Dezvoltarea statiunii Arieseni, franata de interesele consilierilor locali
Consiliul Judetean Alba ameninta cu retragerea din cel mai important proiect turistic din Muntii Apuseni, respectiv dezvoltarea statiunii Arieseni, dupa ce consilierii din aceasta comuna au amanat hotararea de asociere cu alte localitati din zona intr-o societate comerciala.
Firma ar fi urmat sa preia administrarea zonei turistice Valea Ariesului si prin ea s-ar fi obtinut avizele de infiintare a unor noi partii de schi, scoaterea terenurilor din circuitul forestier si concesionarea parcelelor pentru viitoarele constructii.
Din societatea pe actiuni care urma sa administreze statiunea urmau sa faca parte patru consilii locale: Arieseni, Albac, Garda si Scarisoara, impreuna cu CJ. Proiectul de asociere prevede ca cea mai mare „felie” sa revina CL Arieseni, in functie de aportul la capital adus, in cazul acesta in terenuri. Celelalte consilii locale au un rol mai mult decorativ.
Consiliul Judetean urma sa puna banii necesari pentru sustinerea documentatiilor si a proiectelor. Spre exemplu, scoaterea a 36 de hectare de teren din circuitul forestier, pe care vor fi infiintate viitoarele partii, costa peste 4 miliarde lei vechi.
Discutiile au aparut atunci cand s-a pus problema vanzarii lemnului obtinut din defrisare. Reprezentantii CJ ar fi dorit ca acest lemn sa fie vandut, iar banii sa intre in capitalul firmei, pe cand consilierii locali de la Arieseni vor ca materialul lemnos sa le fie vandut preferential locuitorilor comunei. De asemenea, CJ ar fi dorit ca tot ei sa fie cei care concesioneaza terenurile.
Din cauza neintelegerilor, consilierii din Arieseni au amanat, miercuri, aprobarea proiectului de asociere in viitoarea firma. Discutiile i-au nemultumit pe liderii CJ, cu atat mai mult cu cat, conform statutului viitoarei firme, profitul obtinut urmeaza sa fie reinvestit in intregime in statiune.
Vicepresedintele Consiliului Judetean, Dan Simedru, a participat si el la sedinta de CL a spus ca decizia alesilor „de a se mai gandi” este una periculoasa. El a vorbit de „cercuri de interese locale care nu doresc dezvoltarea statiunii” si despre „modul suspicios din spatele caruia se vedea interesul marunt” in care s-au manifestat consilierii.
„I-am avertizat ca daca nu vor vota in interesul dezvoltarii turistice a comunei, noi o sa investim intr-o statiune turistica in alta parte”, a spus Simedru.
Presedintele CJ, Ion Dumitrel, a afirmat, la randul sau, ca a vorbit cu primarul din Arieseni si i-a dat termen ca pana astazi sa convoace o sedinta extraordinara a CL, in care sa-si clarifice pozitia, intrunire la care va participa si el.
In cazul in care hotararea va fi din nou respinsa sau amanata, Dumitrel a adaugat ca institutia pe care o conduce se va retrage din proiect si va investi in alta parte, fie la Albac sau Horea (Muntii Apuseni), fie in Muntii Sebesului.
„Am 20 de minute pentru ei. Intrebarea este: „Vreti sau nu vreti?”. Daca in 20 de minute vor arata ca nu vor, de maine le predam tot ce am obtinut pana acum si de aici incolo sa se descurce. Maine vor hotari: turism de calitate sau pasunat”, a completat presedintele CJ.
Dumitrel a mai afirmat ca daca institutia pe care o conduce se retrage din proiectele de dezvoltare ale statiunii, preturile la terenuri vor scadea drastic. „Daca maine am terminat cu ei, terenul, care acum e un milion de lei (metrul patrat àn. r.) va ajunge 50.000, cum era inainte”, a adaugat acesta.
Interesele legate de Arieseni sunt foarte mari, mai ales de cand comuna a fost declarata statiune turistica. Despre dezvoltarea zonei se vorbeste deja de mai multi ani, dar pana acum nu s-a intamplat nimic concret. Pe marginea drumului au aparut o sumedenie de cladiri urate, unele fara autorizatii, care „mutileaza” peisajul.
De asemenea, conditiile oferite turistilor sunt dintre cele mai proaste. Spre exemplu, nu exista toalete pentru cele cateva mii de turisti care folosesc in week-end cele doua partii de schi, nu sunt restaurante sau alte facilitati, iar preturile la instalatiile de teleschi sunt destul de mari.