Sibiul e testul Romaniei in fata UE
Euroobservatorul Ovidiu Gant considera ca raportul citit acum doua zile de reprezentantii Comisiei Europene este „un mare succes” al Romaniei. De la Strasbourg, Ovidiu Gant a declarat pentru ZIARUL de Sibiu ca aderarea la 1 ianuarie este sigura si ca primul test pe care il va da Romania in fata UE este programul Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007.
Reporter: In Romania au aparut mai multe versiuni. Dupa dumneavoastra, raportul Comisiei este un succes sau un esec pentru romani?
Ovidiu Gant: Parerea mea este ca acest raport consemneaza un succes major al Romaniei, in ce priveste aderarea la UE. Daca ne uitam in evolutie, fata de noiembrie, nici nu se compara cu raportul de atunci. Nu numai prin faptul ca sunt mai putine stegulete, ci si domeniile pe care le privesc.
Daca ne uitam acum, sunt lucruri pur tehnice, care, cu bani si cu demersuri administrative, se pot corecta. Si nu au legaturi cu chestiuni fundamentale ale unui stat de drept care ar fi atras dupa sine, activarea clauzei de salvagardare.
Faptul ca, acum doua zile, comisia nu activat aceasta clauza este al doilea succes, deoarece neactivarea ei da posibilitatea Consiliului European, care este organul de decizie, sa spuna, „da, domnule, Romania intra la 1 ianuarie 2007”. Consiliul hotaraste si nu Comisia. Nu era sarcina Comisiei sa propuna o data, ci doar sa spuna daca este cazul sa fim amanati sau nu.
Olli Rehn si Barroso au cerut ca acest raport sa fie privit ca o incurajare pentru parlamentele tarilor care nu au ratificat inca tratatul si sa o faca. Este o propozitie fundamentala. Din punctul meu de vedere, este un succes, fara orice rezerva.
Rep.: Deci clar: 1 ianuarie 2007, Romania intra in UE?
O.G.: Si nu numai atat. Nu o spun numai eu, ci „n” parlamentari europeni din diverse state cu care am stat de vorba, care m-au batut pe umar si au spus „ok!”.
Rep.: Mai exista pericole care sa faca in asa fel incat Romania sa piarda 1 ianuarie 2007?
O.G.: Mai exista, la modul teoretic. Unul este ca in loc sa ne vedem de treaba in continuare, fie sa ne lamentam inutil, fie sa generam certuri politice gratuite.
Trebuie sa ne vedem de treaba in continuare, sa avem un mesaj demn de tara care intra cum trebuie in UE si care deja isi face ganduri cum va actiona in interiorul UE si sa nu venim cu chestii jenante de genul „nu ne umiliti” cum au venit altii.
Rep.: Se tot vorbeste de caderea Guvernului si urcarea lui Stolojan in fruntea unuia noi. Ar fi un lucru bun in astfel de momente?
O.G.: In momentul de fata nu dau doi bani pe ipoteza caderii Guvernului. Nu cred ca asta este o tema pentru Romania. Asa cum spuneam, trebuie sa ne vedem de treaba in continuare. Si, daca cumva ar fi o motiune de cenzura a opozitiei, voi vota categoric impotriva.
Rep.: Euroobservatorii social-democrati vad jumatatea goala a paharului.
O.G.: Fiecare partid isi are propria strategie. Sigur ca exista diferente de opinii intre Putere si Opozitie. E normal sa fie asa, insa ei pot privi asa eventual acel 10 la suta gol din pahar, pentru ca numai atat mai este. Nu prea mai exista o jumatate goala.
Rep.: Credeti ca vor mai exista stegulete rosii in octombrie?
O.G.: Mie greu sa vorbesc pentru ca nu ma pricep chiar foarte bine la cartografierea parcelelor si la sistemul de urmarire a TVA.
Nu stiu sigur cat se poate face pana atunci, dar si daca ar exista dupa octombrie vreun stegulet rosu pe un astfel de domeniu tehnic, nu are, pe de o parte, nici un impact asupra momentului aderarii si nu ar fi nimic extraordinar pentru ca nici polonezii, cehii sau ungurii nu au fost eminamente verzi si galbeni. Adica au avut si ei acele chestiuni de „ingrijorare serioasa”.
Rep.: Spuneati ca dupa citirea raportului, au venit europarlamentari la dumneavoastra.
O.G.: Au venit sa isi exprime simpatia si bucuria pentru cele spuse de Comisie. Prin natura lucrurilor, eu am contact aproape exclusiv cu crestin democratii, mai ales, germani.
Seful delegatiei germane a CDU, (care a fost acum cateva saptamani si la Sibiu – n.r.), a avut o declaratie aici, la Strasbourg, si a spus ca a fost in Romania despre care a amintit trei lucruri: ca este o tara totalmente europeana.
Ca sub presedintia lui Traian Basescu si a Guvernului Tariceanu s-au facut niste reforme foarte bune in Romania si s-a putut convinge de situatia buna in care se afla minoritatea germana. La asa un mesaj, ce sa mai spun?
Rep.: Ce mai trebuie sa faca euroobservatorii pana in octombrie?
O.G.: E un pic prematur sa raspund la aceasta intrebare, deoarece nu a fost, deocamdata, Consiliul European din iunie. Daca acesta o sa spuna ca decizia finala o luam in toamna, evident ca activitatea de lobby trebuie sa continue, deoarece ne trebuie pozitiv Comisie, pozitiv Parlament si decizie pozitiva din partea Consiliului.
Dar in toamna, in egala masura, ma voi concentra pe proiectul Capitalei Culturale, diverse actiuni de popularizare nu numai la nivelul Parlamentului, dar o sa am foarte multe prezente in Germania, in mediul politic, dar si in opinia publica.
Rep.: Faptul ca Sibiul este Capitala Culturala Europeana, poate fi privit ca un credit acordat deja Romaniei in vederea aderarii?
O.G.: Este un argument suplimentar, dar, pe de alta parte, daca noi toti impreuna o sa reusim sa facem un succes din acest proiect o sa fie, la finele lui 2007, confirmarea ca in Romania, romanii gestioneaza perfect un program european.
„Cred ca e bine sa fim cat se poate de realisti. Este o situatie foarte buna pentru Romania si sa fim de acord cu totii, daca suntem sinceri, ca nu am avut certitudinea acestei situatii nici macar in toamna anului trecut. Asa ca haideti sa fim bucurosi si mandri, zic eu”, Ovidiu Gant