Sari direct la conținut

Preturile au luat-o razna pe piata imobiliara din Alba Iulia

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Peste 50 de agentii care activeaza in domeniul imobiliar isi disputa suprematia pe un segment in care cererea depaseste oferta de locuinte. Cu exceptia a patru blocuri ANL, in oras nu a existat nici o investitie imobiliara importanta derulata de stat in ultimii 15 ani.

S-au construit, in schimb, cartiere intregi de vile de lux pe terenuri obtinute mai mult sau mai putin legal de actualii proprietari.

Piata imobiliara s-a mai stabilizat, dupa ce in primii ani de la Revolutie a fost dominata de un numar restrans de personaje care au reusit sa ajunga adevarati „latifundiari”.

Au avut „norocul” sa detina informatii importante despre suprafetele nerevendicate de fostii proprietari sau despre cele care puteau deveni relativ usor o importanta sursa de castiguri financiare.

In general „latifundiarii” din Alba Iulia provin din mediul fostilor membri ai comisiei locale de fond funciar, iar mecanismul care a stat la baza obtinerii unor suprafete mari de teren s-a bazat pe principiul „cine imparte, parte-si face”.

Saturatie pentru zonele „consacrate”, interes pentru terenurile rurale

Proprietarii agentiilor imobiliare au inteles noile tendinte ale pietei pentru anul 2006: se cauta terenurile amplasate in intravilanul unor localitati situate la pana 10 kilometri de municipiul resedinta de judet, cu utilitati, dar si terenurile industriale, pentru investitii, drept pentru care si-au adaptat ofertele.

Interesul clientilor pentru achizitia de suprafete in aceste zone tine si de preturile ridicate la care au ajuns terenurile din oras.

„Terenurile in oras nu mai prezinta o atractie atat de mare, ca in urma cu doi-trei ani. Exista o saturatie pentru zonele inainte consacrate, cum ar fi Micesti, numarul si valoarea vanzarilor nemaifiind la acelasi nivel. O perspectiva este, insa, achizitia de terenuri in apropierea municipiului, in intravilan, la preturi cu pana la 30 la suta mai mici decat in oras.

Este vorba de localitatile Seusa, Ciugud si Paclisa”, a spus Florin Dan, consilier pentru piata imobiliara, angajat al unei agentii.

Potrivit sursei citate, la mare cautare sunt si terenurile pentru investitii industriale. Daca in urma cu doi sau trei ani, un metru patrat de teren pe marginea soselei de centura costa trei sau patru euro, acum aceeasi suprafata poate ajunge pana la 12 euro. De asemenea, preturile terenurilor din apropierea soselelor si arterelor principale este in crestere.

Spre exemplu in apropiere de supermarketul „Kaufland”, la iesirea spre orasul Zlatna, sau de „Ambient”, situat la iesirea spre Cluj-Napoca, un metru patrat costa cam 35 de euro, dar cele doua investitii au saltat binisor pretul, astfel incat unul dintre proprietari a cerut, recent, 150 de euro pe metrul patrat.

Alternativa este destul de simpla: terenuri la distante ceva mai mari. Un investitor a preferat sa-si duca afacerea la Santimbru, la numai sase kilometri de centrul municipiului Alba Iulia, unde a platit pentru un metru patrat de teren numai 3 euro.

Apartamentele noi, in topul vanzarilor

De asemenea, la mare cautare sunt apartamentele noi. Reprezentantii agentiilor imobiliare sustin ca cele mai cautate zone din Alba Iulia sunt „Centru” (unde se afla majoritatea institutiilor publice, magazine, hoteluri si restaurante, birouri etc.) si „Cetate” (mai ales pentru locuit, dar si pentru activitati comerciale).

Un apartament nou, cu doua camere, in Centru, costa intre 38-45.000 de euro, in timp ce pretul corect pentru unul de trei camere este de 58-65.000 de euro. Aceste locuinte au fost construite special pentru a fi vandute si au, in general, toate dotarile, pana la parcare subterana.

Cele mai ieftine apartamente pot fi achizitionate in cartierele muncitoresti Ampoi I si Ampoi II si pe Strada Macului, unde un apartament cu doua camere costa cam 900 de milioane de lei. Diferenta pana la unul cu trei camere este cam de 200 de milioane.

Florin Dan crede ca preturile la imobiliare vor creste, in anul de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana. „Acum este momentul achizitiilor. Acum e bine sa cumperi, in perspectiva intrarii in UE, cand se asteapta un salt al preturilor”, a spus acesta.

Tot el a avertizat, insa, ca cresterea ar putea sa nu fie „reala”, adica saltul sa fie prea mare incat romanii sa nu isi mai permita, dintr-o data, achizitiile imobiliare.

Povestea preturilor influentate de vanzarile de la Rosia Montana

Cresterea preturilor la imobiliare, inregistrata in ultimii ani, a fost pusa si pe seama compensatiilor acordate de compania „Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC) celor care au fost de acord sa-si vanda proprietatile si sa paraseasca zona in care ar urma sa ia fiinta o viitoare exploatare auro-argintifera.

Reprezentantii „RMGC” au anuntat ca au platit pana acum stramutatilor aproximativ 20 de milioane de dolari, adica o suma suficienta pentru ca piata imobiliara sa fie influentata.

In realitate insa, nu toti cei care au parasit Rosia Montana s-au stabilit la Alba Iulia si putini dintre acestia au achizitionat imobile de pe piata libera, in conditiile in care compania construieste o zona rezidentiala pentru acestia. In plus, sumele avansate de „RMGC” sunt neverosimile, reprezentand mai degraba o tentativa a companiei de a impresiona autoritatile locale.

Reprezentantii agentiilor imobiliare recunosc totusi ca s-au facut speculatii cu preturile cerute despagubitilor de la Rosia Montana, dar ca influenta asupra pietei a fost minora.

Accesul la informatie te face „latifundiar”

Alba Iulia, ca orice alt oras important din Romania, nu duce lipsa de „latifundiari”. Persoane care au avut informatii la momentul potrivit au reusit sa puna mana pe suprafete importante de teren, pe care, ulterior, le-au vandut in schimbul unor sume foarte mari.

Acestea pot fi identificate, in general, in randul fostilor sau actualilor membri ai comisiei locale de fond funciar sau a rudelor acestora. Aici au existat cele mai bune informatii despre suprafetele disponibile, care pot fi „achizitionate” si vandute in conditii foarte avantajoase.

Veritabili „latifundiari” pot fi gasiti si in randul personalului actual sau mai vechi al unor institutii cu activitate in domeniu. Un exemplu in acest sens ar fi Oficiul Judetean de Cadastru si Geodezie. Ultima „moda” in ceea ce priveste investitiile imobiliare din Alba Iulia o reprezinta constructia unor cartiere de vile pe terenuri achizitionate la preturi relativ mici.

Investitorii de acest gen cumpara suprafete mari de terenuri in suburbiile municipiului, pe care le parceleaza si construiesc locuinte in scopul vanzarii. Cererea in Alba Iulia depaseste oferta, astfel incat exista clienti si pentru astfel de locuinte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro