Sarbu: „Fiecare a profitat pe spatele partidului”
Intr-un interviu acordat Romaniei libere, senatorul PSD Ilie Sarbu spune ca in partid exista persoane care ar trebui sa renunte la functiile pe care le detin
RL: Ce se va intampla cu PSD daca Ion Iliescu nu va mai fi atat de vizibil? Va fi vreo schimbare sau nu se va simti nimic?
Ilie Sarbu: Ceea ce spun acum imi pare rau. Poate chiar voi deranja pe unii sau pe altii, insa Ion Iliescu nu mai e vizibil de multa vreme. Ceea ce s-a intamplat la referendum, vizavi de iesirile lui, ne arata ca nu mai reprezinta piesa forte a partidului. Din punctul asta de vedere, nu cred ca avem probleme.
Noi avem probleme in partid datorita faptului ca, dupa congres, Mircea Geoana, dincolo de faptul ca a incercat sa panseze toate ranile, a incercat sa pastreze partidul intact, asa cum l-a luat, nu a instaurat o disciplina a comunicarii. Din cauza aceasta, apar tot felul de colegi de-ai nostri care exprima un punct de vedere, altii il contrazic, e o lupta de pareri si de orgolii.
Daca el ar fi curmat toate astea, aveam o situatie mult mai buna. Daca era mult mai dur… Un partid ca al nostru nu se poateconduce intr-un stil libertin, ci mai concret, mai precis, ca in armata.
Cine ar trebui sa formeze noua garda in PSD? E grupul de la Cluj, e grupul lui Vanghelie…?
Nu cred ca ar trebui sa fie grupul de la Cluj. Eu am mai spus asta: nu exista grupul de la Cluj. A spus-o si Rus si Dancu. Cred ca a ramas mai mult o sintagma de presa. Actiunea aceea a fost un succes al ardelenilor, dar nu insemna Ioan Rus, Ilie Sarbu, Dancu si Puscas, ci toti presedintii din Banat si Ardeal.
Am schimbat cumva cursul lucrurilor atunci cand in locul lui Iliescu a fost ales Mircea Geoana, dar nu exista grupuri, ci doar pareri si convingeri pe care le exprima unul sau altul din colegii nostri, ca e de la Cluj, ca e Vanghelie, ca e din Moldova, sau sudul tarii sau Ponta. Aici e iarasi o lupta a orgoliilor.
Referendumul a afectat imaginea PSD. Cum ati simtit caderea in sondaje, din interiorul partidului?
Ne-am asumat caderea din sondaje. A fost greseala noastra ca nu ne-am oprit la timp. Strategia nu a fost buna, dar asta nu inseamna ca e o tragedie. Cateodata esti sus, cateodata cobori, cateodata e bine sa cobori ca sa iti faci analize, sa mai restructurezi partidul, sa mai scuturi de ceea ce crezi ca trebuie in plus… Asa e in politica.
Daca vom face o analiza riguroasa, fara patima, sincera, cred ca ar fi unii colegi care ar trebui sa faca un pas sau chiar doi inapoi…
Aveti si niste nume?
N-as intra in zona cu nume, pentru ca numele deranjeaza, ar trebui sa devin si eu unul dintre cei care se joaca pe spatele partidului. Sunt multi dintre ei care ar trebui sa stea in randul doi, trei, unii chiar ar trebui sa plece. Nu mai au ce cauta in partid.
Unii si-au facut avere, sunt satui de toate, si-au facut glorie, doctorate, fiecare a profitat pe spatele partidului intr-un fel sau altul. Daca sunt identificati de electorat, de noi, de celelalte partide, ca nu mai au ce cauta acolo, ar trebui sa aiba bunul simt sa se retraga. Nu dau nume, dar fiecare isi poate face o analiza.
Eu, daca as fi in situatia asta, daca as simti ca in jurul meu pluteste un aer de neclaritate, as face un pas inapoi fara nici o problema.
Nu ati mai vorbit de multa vreme de Primaria Timisoara. Ati pregatit deja o strategie? Mai este un an si nu sunteti foarte vizibil…
Vom face un sondaj si, in functie de ce ne va arata, vom decide cine va fi candidatul PSD pentru Primarie. Daca eu voi iesi, eu voi fi, indiferent ce vor spune unii si altii.
Daca veti castiga Primaria, ati conduce-o ca si Emil Boc Clujul?
Nu. Ar insemna sa renunt la orice functie politica pe care o am, chiar si la functia de presedinte al filialei, fiindca eu ar trebui sa ma concentrez sa recuperez tot ceea ce nu s-a facut in 17 ani in Timisoara. Aici, un primar care vrea sa faca ceva pentru Timisoara cred ca trebuie sa lucreze 16-18 ore pe zi, dar pe teren, nu in birou.
El nu este soarece de biblioteca, trebuie sa iasa, sa aiba viziune asupra a ceea ce vrei sa faci in oras. Acum, nimic in oras nu are culoare. Piata Unirii, de exemplu, acum un an-doi, toata lumea voia sa fie seara acolo. Am ramas dezamagit de cum este acum. Am vazut acest gen de piete la Bruxelles, la Viena, in tarile fost-comuniste, este o diferenta mare. Acum e o improvizatie care nu are nici un fel de culoare.
SENATOR
Fostul ministru al Agriculturii in Guvernul Nastase, Ilie Sarbu, este vicepresedinte al PSD de doi ani de zile. Din 2004 este si presedinte al PSD Timis si reprezinta acest judet in Camera Superioara, ca si senator. Sarbu este, totodata, secretar al Senatului.