Sari direct la conținut

Alerta ramane! Stiri negative si evolutie in sens opus a pietelor 

HotNews.ro

Corabia s-a oprit de cateva zile. Intrebarea este unde ne indreptam? Spre Nord sau revizitam Sudul? Dupa evolutia burselor din SUA din ultimele zile, raspunsul la aceasta intrebare inca nu s-a clarificat, crede Ovidiu Ciulina intr-un material postat pe blogul lui Moldovan.

Nu s-a clarificat raspunsul cu privire la viitorul trend al pietelor de capital, datorita stirilor mixte ce vin din economia Statelor Unite. Pana acum stim ca bursele au scazut pe fondul temerilor de recesiune. Dar ca temerile sa capete credibilitate trebuie sa fie sustinute de datele macroeconomice. Si tocmai aici este ,,problema”! Ele nu sunt dezastruoase, sau cel putin nu au sosit la un asemenea nivel incat panica de pana acum sa fie justificata.

Miercuri, 21 februarie, a fost o zi caracterizata de volatilitate si de o crestere dificil de anticipat. De ce spun dificil de anticipat? Sa aruncam o privire la datele care au sosit in piata:

CPI, indicele preturilor de consum, a sosit 0,4% fata de 0,3% estimari;

Core CPI, indicele preturilor de consum din care s-au extras elementele volatile (alimentele si energia), a venit 0,3% fata de 0,2% asteptari;

Building permits, autorizatiile de constructie, au venit conform asteptarilor, de 1,05 milioane.

Stirile economice, in special CPI, desi usor peste estimari, au fost suficiente pentru a crea ingrijorari cu privire la inflatie, mai exact asupra faptului ca Federal Reserve nu mai poate fi un Mos Craciun pentru pietele financiare, coborand constant rata dobanzii. Sau…cel putin aceasta a fost reactia initiala pe contractele futures ale indicilor bursieri, inainte de deschiderea oficiala a pietei.

Deschiderea burselor a confirmat sentimental negativ din piata, indicele Dow Jones scazand pana la 12,227 de puncte, minimul intra-day, la scurt timp dupa deschidere. Insa de acolo piata, aparent inexplicabil, a pornit un raliu. Unele pareri au “dat vina” pe programele automate de trading care, la ora 12 (ora din Statele Unite), au dat semnalul pentru cumparare. Paradoxal mai este un lucru: ca aceasta crestere a pietelor a coincis si cu un raliu al pretului barilului de petrol, care a atins un nou record la 100,74 dolari. Punand cap la cap cele doua miscari, putem afirma ca sustenabilitatea raliului pe Dow Jones a fost cam subreda.

Dar asta nu e tot: ce a mai captat atentia pietei au fost minutele ultimei sedinte Fed. Astfel, au ajuns la cunostinta traderilor urmatoarele modificari operate de Fed in previziunile lor cu privire la inflatie, crestere economica si somaj:

Core CPI la 2,0%-2,2% de la 1,7%-1,9%;

GDP pe 2008 la 1,3%-2,0% de la 1,8%-2,5%;

Unemployment la 5,2%-5,3% de la 4,8%-4,9%;

Insa, pietei a parut sa nu ii mai pese de modificarile Fed, de inflatie si de barilul de petrol la peste 100 de dolari. In continuare bursele au crescut si au rezistat cu brio ordinelor sell. Dow Jones Industrial Average a terminat ziua +0,7% la 12,427 puncte, S&P 500, +0,8% la 1,360 puncte si Nasdaq Composite +0,9% la 2,327 puncte.

Comenteaza ce scrie Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro