Sari direct la conținut

USAMV Cluj-Napoca isi apara in strada colectia de plante experimentale

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Cateva mii de studenti si de profesori de la universitatile clujene au participat, ieri, la un mars care s-a desfasurat intre Cluj-Napoca si comuna Floresti. Ei au dorit sa protesteze, astfel, impotriva inceperii constructiei unui centru comercial pe terenurile experimentale ale Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca.

La mars au luat parte circa 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, si cel mult 3.500, conform spuselor jandarmilor.

Studentii si profesorii s-au adunat de dimineata in curtea USAMV, iar apoi au pornit pe jos spre terenul statiunii didactice experimentale din comuna Floresti, situat la o departare de circa sase kilometri. Participantii au afisat pancarte prin care cereau autoritatilor sa opreasca abuzurile impotriva universitatii agronomice.

Aceasta se afla in litigiu cu patronul clubului de fotbal „CFR Ecomax” Cluj, omul de afaceri Arpad Paszkany, care reprezinta SC „Polus Transilvania”, firma care apartine de concernul polonez „Polus”.

Miza conflictului il constituie un teren de 35 de hectare, cu o imensa valoare de piata. In zona un metru patrat de teren se vinde cu circa 100 de euro, insa valoarea stiintifica a culturilor aflate aici, sustin protestatarii, ar fi mai mare decat cea economica.

Acolo se afla o colectie unica de plante medicinale, cea mai importanta baza de gene pentru cultura hameiului din Romania, precum si zeci de alte loturi experimentale folosite in cercetarea stiintifica.

Culturile experimentale au fost amenajate pe un teren confiscat in anul 1945 de Statul Roman de la baronul maghiar Mikes, cu titlul de captura de razboi.

Cu toate acestea, SC „Polus Transilvania”, care dispune in prezent de un contract legal incheiat prin care cumpara terenul de la firma „Agroindustriala” a obtinut zilele trecute o autorizatie de construire, semnata de primarul din Floresti, Gligor Gherman, care da unda verde realizarii investitiei.

Edilul a spus ca a acordat aceasta autorizatie in temeiul unei noi prevederi legale, aparute din data de 16 mai 2005, care da dreptul primarilor sa autorizeze ridicarea unor constructii pe terenuri aflate in litigiu. Modificarea legislativa a fost promovata si operata la cererea membrilor actualei coalitii de guvernamant.

Arpad Paszkany, directorul SC „Polus Transilvania”, sustine ca terenul respectiv nu a fost niciodata al universitatii, care nu isi poate proba drepturile pe care le reclama asupra suprafetelor respective.

El a afirmat ca firma vrea sa investeasca 140 de milioane de euro pe suprafata respectiva de pamant, iar companiile partenere ale acestuia alte cateva zeci de milioane de euro, bani care vor intra in economia clujeana si care vor crea noi locuri de munca.

Potrivit sursei citate, USAMV a folosit abuziv terenul SC „Polus”. Paszkany a adaugat ca el i-a avertizat in repetate randuri pe reprezentantii universitatii ca va incepe in curand lucrarile de constructie a complexului de tip mall.

El a mai mentionat ca pana acum a investit mai mult de patru milioane de euro doar in realizarea proiectului pe hartie si pentru obtinerea unor avize si autorizatii.

Directorul „Polus Transilvania” a mai afirmat ca are 27 de avize si de autorizatii pentru proiectul sau si ca daca nu ar fi avut actele in regula nu le-ar fi primit. Terenul, situat in locul numit „Sapca Verde”, care a fost vandut cu circa un dolar pe metru patrat, acum valoreaza cel putin 80 de euro pe metru patrat.

Autoritatile judetene au incercat sa medieze conflictul. Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, i-a invitat la discutii pe Arpad Paszkany si pe rectorul USAMV, Liviu Marghitas. Directorul „Polus” a afirmat ca solutionarea conflictului pe cale amiabila ar fi cea mai buna solutie.

El a spus ca in fiecare luna, compania sa cheltuieste circa 50 de milioane de lei doar pentru plata avocatilor. Paszkany a adaugat ca oferta sa este ca „Polus” sa renunte sa mai pretinda cheltuieli de judecata, care se ridica in prezent la peste 750.000 de euro, daca USAMV se retrage acum din proces.

La randul sau, rectorul institutiei de invatamant superior, Liviu Marghitas, a spus ca va convoca o sedinta a Senatului universitar, unde se va lua in calcul ipoteza renuntarii la terenul de la Sapca Verde in schimbul unor eventuale compensatii financiare platite de „Polus”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro