Ce-au fost si ce-au ajuns!
Nicolae Enescu, deputat – credit de 3 miliarde, face afaceri cu comertul en-gros. Dionisie Bucur, senator – dezvolta afaceri din Bucuresti, peste tot in tara. Gheorghe Suditu, deputat – se ocupa in continuare de ferma de la Apold. Nicolae Nan, deputat – este consilierul omului de afaceri Relu Muntean si pregateste deschiderea oficiala a unui nou hotel in Brasov.
Mircea Bucur, deputat – se ocupa de comertul cu masini si piese auto. Radu Podgoreanu si Cornel Stirbet sunt singurii care isi continua cariera in Camera Deputatilor.
Cu totii si-au pastrat numerele de telefon primite de la Camera Deputatilor. Spun ca inca mai pastreaza legatura cu fostii colegi, indiferent de partid si ca asta chiar ii ajuta in afaceri. „Nu am lasat fum in urma”, spune simplu fostul senator Dionisie Bucur.
Mai ieri erau pe „cai mari”: functii inalte, ore de audienta, legitimatii cu Parlamentul Romaniei, masina de srviciu, unii si sofer. Patru ani in care au facut naveta Sibiu – Bucuresti, dupa care, liniste. S-au reintors la afceri si la marea majoritate le merge bine. „Fac afaceri pentru ca trebuie sa am cifra mare de afaceri pe firma.
Am luat un credit de aproape patru miliarde de lei si acum trebuie sa ma descurc”, spune Nicolae Enescu. Nimic nu a mai ramas din certurile de alta-data, sedintele de la Parlament, depunerile de coroane, receptiile, sampania, taiatul panglicilor, vizitele prin sate si comune. Cat despre ce se intampla astazi in politica romanesca toti sunt de acord e mai rau decat era pe timpul lor.
Afacerea „service auto”
Mircea Bucur a ajuns in Camera Deputatilor de pe listele PRM, insa dupa un timp in care a fost independent s-a reorientat spre PSD. A plecat spre sfarsitul mandatului si din PSD, dupa ce ajunsese vicepresedinte al organizatiei judetene.
Conform declaratiei, de avere din 2002, deputatul avea un teren agricol de 5.000 de metri patrati, un teren intravilan de 360 de metri patrati, o mica zona turistica de 1.500 metri patrati, doua case achizitionate pana in 1997, un spatiu comercial si patru autoturisme. Spune ca nu are cont in banca mai mare de 10.000 de euro si ca averea si-a facut-o de pe urma unei afaceri cinstite.
„Am avut un service auto pe care l-am vandut in 1996. Din banii pe care i-am luat de pe el, vreo 30 de mii de marci, mi-am cumparat o casuta si o masinuta”, spunea atunci deputatul. Bucur spune ca din aceasta afacere a pierdut vreo 10 mii de euro. Dupa ce si-a incheiat mandatul a ramas in domeniul auto, alaturi de fiul sau.
Munceste sa-si acopere creditul
Deputatul PRM Nicolae Enescu este sibian prin „alianta”. Dupa ce s-a casatorit, Enescu a venit in Sibiu, insa nu isi uita originele oltenesti. Pe lista averii deputatului, acesta si-a in 2002 un apartament, doua case si o casa de vacanta.
Pe langa locuinte, Enescu mai are un teren agricol de 1.150 de hectare, un teren intravilan de 3.375 de hectare, un spatiu comercial si un Opel Kadet din 1991. „Totul am realizat inainte de 2000, pe vremea cand nu eram in Camera Deputatilor”, spunea deputatul. Cand a redevenit „civil” s-a apucat din noude afaceri.
„Am luat un credit foarte mare, aproape patru miliarde de lei. Trebuie sa alerg toata ziua cu afaceri, pentru a aduna pe firma o cifra de afaceri cat mai mare, sa acopar datoria. Fac distributie en-gros cu confectii”, spune fostul deputat.
„As vrea sa fiu bogat”
Cuvintele ii apartin deputatului PSD Gheorghe Suditu, care, cu trei apartamente, o casa, un autocamion si o Dacie Pick-up, spunea ca se afla sub clasa de mijloc. „Eu ma aflu sub clasa de mijloc. Ca sa ajung acolo, ar trebui sa am niste conturi bogate in euro. As vrea sa fiu bogat, dar nu sunt”, spunea visator fostul deputat, in urma cu cativa ani.
Cele trei apartamente, in care locuiesc fiicele deputatului, le-a cumparat intre anii 1982 si 1998, iar autocamionul este din anul 1971, iar Dacia din 1992. Dupa ce a lasat Parlamenntul s-a ocupat de ferma din Apold. Porcii si poneii nu i-au adus insa un venit considerabil. A fost insa reales in functia de presedinte al organizatiei municipale a PSD Sibiu.
Nan, saracul
Nicolae Nan era la aparitia necesitatii declararii averilor unul dintre cei mai saraci deputati din Sibiu. Nan nu a completat decat doua casute in declaratia de avere. Avea un apartament de 100 metri patrati, luat in 1997 si un Mercedes din 1986. Atunci nu existau rubricile cu actiunile detinute de oamenii politici sau din administratie.
Dupa aparitia lor, Nan a devenit unul dintre cei mai bogati. Avea actiuni la Banca Carpatica. Acum il ajuta in demersurile birocratice pe omul de afaceri Relu Muntean. „Il ajut cu hartiile, cu aprobarile sa termine constructia hotelului din Poiana Brasov”, spune fostul deputat. Fara galagia parlamentului e mai linistit.
Nu e stresat de sedinte lungi sau drumuri interminabile pana in capitala si inapoi.
Fost senator, actual consultant
Dionisie Bucur a lasat senatul si s-a apucat si el de afaceri. Este consultantul unei societati din Bucuresti. „Lucrez cu diferite firme din Bucuresti care doresc sa-si deschida in teritoriu puncte de lucru. De asta si stau mai mult timp prin Capitala”, spune fostul senator.
Sustine ca inca mai colaboreaza cu fostii colegi din Senat, si asta pentru ca „nu am lasat fum in urma”.
Scarbiti de politica
Aproape toti sunt dezamagiti de cei care i-au inlocuit in Parlament. „Deocamdata urmaresc cu interes si cu ingrijorare scena politica. Nu va iesi nimic din aceste certuri si ne si facem de ras. Cei care sunt acum la guvernare nu sunt oameni politici. Ce are de-a face contabilul cu agricultura, sau cu sanatatea. Sau ce treaba are baiatul ala care numara stelute cu invatamantul.
Hai mai intai sa invatam limba romana cu totii si apoi sa ne apucam de altceva”, spune fostul senator, facand referire la ministrii Traian Remes, Eugen Nicolaescu si Cristian Admonitei.Nici ex-deputatul Nicolae Enescu nu e mai optimist. „Nu e bine ce se petrece. Este parerea mea personala dar nu se poate ca un presedinte sa nu poata da jos un premier”, a conchis fostul deputat.
Unul din momentele amuzante ale legislaturii 2000-2004 s-a petrecut in momentul in care deputatul PRM; Nicolae Enescu a cerut oficial, ca la momentele festive, de Ziua Romaniei, a Eroilor Neamului sau de Ziua Armatei sa se respecte algoritmul politic, cand se stabileste ordinea depuneii coroanelor de flori.
De ziua Eroilor Neamului, in anul 2003, reprezentantii PRM Sibiu au stat in spatele partidelor din opozitie, lucru considerat inacceptabil de Enescu „Protestez asupra modului in care, in Sibiu, in ziua de 9 mai, Ziua Eroilor Neamului, s-a stabilit ordinea prezentarii si depunerii coroanelor de flori la festivitatea inchinata acestui eveniment, soldata cu nerespectarea algoritmului politic
decis prin votul electoral”, arata Nicolae Enescu. Deputatul este dezamagit ca nu s-au respectat rezultatele ultimelor alegeri.
„Considera ca era normal ca delegatia noastra sa depuna ofranda adusa eroilor neamului dupa cea a PSD-ului si nicidecum dupa partidele din opozitie, formatiuni ale minoritatilor nationale, carora le corespund in toate sondajele de opinie procente inferioare celui de care se bucura partidul nostru”, a mai declarat Nicolae Enescu.
Cu unchi sau fara unchi
Opozitia de atunci (PD si PNL) acuza puterea (PSD) ca profita de functii, pentru a-si favoriza membrii familiei. Un astfel de caz, s-a petrecut in anul 2003, cand deputatul Gheorghe Suditu a fost acuzat de consilierul local de atunci Dan Nanu ca si-a „promovat” nepoata pentru a primi o locuinta pentru tineret. Suditu a negat.
„Asta inseamna ca de acum inainte nici un membru al familiei mele nu mai are dreptul la nimic? Nici nu am stiut ca nepoata mea a candidat pentru inchirierea vreunui apartament din locuintele pentru tineret”, a precizat atunci Gheorghe Suditu.
Replici celebre:
„Cred nu ca s-a terminat inca vinul de la crama Apoldul”, a spus deputatul Cornel Stirbet, legat de afirmatiile liderului PSD Sibiu, Gheorghe Suditu, ca scorul partidului, in alegerile locale din 2004 va fi de 80 la suta. „El este anesteziat. Ce sa zic? Oameni prosti! Eu nu am ce discuta in presa cu Stirbet”, a raspuns atunci Suditu.
„Rog toti preotii care slujesc cu smerenie si iubire de Dumnezeu lacasele de cult din tara noastra sa nu participe la actul marsav pe care PSD-ul incearca sa-l puna in aplicare, prin implicarea bisericii in propaganda electorala.
Va rog din suflet sa nu va alaturati hotilor care, in cardasie cu UDMR-ul, doresc dezbinarea poporului roman si nerecunoasterea limbii romane ca limba oficiala in stat. Asa sa va ajute bunul Dumnezeu!”, Nicolae Enescu.