Sari direct la conținut

„Gaura” de 24 miliarde lei la „Uzina Mecanica” Cugir

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Curtea de Conturi a descoperit ca „Uzina Mecanica” Cugir (judetul Alba) nu a incasat chiriile aferente anului 2004, in valoare de 6,7 miliarde lei, de la Fabrica de Arme din oras, care foloseste cateva utilaje ale primei societati. Controlul, al carui rezultat a fost dat publicitatii zilele trecute, nu a schimbat, insa, cu nimic lucrurile.

Reprezentantii UM Cugir au confirmat ca nici pana in prezent nu au recuperat suma respectiva, datoriile ajungand intre timp la 24 de miliarde lei.

„Uzina Mecanica” are o gaura in bugetul propriu de peste 6,7 miliarde lei reprezentand chirii neincasate in anul 2004 (intre lunile august si decembrie)”, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi.

Potrivit reprezentantilor societatii, banii reprezinta inchirierea unor utilaje catre Fabrica de Arme Cugir (FAC), o structura economica desprinsa, in urma cu aproape doi ani, din „Uzina Mecanica”, cu scopul de a deveni profitabila.

Ca nu a fost tocmai asa o arata datoriile la firma-„mama”, pe care le-a acumulat in timpul scurt care s-a scurs de la separare. Surse din cadrul societatii au declarat ca datoriile reale ale fabricii catre uzina sunt, de fapt, mult mai mari decat cele mentionate in raportul Curtii de Conturi.

Este vorba de peste 24 de miliarde lei reprezentand sume neplatite pentru inchirierea unor centre de productie. Diferenta de bani – de la 6,7 miliarde la 24 de miliarde lei – s-a acumulat din cauza faptului ca FAC a continuat sa foloseasca utilajele UM Cugir fara sa plateasca si dupa anul 2004, la chirii fiind calculate si penalitati. La acestea se mai adauga si alte datorii pe care FAC le are catre uzina.

Directorul economic al „Uzinei Mecanice”, Ioan Stelica, a recunoscut nivelul datoriilor pe care le are de recuperat, dar a spus ca acestea vor fi redobandite conform unui grafic de esalonare stabilit de ambele parti.

Este totusi greu de crezut ca acest lucru va fi posibil, in conditiile in care comenzile pentru productia de armament au scazut considerabil, iar firmele romanesti isi disputa parti de contracte de doar cateva sute de mii de euro, avand in vedere ca altadata acesta era unul dintre principalele domenii care sustineau exportul.

La randul ei, si UM Cugir detine un fel de sectie de productie de armament, in ciuda faptului ca FAC s-a desprins din societate la jumatatea anului 2004. De ce a pastrat uzina o sectie de armament la momentul separarii, nu poate preciza nimeni, nici macar conducerea sau sindicatele.

Toata lumea pare sa stie, insa, ca la mijloc este vorba de interese foarte mari si de modalitati de a mai invarti niste fonduri intre cele doua firme. De altfel, exemplul datoriilor de 24 de miliarde lei pentru chirii este elocvent in privinta separararii care s-a produs.

In mod normal, nici o firma care functioneaza in conditiile pietei nu ar permite acumularea unor sume restante atat de mari fara sa aiba garantia ca le va recupera vreodata.

„Uzina Mecanica” se afla acum intr-o situatie economica destul de grea. Datoriile cresc, la fel ca si presiunea de a concedia si mai multi oameni, iar contractele sunt tot mai greu de obtinut, chiar si in conditiile in care actualul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, este originar din Cugir si a fost el insusi director adjunct al societatii.

Actuala conducere a firmei este, insa, sustinuta de Partidul Conservator, director fiind consilierul judetean al acestei formatiuni politice, Ulise Toader, ceea ce a dat nastere unor speculatii privind pierderea unor contracte din cauza animozitatilor dintre cei care conduc destinele industriei de armament.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro