Sari direct la conținut

Arheologii au descoperit limita sudica a fostului oras Apulum

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Un arheolog din Alba Iulia a descoperit, zilele trecute, cea mai sudica zona locuita de romani, din fostul oras Apulum. In urma sapaturilor au iesit la iveala sute de piese, majoritatea din ceramica, dar si o statueta de lut ars, apartinand cel mai probabil lui Mercur, zeul comertului, al mestesugurilor si al calatorilor.

Arheologul Cristian Plantos, angajat al Muzeului National al Unirii, a reusit sa descopere cea mai sudica zona locuita din fostul oras roman Apulum. Situl arheologic se afla pe locul unui viitor magazin de mobila, pe Bulevardul Ferdinand din centrul municipiului resedinta de judet.

In cateva zile, au iesit la iveala sute de piese: resturi osteologice (oase), obiecte casnice, vase de uz comun si de lux si diferite fragmente ceramice de foarte buna calitate, provenite probabil de la o locuinta.

„Se atesta un puternic nucleu de locuire romana cu un material extrem de bogat, intr-o zona in care aceste descoperiri au fost prea putin puse in evidenta”, a declarat Cristian Plantos.

Poate cel mai interesant dintre obiectele gasite este o statueta din lut ars, de aproximativ 15 centimetri, reprezentandu-l pe Mercur, zeul comertului si al mestesugurilor. Capul statuetei lipseste, insa dupa aripioarele de pe spate, cercetatorii au tras concluzia ca ar fi vorba de zeitatea amintita.

Tot in locul respectiv, s-au mai gasit si alte bucati de statueta, deocamdata greu de incadrat si un stylos din bronz.

Seful santierului, Cristian Plantos, a spus ca in locatia pe care a cercetat-o a descoperit doua niveluri de locuire romane, despartite de un strat de pamant, ca rezultat al inaltarii artificiale a terenului. Romanii au fost obligati sa faca acest lucru din cauza panzei freatice, care s-a inaltat in timp.

In acelasi sit arheologic, nivelul roman este suprapus de un nivel de epoca moderna, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Printre descoperirile „moderne” se numara si o moneda din 1897, dar si urma unei fantani care „strapunge” straturile romane.

Practic, aceasta este cea mai sudica zona locuita din fostul Apulum, o locuinta fiind scoasa la iveala de arheologi acum cativa ani, cu cativa metri mai in spate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro