca de precedentul TIMISOARA din ’89 nici maca nu e departe. Cine ne-o tot coace, de poate poate ne-o lua unii de altii sa ne casapim? Nu ma mira atita vreme cit o inalta fata bisericeasca isi indeamna enoriasii la omucidere pentru "pastrarea" tinuturilor istorice, care oricum nici nu mai sunt locuite de majoritari. IN CE FEL DE LUME TRAIM, CIT TIMP VOR FI MEREU ORBI SI SURZI? Va veni Cel Trimis ca sa redea Vederea si Lumina?
0 0
Laur X • 2008-03-13 00:17:35
popa nu ia decat 2 voturi el si preoteasa....cumi mai cearta la predica....suntem de cacao
0 0
Vasilika • 2008-03-13 13:19:25
Nu am o parere buna despre intrarea preotilor in politica ,cred ca un preot ar trebui sa se ocupe de cele sfinte ,de sufletele celor pe care ai pastoresc .In Grecia am vazut ca se savarseste zilnic sf.Liturghie chiar si la tara pe cand aici la noi in Arad bisericile sunt inchise in timpul sapatamanii ,numai catedrala este deschisa .Daca un credincios ar dori sa se roage sau sa aprinda o lumanare nu are unde pentru ca bisericile sunt inchise ,ma refer la bisericile din cartiere sau la tara .
0 0
marius • 2008-03-13 20:38:53
http://oamenisiperspective.com/oxigen
0 0
leonthos007 • 2008-03-18 12:19:27
Eu cred ca BOR nu mai are "totul in ordine la materia cenusie" ca sa nu ma exprim altfel!!! Unde este mesajul biblic si traditia christologica prin care se justifica misiunea spirituala a preotilor de orice cult! Ma intreb daca noul Patriarch al BOR, care a studiat printre altele si in lumea occidentala se poate cobora la un nivel asa de josnic incat sa le permita popilor sa se amestece "oficial" (ca inoficial se amesteca 90% din popi) in politica candidand la functii politice facand totodata parte din diferite partide politice... Ce e cu voi "preasfiintilor" ca sa nu zic "pacatoseniile" voastre... nu mai aveti surse in deajuns de a mulge vaca de bani a natiunii. Tot respectul pentru preotii care se angajeaza social (fara avantaje materiale) in ocrotirea celor saraci si nevoaiasi!... Insa o functie politica este in contradictie cu imaginea vocatiei la preotie pe care ne-o transmit primele 3 secole ale crestinatatii... Si cum veti interpreta pasajul biblic care spune ceva despre "slujba la doi stapani"?... Este aceasta misiunea voastra pe pamant: sa va bagati coada chiar si in cele mai josnice lucruri cum ar fi politica? Pacat ca un asa Patriarch bine vazut in lumea occidentului accepta asemenea josnicii ale preotilor din subordinea sa???...
0 0
Elena • 2009-03-26 12:15:30
Raspund celor ce cred în sloganul "popi trîntori" şi "religia este un opium pentru popor". Se vede de la o poşta ca persoanele care afirma asemenea mizerii, au "ceva fixat pe creier" adica ideologia comunista, care pe lînga faptul ca sunt pierduti şi degradati mai vor sa degradeze şi pe alţii.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro