Sari direct la conținut

Europenii și aparatele lor – Câteva tendințe despre televizoare, smartphone-uri și mașini de spălat

HotNews.ro
Televizoare Samsung, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Televizoare Samsung, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

​Oamenii vor smartphone-uri de culoare verde, televizoare cu ecrane mai mari și camere video pe electrocasnice, iar numărul de aparate conectate la internet va crește în continuare, a spus într-un interviu pentru HotNews.ro, Benjamin Braun, director de marketing al Samsung Europa. La ce ar trebui să ne așteptăm, când este vorba despre gadget-urile pe care europenii le au în casă? Ce lucruri diferă la aranjarea lor?

Smartphone-uri colorate, încărcătoare wireless, camere video pe aparatele din casă

„Petrecem mai mult timp ca niciodată făcând studii în rândul clienților pentru a afla ce vor și, de aceea, multe dintre produsele pe care le vedeți acum conțin răspunsuri la cererile clienților. Este bine, este feedback real. De exemplu, clienții au cerut smartphone-uri de culoare verde, negrul este mereu popular, dar, surprinzător, verdele a fost popular, dar când vorbim despre culori este și un element legat de tendințe”, spune directorul de marketing al Samsung Europa, Benjamin Braun.

La capitolul telefoane, trebuie spus că au crescut vânzările de încărcătoare wireless, mai ales că tot mai multe modele permit acest tip de încărcare. La fel de adevărat este că, de câțiva ani, multe telefoane de top vin fără charger în cutie, dar clienții s-au obișnuit cu acest lucru și mulți au numeroase încărcătoare în casă.

Un alt element cerut de useri a fost să fie mai multe camere video pe electrocasnice și așa a ajuns să fie lansat și cuptorul ce are o cameră video în interior și poți vedea în timp real cum arată mâncarea ce este preparată acolo, a spus oficialul Samsung, în interviul pentru HotNews.ro. La fel, la frigiderele de vârf de gamă există camere în interior ca să vezi de pe telefon ce se găsește în frigider sau să vezi, când ești la magazin, ce produse lipsesc din frigider, pentru a le cumpăra.

Televizoare cu ecrane tot mai mari

„Oamenii încă doresc ecrane din ce în ce mai mari. Erau foarte populare în SUA, dar devin tot mai la modă și în Europa. În țările nordice vindem televizoarele cu cele mai mari ecrane, dar se vede o tendință în toată Europa”, spune Braun.

A crescut și numărul mediu de televizoare din casele europenilor: TV-ul era pus la început în sufragerie, apoi tot mai mulți au cumpărat încă un televizor pentru dormitor și acum tot mai mulți pun televizoare și în bucătărie. Samsung a prezentat în acest an mai multe modele de televizoare noi care vor fi disponibile din 13 martie.

„De când cu pandemia am putut vedea și că tot mai mulți oameni și-au cumpărat monitoare care în general erau prezente doar la birou. Cum tot mai multă lume a lucrat și lucrează de acasă, au crescut vânzările de monitoare”, spune oficialul Samsung Europa. Au fost creșteri și la categoria de monitoare de gaming.

Apoi, nu trebuie uitat de faptul că, în timpul pandemiei, pentru milioane de oameni televizoarele au fost o sursă importantă de divertisment, fiindcă se stătea mult în casă.

Vânzările au „explodat” în 2020 și 2021, iar acum au scăzut față de acele perioade de „boom”.

Cum vede Benjamin Braun această scădere a vânzărilor de televizoare și electrocasnice? „Suntem într-o recesiune, oamenii sunt mai cumpătați cu cheltuielile și vedem faptul că mulți clienți poate că nu-și mai permit să meargă într-un concediu lung de vară, dar vor să-și ofere ceva și vor să investească în diverse lucruri. Există o teorie numită care spune că, în timpul recesiunilor, femeile cumpără mai mult ruj. Sunt date ce arată că în recesiunile din ultimii 150 de ani au crescut vânzările de ruj și de dulciuri, pentru că oamenii vor să se răsfețe”.

O schimbare puternică este că, în trecut, oamenii mergeau mult la cinema – acum stau în fața televizorului și se uită la filme și documentare pe aplicațiile de streaming.

Tot mai multe gadget-uri în casele europenilor

O altă tendință este legată de o mai bună interconectare între diversele dispozitive din casă. Se pot sincroniza între ele produsele de la mărci diferite și pot trimite informații și notificări. În România sunt mai puțin răspândite produse precum încuietoarele smart sau termostatele controlabile prin smartphone, dar în SUA sunt populare de ani buni și încep să se vândă bine și în Europa.

O mulțime de lucruri pot fi conectate la aplicații de pe smartphone și sunt tot mai mulți oamenii care au, spre exemplu, periuțe electrice „smart” de dinți, dar sunt și oameni care se folosesc de cântare de baie inteligente care trimit datele spre aplicații de mobil, astfel că poți urmări evoluția greutății pe mult timp.

Datele prezentate de Samsung arată că, în medie, o gospodărie din Europa are undeva între 8 și 10 dispozitive conectate la internet. Benjamin Braun spune că va crește această medie, iar gospodăriile celor mai pasionați de tehnologie au deja peste 25 de dispozitive conectate.

Printre categoriile care vor crește susținut se numără căștile wireless, dar și smartwatch-urile, categorie unde vor conta tot mai mult notificările legate de indicatori ai stării de sănătate.

Devine importantă și ideea de sustenabilitate, pentru a face economie, iar companiile au lansat, spre exemplu, mașini de spălat ce rulează programe smart gândite să reducă consumul de apă și curent. Spre exemplu, sunt mașini de spălat Samsung care recomandă timpul exact al ciclului de spălare, dar și cantitatea de detergent și apă necesare.

Pot fi utile până și lucruri simple precum o mașină de spălat care-ți trimite pe telefon reminder că ai uitat să scoți din ea rufele, pentru a le pune la uscat.

În Europa sunt mai populare decât în SUA electrocasnicele încorporate în mobilă și sunt țări în care, predominant, frigiderul este în partea de jos și congelatorul sus (de exemplu Belgia), dar și unele unde frigiderul este sus și congelatorul jos (spre exemplu Scandinavia).

O altă diferență: sunt regiuni în care oamenii au predominant mașina de spălat în bucătărie (spre exemplu Marea Britanie), în timp ce în alte zone este în baie, pe un hol sau în camera tehnică.

Sunt multe țări unde oamenii, la 7-8 ani după ce s-au mutat în casă, decid să facă o renovare generală și schimbă și o bună parte dintre electrocasnice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro