Antene GSM amplasate in cimitir. Autoritatea de Sanatate Publica declara ca expunerea umana este neglijabila acolo. Vodafone spune ca zona respectiva era, in 2003, dezafectata
17 familii din Ocna Sibiului au semnat un memoriu adresat Asociatiei pentru Protectia Consumatorului (APC) din Romania prin care ii solicita ajutorul pentru a muta o statie de antene GSM din cimitirul orasului. Antena GSM apartine S.C. Vodafone Romania si a fost amplasata in cimitir cu acordul Parohiei Ortodoxe Ocna Sibiului III, reprezentata de preotul Tatu Cornel.
Contractul a fost incheiat in 18 septembrie 2003 intre Parohia Ortodoxa Ocna Sibiului III si S.C Mobifon S.A. (Vodafone), intermediat prin firma Spectra Telecom. Contractul a fost incheiat pe o perioada de 10 ani pentru o chirie anuala modica de 340 USD, suma din care Parohia trebuie sa plateasca si impozitele catre stat.
Memoriul lui nea Patru Gheorghe, |
Antena GSM ocupa o suprafata de 80 de metri patrati din suprafata cimitirului, adica 10 locuri de veci. Contractul contine clauze favorabile operatorului de telefonie mobila, cum ar fi prelungirea contractului dupa 10 ani fara ca nivelul chiriei sa depaseasca 10% din valoarea existenta a contractului, adica chiria anuala a contractului din 2014 va fi de 374 USD.
Cele 17 familii care se invecineaza cu cimitirul au constatat ca, dupa montarea statiei de telefonie mobila, o parte dintre pomii fructiferi s-au uscat. Ei se plang de dureri de cap, stres, zgomote provocate de echipamente atunci cand bate vantul, unul din petitionari a facut o semipareza pe partea dreapta, iar un altul a decedat, potrivit comunicatului APC.
[Asociatia a realizat anul trecut un studiu in care a analizat efectele radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii – vezi studiul aici]
Raspuns Ministerul Sanatatii |
Cele 17 familii au trimis memorii catre ANRCTI, Vodafone, Autoritatea de Sanatate Publica a Judetului Sibiu, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Sibiu (OJPC Sibiu), Primaria orasului Ocna Sibiului, Politia orasului Ocna Sibiului, Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu.
„Raspunsurile acestor institutii sunt pline de bizarerii”, arata APC, intr-un comunicat dat publicitatii miercuri, 6 martie.
„Conform legislatiei in vigoare dumneavoastra nu sunteti consumator pentru societatea care a montat antena”,
arata, intr-un raspuns catre cetatenii contestatari, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.
Pe de alta parte, Centrul de Mediu si Sanatate Cluj le-a raspuns:
Expunerea umana prin statiile de baza ale radiotelefoniei mobile este neglijabila si NU constituie risc pentru sanatatea populatiei”.
APC precizeaza ca in ultima perioada a crescut numarul reclamatiilor pe aceasta tema, APC Romania a primit peste 400 de sesizari, iar consumatorii reclama incalcari ale legislatiei referitoare la procesul de autorizare a amplasarii unor astfel de echipamente.
HotNews.ro a solicitat companiei Vodafone prezentarea pozitiei in legatura cu acest caz, semnalat de APC, raspuns care va fi publicat aici de indata ce va fi primit.
Pozitia companiei Vodafone:
1. Considerati ca amplasarea unei antene intr-un cimitir este o amplasare potrivita sau este o greseala a firmei Spectra Telecom, care a intermediat contractul pentru Mobifon (Vodafone)?
Raspuns: La momentul instalarii acestei statii de baza, in anul 2003, terenul respectiv era dezafectat, iar zona propriu-zisa a cimitirului era la o distanta considerabila de spatiul in care s-a construit antena. Statia este amplasata intr-un zona delimitata, situata la marginea cimitirului, pe un teren nefolosit, cu intrare directa din strada, si nu este in vecinatatea imediata a vreunei case.
2. Cum comentati precizarea APC ca practica europeana impune amplasarea antenelor GSM la o distanta de cel putin 200 m fata de locuinte – ne referim, in cazul de fata, la distanta fata de cele 17 familii care locuiesc in vecinatatea cimitirului?
Raspuns: Aceasta afirmatie nu este corecta. Potrivit legislatiei europene in vigoare, obligatiile impuse operatorilor se refera numai la respectarea limitelor densitatii de putere a campului electromagnetic, stabilite de ICNIRP ( Comisia Internationala pentru Protectia fata de radiatiile neionizante), care au fost adoptate si de tara noastra.
Aceste limite au fost astfel stabilite incat sa asigure protectia totala a publicului in ceea ce priveste expunerea la campurile de radiofrecventa. Toate statiile de baza ale Vodafone Romania functioneaza la un nivel al campului electromagnetic de cateva sute de ori mai mic decat limita minima impuse. Credem ca rolul organizatiilor non-guvernamentale este sa informeze corect populatia si consumatorii asupra subicetelor de interes, si nu sa provoace ingrijorare nejustificata prin afirmatii nesustinute din punct de vedere medical si stiintific.
Pana in prezent, nu exista nici o argumentare stiintifica din partea forurilor autorizate, prin care sa se demonstreze ca expunerea la campurile electromagnetice emise de statiile de baza reprezinta un risc pentru sanatate.
3. Potrivit legislatiei in vigoare, acordul persoanelor din vecinatatea unei constructii cu alta destinatie decat cea de locuinta este obligatoriu. In ce masura exista la dosar acest acord, in forma autentica, asa cum prevede legea? [Legea 453/2001 pentru modificarea Legii 50/1991]
Raspuns: Potrivit prevederilor legale (legea 50/1991), acordul vecinilor este solicitat de catre Primarie, in cazul in care cladirile invecinate sunt lipite de constructia statiei de baza, din motive care tin de stabilitatea constructiei respective, si nu din motive de sanatate. In cazul de fata, Primaria nu a solicitat acordul vecinilor, data fiind distanta existenta fata de cel mai apropiat proprietar din vecinatate.
Nota pentru cititori: Adresati intrebarile dvs. pentru APC sau pentru Vodafone postandu-le sub forma de comentarii in subsolul articolului. Le vom prelua si transmite mai departe.
contract antena gsm Ocna Sibiului, pagina 2