Presa in diagonala: China isi sporeste cheltuielile militare, YouTube este cea mai populara comunitate online, iar Ucraina ar putea lua locul Rusiei
China isi sporeste cheltuielile militare. Conform purtatorului de cuvant al Congresului National Popular, Jiang Enzhu, bugetul militar al Chinei pe 2008 va creste cu 17,6 %, ajungand la 417,8 miliarde de yuani, adica 58,8 miliarde de dolari, informeaza The New York Times. Expertii militari din SUA considera ca de fapt cheltuielile militare ale Chinei sunt de cel putin doua ori mai mari decat cele anuntate de Beijing. Chiar daca acest lucru ar fi adevarat, bugetul militar anual al Chinei ar reprezenta doar un sfert din cel al Pentagonului.
YouTube, cea mai populara comunitate online. YouTube este la ora actuala cea mai populara comunitate online din Marea Britanie, intrecand enciclopedia editata de catre proprii utilizatori, Wikipedia. Potrivit ziarului britanic The Guardian, YouTube a avut 10.4 milioane de utilizatori unici in cursul lunii ianuarie. Site-ul detinut de Google a cunoscut o crestere a traficului de 56% fata de luna ianuarie a anului anterior, intarind popularitatea videoclipurilor online printre utilizatorii de internet, conform cifrelor facute publice recent de catre Nielsen Online.
257 de milioane de franci elvetieni pentru Bulgaria si Romania. Prin acest ajutor, Elvetia doreste sa contribuie la diminuarea inegalitatilor economice si sociale in Europa, sa ajute la imbunatatirea nivelului de trai din cele doua tari, scrie Neue Zurcher Zeitung, potrivit Rador. Finantarea acordului de extindere pentru Romania si Bulgaria va fi compensata in totalitate de bugetul de stat. Contributia va trebui inca adoptata de Parlament sub forma unui credit cadru, probabil in a doua jumatate a anului in curs. Masura prezinta si avantaje pentru Elvetia. Ultima extindere a UE a constituit un pas inainte catre mai multa securitate si stabilitate in Europa. In afara de aceasta, cele doua state au o rata de crestere de 5%, dispunmand astfel de un mare potential in calitate de parteneri economici.
Ucraina ar putea lua locul Rusiei. Firma de prospectiuni in domeniul petrolului si gazelor naturale, Shelton Canada Corp. are o solutie care ar putea elibera Europa occidentala de dependenta sa de gazul rusesc. Richard Edgar, presedintele singurei companii petroliere canadiene cu productie in Ucraina, a spus ca tara, fosta membra a blocului sovietic, are vointa politica si suficiente rezerve potentiale de petrol si gaze naturale proprii pentru a-si satisface necesarul energetic sau chiar pentru a deveni exportator net. Aceasta ar putea modifica balanta livrarilor energetice in Europa, privand Rusia de rolul sau preponderent, sustine Calgary Herald.
Autoritatile palestiniene si Israelul vor incepe tratativele de pace. Cu ajutorul unei propuneri egiptene de incetare a atacului asupra Fasiei Gaza, Secretarul de Stat Condoleeza Rice a convins conducerea palestiniana, sustinuta de catre guvernul SUA sa reia tratativele de pace cu Israel, relateaza Los Angeles Times. Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a oprit negocierile duminica, din cauza unei incursiuni israelite in Gaza si a refuzat sa cedeze insistentelor lui Rice de a-l convinge sa se razgandeasca, in ziua de marti.Dar, dupa ce a vorbit cu Abbas la telefon miercuri, Rice a anuntat ca tratativele de pace vor continua. Nici Rice si nici Abbas nu au mentionat cand acestea se vor relua.
SUA si Bulgaria stabilesc termenii cooperarii. SUA si Bulgaria au semnat acorduri care stabilesc modul in care cele doua tari vor coordona activitatile militare in Bulgaria in anii urmatori, informeaza Stars and Stripes. Cele 11 “acorduri de implementare” se refera la antrenamentele militarilor, la probleme de constructii si de personal, si la alte domenii. Ele cuprind detaliile unui acord de cooperare militara semnat in aprilie 2006. Acordul, impreuna cu unul incheiat in iulie cu Romania, permit operatiunii Joint Task Force–East (JTF-East), o relatie deschisa, pe termen lung, intre armatele americana, romana si bulgara.