Sari direct la conținut

Liber la droguri!

Jurnalul de est

Imediat dupa ce perioada de insamintare a trecut, Guvernul Romaniei a venit in ajutorul agricultorilor cu o hotarire ce le va permite abia de la anul sa puna pe roate o afacere foarte rentabila. Este vorba de culturi legale de plante care contin substante stupefiante. Desigur, totul se petrece in cadru „organizat“, sub atenta supraveghere a autoritatilor.

Deocamdata, nu se stie exact ce plante se vor afla pe lista celor admise. Farmacistii spun ca, la noi, nu s-ar putea cultiva decit mac, mai exact specia „papaver somniferum“ din care se obtine opiumul, si „cannabis sativa“ – cinepa indiana, din care se extrage, la prima prelucrare, canabisul.

Cu ajutorul acestuia se prepara medicamente folosite pentru tratarea bolilor homeopatice. Un alt „produs“ al cinepei indiene este hasisul, o substanta stupefianta mai puternica decit canabisul, care este utilizata de firmele straine de medicamente la fabricarea calmantelor.

Nimic autorizat pina acum

Intrucit hotarirea este relativ recenta, iar deocamdata nu a fost publicata in Monitorul Oficial – ceea ce inseamna ca textul ei nu este inca public – prea putini sint cei care stiu de existenta ei. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi nu a primit nici o cerere de avizare a vreunei culturi cu plante din care se pot extrage substante cu caracter psihotrop.

„In judetul Iasi, cel putin pina acum, nu au fost culturi autorizate de cinepa sau mac. Mai mult, nu ne-a fost transmisa nici o solicitare pentru infiintarea unor astfel de culturi, cu toate ca exista o hotarire de guvern care aproba aceasta activitate. Cert este ca hotarirea a venit mult prea tirziu, deoarece pentru aceste tipuri de culturi, perioada de infiintare a expirat.

Doar daca vor exista intentii, acestea se vor putea concretiza abia la anul“, ne-a spus Neculai Olariu, director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi.

Chiar daca nu exista culturi legale de cinepa indiana, aceasta planta a aparut cel mai adesea spontan.

Ofiterii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Iasi au luat masuri de eliminare din zonele in care s-a dovedit ca „iarba“ a devenit sursa de droguri pentru consumatori sau pentru traficanti.

Tot autoritatile au descoperit insa si culturi ilicite de cinepa indiana pe care unii pusti, transformati peste noapte in traficanti de stupefiante, le-au insamintat in gradina bunicilor. Cazurile au fost destul de rare, canabisul de pe piata ieseana fiind adus din Republica Moldova, deoarece „iarba“ produsa local este de calitate indoielnica.

In doar zece zile ai actele pentru plantatie

Cum orice drog, in doze foarte mici, poate ajuta organismul uman, substantele stupefiante se folosesc in lumea intreaga la fabricarea unor medicamente, de obicei a calmantelor. Industria farmaceutica romaneasca are si ea nevoie de substantele stupefiante ce se obtin din plante, asa ca Guvernul a dat liber intreprinzatorilor care vor sa-si dezvolte o afacere de acest gen.

Tot ce au de facut pentru a obtine autorizatiile necesare este sa prezinte contractele legale de valorificare a productiei.

In sedinta din 15 aprilie 2004, guvernantii au adoptat o hotarire pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a dispozitiilor Legii 143/2000, privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.

Ca urmare, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va putea autoriza prin directiile de agricultura si dezvoltare rurala judetene, cultivarea plantelor care contin droguri si care sint prelucrate in mod licit.

Pentru a primi autorizatia, intreprinzatorii trebuie sa prezinte o cerere, insotita de documente de identificare, cópii ale titlurilor de proprietate sau ale proceselor verbale sau adeverintelor de punere in posesie si cópii ale contractelor de valorificare a productiei. Conform legii, DADR Iasi trebuie sa elibereze autorizatiile in zece zile de la depunerea documentatiei corecte.

Politia supravegheaza activitatea

Pentru a se evita situatiile in care unii cultivatori ar fi tentati sa se transforme si in traficanti sau consumatori de substante stupefiante, DADR trebuie sa trimita copii legalizate ale autorizatiilor, in termen de sapte zile, Ministerului Sanatatii si Familiei si Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.

Aceste institutii vor transmite actele mai departe, sub confirmare de primire, la formatiunea centrala de reprimare a traficului si consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Politei.

Conditiile si documentele necesare in vederea acordarii autorizatiei pentru cultivarea plantelor ce contin droguri si sint prelucrate in scop licit, fiind destinate utilizarii in scop medical, se vor reglementa prin ordin al ministrului sanatatii, care va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotaririi adoptate pe 15 aprilie de

Guvern.

Cind nu ai canabis, merge si o… banana

Cind raziile Politiei devin agasante, iar furnizorii basarabeni nu mai vin cu marfa sau cad pe capete „in plasa“, consumatorii de droguri recurg la substitute. Unul din acestea este un tranchilizant de uz veterinar – ketamina.

O fiola din acest produs poate avea 5,10 sau 20 de mililitri si costa cam 80-100 de mii, fiind folosit pentru animale mari, cum ar fi bovinele si cabalinele. Ketamina se amesteca cu o fiola de ser fiziologic intr-un polonic si se incalzeste; prin evaporare, ramine un praf alb, din care, cu ajutorul unei lame de barbierit, se traseaza „linii“.

Acestea se aspira pe nas, efectul fiind identic cu cel generat de cocaina. De regula, o doza de ketamina produce consumatorului fie panica exagerata, fie o stare de exaltare tembela. Efectele secundare sint, insa, dramatice: o acutizare a lipsei de calciu care se manifesta prin carii dentare progresive si rapiditatea producerii unor fracturi ale membrelor.

In lipsa de bani si de farmacii veterinare de unde sa poata fi cumparata ketamina, se poate apela la… coaja de banana. Dupa ce este scos continutul, coaja ramasa este razuita pe interior de substanta alba. Aceasta se pune la uscat, si, in citeva zile, se innegreste complet. Pisata, aceasta „bannana shake“ este pusa in tigara si fumata.

Efectele sint usor halucinogene, dar suficiente pentru a te „pune in miscare“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro