Sari direct la conținut

Cladirile de patrimoniu, pericol pentru trecatori

Romania Libera - Editia de Transilvania-Banat

O femeie a fost ranita grav ieri, dupa ce o caramida care s-a desprins din fatada unei cladiri de pe Corso a lovit-o in cap. O oradeanca a fost ieri grav ranita de o caramida desprinsa din fatada unei cladiri din centrul municipiului Oradea. Femeia s-a oprit ieri pe una dintre bancile de pe strada Republicii, in zona cunoscuta sub numele de Corso, ca sa vorbeasca la telefon. O caramida a lovit-o in cap.

Plina de sange, femeia s-a dus pana la o farmacie din apropiere, unde a primit primele ingrijiri medicale si de unde a fost preluata de la Ambulanta. Femeia a fost internata la Spitalul Judetean, la sectia Neurologie, cu mai multe leziuni la cap. Medicii sustin ca femeia este constienta si ca va fi tinuta un timp sub supraveghere medicala.

Caramida care a provocat accidentul s-a desprins de pe fatada Hotelului Parc.

Autoritatile locale sustin ca imobilul este in proces de revendicare si ca o mare parte din acesta este detinut de un alt proprietar.

„Noi avem 19 % din acest imobil si 58 % este a Hotelului Parc. Caramida a cazut din atic, braul care leaga acoperisul de etaj. E greu de spus a cui este roprietatea de unde a cazut caramida: din cei 19% ai Primariei sau din procentul de proprietate al lui Armand Borsi. Cladirea este intr-un proces pentru restituirea proprietatilor. E regretabil. Imobilul are nevoie de consolidare in stanga, langa spatiul firmei de turism. In conditiile in care e si revendicat, a investi azi miliarde de lei intr-un imobil care se va retroceda, nu e legal.

Evenimentul e un semnal pentru cei care au proprietati pe Corso”, a declarat Marcel Bolos, directorul Directiei Administrare Patrimoniu din cadrul Primariei Oradea.

„Situatia asta e valabila pentru tot Corso-ul. Problema e ca avem o cladire monument si nu putem face reparatii decat cu acordul Ministerului Culturii, cu specialisti. E un program tampit acela care cere sa lucram cu anumiti proiectanti agreati, pentru ca ei sunt foarte putini la nivel national si sunt deja ocupati pe doi sau trei ani.

Demersuri s-au facut, dar nu gasim pe nimeni sa ne faca proiectele. Se stie ca, fiind cladire de patrimoniu, nu poti bate un cui fara aprobare, ca te leaga”, a declarat Attila Borsi, unul dintre ocupantii imobilului.

Autoritati neputincioase

Majoritatea cladirilor vechi de pe Corso se afla intr-o stare avansata de degradare, cu exceptia celor in care functioneaza banci sau alti agenti economici care si-au reparat fatadele.

Consiliul Local a avut la un moment dat o tentativa privind includerea cladirilor de patrimoniu intr-un program de reabilitare, bineinteles cu aport financiar si din partea proprietarilor, insa nu s-a ajuns la nici un rezultat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro