Sari direct la conținut

Drumul care omoara oameni

Ziarul de Vrancea

Cel mai greu suporta gropile din drum bolnavii transportati cu masinile Serviciului Judetean de Ambulanta, care ajung mai mult morti decit vii la spital. Luna trecuta, sotia primarului din Nistoresti a asteptat Ambulanta aproape doua ore pentru a o lua la spital. Soferii parcurg drumul de la Vidra la Nereju in patru ore, timp in care ar ajunge pina la Iasi sau Bucuresti.

Drumul de peste 30 de kilometri care leaga Valea Sarii de Nereju, cea mai cunoscuta zona etnografica a Tarii Vrancei, a ajuns un adevarat iad pentru toti cei nevoiti sa-l parcurga. Cel mai mult au de suferit bolnavii nevoiti sa indure timp de patru ore, cit dureaza pargurgerea drumului, trepidatiile din Ambulante.

„Daca omori vaca si o culci in drum, nu-ti dai seama ca este acolo”, ne-a spus un sofer de pe Statia de Ambulanta Vidra. In ciuda faptului ca Dumnezeu i-a harazit sa traiasca pe „un picior de plai, pe o gura de rai”, localnicii din Valea Sarii, Naruja, Paltin, Nistoresti, Vrincioaia, Spulber si Nereju au ajuns sa-si blesteme zilele cind au un necaz care-i scoate din satul lor.

Vazind conditiile inumane pe care trebuie sa le indure bolnavii transportati la spital, mai multe cadre sanitare care deservesc zona montana vor sa sesizeze Organizatia Modiala a Sanatatii si chiar Comisia Europeana.

6508 Cadrele medicale care lucreaza in cele sapte comune de pe Valea Zabalei si a Narujei au ajuns sa se teama pentru viata bolnavilor care sint nevoiti sa parcurga drumul pina la spital.

Situatia a devenit si mai critica dupa inundatiile din vara anului 2005, cind drumul judetean 205 D Valea Sarii – Nereju a fost distrus pe mai multe portiuni de iesirea piriului Zabala din matca. Aceeasi soarta a avut-o si drumul judetean 205 M care leaga comuna Naruja de Nistoresti si care a fost distrus in proportie de 80 la suta de apele Narujei.

Luna trecuta, primarul Ion Gogorita a simtit pe propria piele ce inseamna ca viata cuiva drag sa depinda de gropile din asfalt. Cum sotia i s-a imbolnavit brusc, in crucea noptii primarul a asteptat doua ore, cu sufletul la gura, sa vina Ambulanta de la Vidra. „Pina la urma totul s-a terminat cu bine.

De vina a fost starea drumului si nu cei de la Salvare, care au facut tot posibilul sa ajunga cit mai repede”, ne-a spus primarul. Si primul gospodar de la Nereju, Ion Pauca, ne-a povestit cum a scos din sat o femeie insarcinata cu ajutorul unei vole, pentru ca drumul era distrus de ape. „In Europa o sa intram cu adevarat in 30-40 de ani.

Aici, in Nereju, sint catune unde faci numai trei ore dus ca sa consulti un bolnav. Va dati seama, noi aici sintem capat de linie si avem cele mai putine sperante”, ne-a spus medicul de familie din Nereju, dr. Florin Postolache. Cadrele medicale din zona au decis sa faca un apel public pentru reabilitarea drumului din cauza caruia ajung sa tremure la propriu pentru viata bolnavilor.

„Daca pe raza noastra de activitate apare necesitatea de a trimite un om la Spital in cazul unui accident cerebral sau cardiac sau a unei nasteri, pe drumul judetean Naruja – Valea Sarii pacientul are sanse reduse de supravietuire. Este un act criminal sa trimiti un om accidentat sau grav bolnav stiind ca datorita drumului isi poate pierde viata.

Este jenant sa vorbesti despre drepturile omului cind ei nu au acces la conditii elementare de viata, fiind efectiv sinistrati. Ei platesc taxe si impozite iar hotii fura bani si se prefec ca repara drumul de 17 ani”, se arata intr-o scrisoare-protest care ne-a parvenit la redactie.

Reparatii suspendate

6507 Reporterii Ziarului de Vrancea s-au convins zilele trecute ca este imposibil sa ocolesti gropile adinci si dese care brazdeaza la orice pas drumul judetean care duce spre comuna Nereju. Zilnic, aici pot fi vazute masini in pana si auzi soferi care injura Guvernul, ministrii, primarii si mai ales pe Dumnezeu.

Strategic, unii investitori chiar au inceput sa comercializeze cele mai uzuale piese auto. In zona au aparut chiar zvonuri potrivit carora drumul a fost reparat pe hirtie in anii trecuti iar banii au fost transferati in vilelele impunatoare ale celor care conduc judetul. „Drumul acesta este crima pentru masini si pedeapsa pentru oameni, este durerea care ne maninca sufletul de ani de zile.

Nici cu caruta nu poti sa mergi prea mult pentru ca isi rup caii si boii picioarele. Multi prefera sa mearga pe jos. Dar ce faci cind esti bolnav? De ce nu se uita ai mari si in fundul asta de munte?”, s-a intrebat un localnic din Paltin, care a fost nevoit sa-si vinda masina care i s-a deteriorat din cauza drumului.

Dupa inundatiile din 2005, firma Euro Construct Trading SRL Bucuresti a obtinut un contract prin care se angaja sa consolideze malul pe raza comunei Naruja. Cum banii s-au terminat foarte repede, lucrarile au fost abandonate astfel incit atunci cind ploua nu mai stii pe unde este albia si unde este drumul.

Aceeasi soarta au avut-o si lucrarile programate sa fie efectuate pe drumul judetean 205 M care au fost atribuite firmei Vega 93 Galati.

Ambulanta invinsa

Cei mai ingroziti de starea drumului judetean sint soferii de pe Ambulante care se roaga sa aiba cit mai putine interventii in zona. Si asta pentru ca in timpul parcurs pe acest drum ar ajunge lejer cu bolnavul pina la Bucuresti sau Iasi. „Drumul este bun, dar de mers cu avionul pe el …

Salvarile care deservesc zona sint distruse”, ne-au spus conducatorii auto de la substatia de Ambulanta Vidra, care efectueaza in zona cele mai dificile interventii. „Doctorii de familie asteapta Salvarea ca pe Dumnezeu, pentru ca pe drum preluam noi pericolul. Uneori se intimpla sa nu aiba nici un medicament disponibil la cabinet.

Cind era drumul bun, parcurgeam distanta intre Nereju si Spitalul Vidra in doua ore. Acum, fara exagerare, facem peste patru ore. Sint atit de multe gropi incit mergi numai cu viteza intii, maxim cu a doua. Si nici nu poti sa omori bolnavul pe targa”, ne-au spus Iulian Androiu si Marin Toader, soferi pe ambulante cu o experienta de 40 de ani.

Tocmai din cauza starii deplorabile a drumului, zona este deservita de cele mai vechi ambulante de tip ARO si TV. „De multe ori sintem nevoiti sa oprim masina pentru a reconecta bolnavii la perfuzie”, ne-a declarat si dr. Danut Ceamburu, director la Serviciul Judetean de Ambulanta.

De la inceputul anului, din totalul de 23.000 de solicitari pe care Ambulanta le-a avut in judet, 271 au fost din zona „drumului groazei”. Ca si cum starea drumului nu ar fi suficienta, soferii de pe Ambulante se vaita ca mai sint si orbiti in trafic sau nu li se acorda prioritate. Aceasta in conditiile in care cind patrunde in zona, Salvarea se intoarce cu citeva cazuri la spital.

„Am fost odata pentru o lehuza si am venit cu cinci cazuri grave. Te duci pentru unul, dar se anunta unii pe altii si nu ai cum sa-i lasi acolo, izolati in munti”, ne-au spus cadrele medicale de la Statia de Ambulanta Vidra. (Silvia VRINCEANU)

  • Lucrarile vor fi scoase la licitatie
  • Autoritatile judetene cunosc starea dezastruoasa a drumului care a izolat de ani de zile cele sapte comune montane, in care traiesc peste 30.000 de oameni. Nu au facut nimic in ciuda faptului ca zona a ramas un fief fidel Partidului Social Democrat. „Probabil trebuie sa votam invers ca sa atragem atentia asupra noastra”, ne-a declarat un primar din zona.

    Iulian Matache, directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean, ne-a spus ca lucrarile la acest drum ar putea fi scoase la licitatie in luna iulie, fara sa ne ofere insa mai multe amanunte. „Drumul 205 D Valea Sarii – Nereju urmeaza a fi reabilitat, urmind ca lucrarea sa fie scoasa la licitatie.

    S-au facut ceva lucrari de consolidare a malului in zona comunei Naruja, insa nu s-a consolidat drumul in toate punctele in care s-a rupt”, a declarat directorul. Pentru inceput Consiliul Judetean a promis ca va reface portiunea consolidata de firma Euro Construct.

    Despre celelalte portiuni de drum nu am obtinut amanunte, in ciuda faptului ca Ziarul de Vrancea a trimis Consiliului Judetean, in calitate de adminsitrator al drumurilor judetene, si o solicitare in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public la care insa nu am primit nici un raspuns pina ieri.

    In paralel insa, dupa ce au facut sesizari peste sezisari, localnicii de la Valea Sarii pina la Nereju se gindesc sa sesizeze Comisia Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru ca zeci de mii de oameni nu pot avea acces in mod civilizat la asistenta medicala.

    „Oare cineva doreste distrugerea unor colectivitati de oameni lasindu-i fara asistenta medicala?”, se intreaba oamenii in scrisoarea de protest trimisa Ziarului de Vrancea.

    Ce spun primarii

    Cristian Pantus, primar Naruja: „Ni s-a promis ca drumul va fi refacut pina pe 27 iunie, cind va avea loc la noi Festivalul «Comoara Vrancei», dar pina acum nu s-a facut nimic din pacate. Drumul se parcurge foarte greu, din gaura in gaura. Pentru ca de patru ani nu s-a mai plombat drumul, gaurile s-au unit intre ele.

    Practic, cit faci cu masina de la Valea Sarii la Focsani faci cu masina de la Valea Sarii la Naruja”.

    Gogorita Ion, primar Nistoresti: „Chiar eu sint patit cu acest drum pentru ca am avut o urgenta cu sotia, pe data 29 mai, la ora 3.00 dmineata, si Salvarea de la Vidra la Nistoresti a facut aproape doua ore din cauza starii dezastruase a drumului. Drumul judetean 205 M trebuie refacut de la 0, cum a fost facut in anii 1960-1965 cind s-a inceput constructia acestui drum.

    Drumul nu a mai suportat nici o reparatie capitala si, in plus, a fost distrus in proportie de 85 la suta de la inundatiile din 2005. Oamenii sint foarte nemultumiti, indiferent de alte realizari de la nivel local. Toate manifesratile culturale, sociale, religioase sint umbrite de starea drumului.

    Am umblat peste tot pentru drumul acesta si toate sesizarile au fost justificate si de manifestarile pe care intentionam sa le desfasuram anul acesta, incepind de la implinirea a 250 de ani de la infiintarea manastirii Valea Neagra, sarbatorita in august, de darea in folosinta a sediului Primariei, programata pentru luna octombrie, de darea in folosinta a scolii, organizarea editiei a II-a a

    Zilelor Comunei, manifestare intitulata „Nistoresti – Legenda si istorie”, care va avea loc pe 8 septembrie. Avem in plan destule activitati. Daca se repara drumul, va spun sigur ca oamenii de aici vor scapa de saracie datorita dezvoltarii agroturismului si a venirii unor investitori care iubesc muntele”.

    Ion Pauca, primar Nereju: „Drumul este deteriorat de ani buni, de la un capat la altul. Am auzit ca se va repara si am vazut chiar ca a inceput sa decoperteze asfaltul cu mai multe echipe. Nu cred ca exista in Romania un asemenea drum.

    De cite ori am avut un incendiu sau a trebuit sa transportam un bolnav la o unitate sanitara au fost probleme, ca sa nu mai vorbim ca si aprovizionarea localitatii se face greoi, fiind si ultima localitate din fundul muntelui. Avem un dosar gros de zece centrimetri cu cite plingeri am facut incepind de la Comitetul pentru Situatii de Urgenta, Prefectura, Consiliul Judetean …

    Peste tot pe unde s-a putut scrie am scris, dar nu ne-a ramas decit speranta ca lucrurile se vor rezolva. Pentru ca drumul pina la Valea Sarii este imposibil, multi ocolesc pe drumul forestier de la Andreiasu”.

    Primarul comunei Spulber, Vasile Rusu: „Drumul de acces este foarte prost, este sub orice critica, groaznic … Sint nevoit din Spulber pina in Valea Sarii sa fac o ora si jumatate cu masina, de trei ori mai mult decit de la Valea Sarii la Focsani. Daca ar fi fost bagat la drumuri nationale poate ar fi fost mai bine. Acum acum avem promisiuni ca se incep reparatiile.

    Autobuzele ajung mereu cu intirziere. Pe unde am mai putut am mai pus noi piatra. Trebuie sa se apuce de el ca alta solutie nu este”.

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro