Sari direct la conținut

Revista presei locale din Romania, 11.09.2007

HotNews.ro

Esential

Cluj – IPS Bartolomeu ar putea intra maine in lupta pentru Patriarhie Mitropolitul Clujului este creditat cu sanse reale de a ocupa cea mai inalta pozitie in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) va avea maine una dintre cele mai grele misiuni din ultimii ani. Acesta se va intruni pentru alegerea noului Patriarh.

Miza luptei pentru scaunul de Patriarh este adancirea BOR in traditionalism sau deschiderea catre societate si Europa. Ziua de Cluj

Cluj-Odiseea juridica a contelui Wass Albert continua Procesul de reabilitare judecatoreasca a contelui maghiar Wass Albert, scriitor condamnat la moarte pentru crime de razboi, a continuat ieri la Curtea de Apel Cluj.

Totul a durat cateva minute, deoarece judecatorul a ridicat exceptia de necompetenta a procurorului care a efectuat cercetarea in cazul cererii de de revizuire. In opinia magistratului, aceasta cerere trebuia sa fie analizata de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj si nu de Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, asa cum s-a intamplat.

Cererea de revizuire a sentintei de condamnare la moarte a fost introdusa in anul 2006 de catre Wass Andreas, fiul celui condamnat.

Wass Albert a fost condamnat la moarte, in luna martie 1946, de catre Tribunalul Poporului din Cluj, care a judecat mai multe loturi de persoane acuzate de crime de razboi, in timpul ocupatiei maghiare din Ardealul de Nord. Wass Albert nu a fost executat, deoarece a reusit sa fuga in Germania iar de aici, in anul 1951, in Statele Unite, unde s-a sinucis, in 1998, la varsta de 90 de ani.

EvZ Transilvania

Bucuresti-Armaghedon la Medicina Un e-mail trimis ieri pe adresa mai multor redactii ale unor cotidiene centrale semnaleaza faptul ca, in urma cu 3 luni, „Alexandru Ulmeanu – sef seria 8 a Facultatii de Medicina Generala, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie «Carol Davila» Bucuresti,

fiul lui Coriolan Ulmeanu, directorul Spitalului de copii «Grigore Alexandrescu», a sugerat ca pentru 50 de euro vom primi grilele-subiect exacte pentru licenta din 19 septembrie 2007 si vom avea parte de o corectura lejera”.

Denuntatorul continua cu precizarea ca „peste 40 de studenti” din cei 52 ai seriei 8 au fost convinsi prin diferite metode, incluzand santajul si amenintarea, sa-i plateasca suma ceruta d-lui Ulmeanu.

Mesajul contine datele de contact (adrese de e-mail si numere de telefon) ale mai multor studenti ai seriei 8, grupati in trei categorii – una a celor care au dat spaga, alta a celor care au refuzat si a treia categorie, a studentilor despre care nu se stie cum au procedat.

Alexandru Ulmeanu si alti sase dintre studentii despre care denuntatorul afirma ca ar fi dat spaga si care au putut fi contactati ieri sustin ca trebuie sa fie vorba de o farsa, negand categoric existenta „chetei” pentru licenta. In schimb, studentii din gruparea „nu au dat” confirma ca s-au solicitat cei 50 de euro.

Mai mult, ei vorbesc de o practica la nivelul intregii Facultati de Medicina, care se perpetueaza din anii anteriori. Practica ar consta in faptul ca toti sefii de serie colecteaza banii de la studenti si ii dau mai departe, inaintea examenului de licenta.

Anul acesta, sunt 500 de studenti in anul terminal la Medicina. Daca toti ar plati „comisionul” de licenta, s-ar strange 25.000 de euro. „De ani de zile, examenul de licenta e, din aceasta cauza, o pura formalitate, pe care prea multi o bifeaza cu brio.

Cum credeti ca s-a putut ca, anul trecut, mai mult de jumatate dintre studentii din anul terminal sa ia licenta cu 10, in conditiile in care a fost test grila, iar o intrebare a fost gresita?”, intreaba unul dintre studentii „curati”.

Gandul

Cluj – Garda Maghiara, posibil aliat al teroristilor Institutul de Studii si Cercetari ale Terorismului din Cluj-Napocaa analizat situatia si perceptia fenomenului in Romania.

Directorul Institutului de Studii si Cercetari ale Terorismului (ISCT), Cristian Delcea (foto), explica intr-un interviu acordat ZIUA de Cluj cateva dintre mecanismele formarii gruparilor de acest gen. El sustine ca in Europa cele mai periculoase sunt cele care se folosesc de cauzele nationaliste.

Un semnal de alarma il reprezinta si Garda Maghiara. Ziua de Cluj

Economie

Eveniment

Marea Neagra – imparatia virgina a petrolului Bazinul Marii Negre este arma secreta a economiei regionale. In plina criza a resurselor energetice primare, privirile investitorilor din domeniu se indreapta spre aceste locuri. Multe alternative nu mai exista: Marea Nordului este exploatata intens, de zeci de ani, de catre tarile riverane.

Marea Caspica este deja intrata in calculele economice regionale, fiind mai importanta acum modalitate de a transporta produsele petroliele obtinute spre Europa. Rusia, cu rezerve imense de petrol si gaze, este un jucator traditional, respectat pe piata internationala, dar temut, in acelasi timp, pentru ca a folosit de multe ori „arma” energetica in disputele sale cu diverse state.

Dependenta de resursele ei ingrijoreaza economii extrem de puternice, precum Germania, pentru care inchiderea „robinetului” ar insemna un dezastru. O alta zona cu un potential fantastic este zona Polului Nord, unde se presupune ca sunt localizate circa 25% din resursele de petrol ale planetei.

Din pacate, pe langa interesul direct manifestat de „Mama Rusie” pentru aceasta zona, se pare ca exploatarea in locatia respectiva este dificila si costisitoare, din pricina conditiilor economice externe.

Tarile Orientului sau ale Americii de Sud, care detin suprematia in prezent in ceea ce priveste extragerea si productia petrolului, sunt, pe de o parte, prea departe de Romania si Europa, pentru a fi cea mai buna solutie la problemele energetice, pe de alta parte prea instabile din punct de vedere politic, pentru a fi surse de incredere.

Romania Libera

Cluj – Clujul a devenit tinta turistica pentru italieni Aproape 200.000 de turisti au vizitat Clujul in prima jumatate a anului, potrivit Directiei Regionale de Statistica (DRS) Cluj. Numarul turistilor a crescut cu 5,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In 2006, peste 119.000 de straini au vizitat judetul Cluj, cei mai multi provenind din Italia. Aproximativ 20% dintre turisti s-au cazat in unitati de 5 stele.

In unitatile de turism din Cluj au fost cazati in primele 6 luni din 2007 198.987 de turisti, din care 36.686 turisti straini, se arata in ultimul raport al DRS Cluj. Italienii au fost cei mai numerosi turisti (5.857 de innoptari in Cluj), urmati de unguri (5.620) si nemti (5.194).

Din Franta, Clujul a primit 2.304 turisti, din Austria 2.016, din Statele Unite ale Americii ne-au vizitat 1.842 de turisti, iar din Olanda, 1.351, arata DRS Cluj. Ziua de Cluj

Iasi-Sefii RATP viseaza tramvaie de lux Regia Autonoma de Transport Public (RATP) Iasi vrea sa cumpere tramvaie ultramoderne, cu aer conditionat si rampa pentru pesoane cu dizabilitati.

Reprezentantii RATP, regie cu datorii foarte mari la bugetul de stat, au contactat in acest sens firma ceha Skoda. „De ce sa nu dorim si la Iasi astfel de mijloace de transport? Sunt cu motoare cu consum redus de energie, cu rampa joasa pentru accesul persoanelor cu handicap, aer conditionat si un design foarte placut“, a spus Maricel Gherca, directorul RATP Iasi. Pretul de achizitie a unui astfel de tramvai depaseste doua milioane de lei.

Deocamdata insa nu a fost indentificata sursa de finantare. In prezent, RATP are in derulare un contract de achizitie in leasing pentru 50 de autobuze MAZ.

Valoarea contractului se ridica la 11,5 milioane de euro, rata lunara fiind de 130.000 de euro, timp de patru ani. Cum unitatea se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa, primele rate au fost platite de la bugetul local.

Evz

Bucuresti – Petrom scumpeste motorinele Petrom creste pretul motorinelor comercializate in statiile Petrom si PetromV cu maximum 0,09 lei/litru, incepind de astazi, ora 0.01. Astfel, pretul motorinelor comercializate in statiile Petrom si PetromV creste cu 0,09 lei/litru in cazul sortimentelor OMV Premium Diesel, Top Euro Diesel 4 si Euro Diesel 4.

Totodata, un litru de motorina OMV Sprint Diesel va fi mai scump cu 0,08 lei incepind de astazi. Monitorul de Botosani

Iasi-Valoarea capitalului strain investit la Iasi in primul semestru a ajuns la peste un milion de euro In primele sase luni ale anului, la nivelul judetului Iasi au fost infiintate 110 firme cu capital strain.

Chiar daca numarul acestora este foarte apropiat de cel din primul semestru al anului trecut, valoarea capitalului social subscris a crescut de 4,5 ori.

Reprezentantii Oficiului Registrului Comertului se asteapta ca pe finalul anului numarul firmelor noi sa creasca considerabil. Jurnalul de Est

Cluj – Subventii de 180.000 de euro pentru viticultori Viticultorii clujeni declarati eligibili vor beneficia de subventii europene pentru infiintarea de noi plantatii viticole.

Reprezentantii Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Cluj sustin ca suma calculata pentru judet se ridica la peste 180.000 de euro pentru infiintarea a 14,87 hectare de plantatii cu vita nobila. Ziua de Cluj

Timis – Ancheta la fermele de porci din Timis Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inceput ieri ancheta administrativa si epidemiologica privind aparitia focarelor de pesta porcina la fermele din judetul Timis,

a declarat presedintele ANSVSA Radu Roatis. Potrivit acestuia prin aceasta ancheta, este verificata toata activitatea fermelor din 2005 pina acum.

Autoritatile veterinare au confirmat, in cursul lunii august, existenta a trei focare de pesta porcina la fermele din Cenei, Igris 1si Igris 2, apartinind societatii Smithfield si au decis sacrificarea a circa 53.000 de animale din aceste ferme. Monitorul de Botosani

Companii

Cluj-PRIMA FABRICA Emerson, inaugurata In 14 noiembrie Compania Emerson din SUA, care a ocupat Parcul industrial Tetarom II, va inaugura prima fabrica si primul centru de cercetare in 14 noiembrie. Terenul ocupat de Emerson masoara 11,5 hectare.

Investitia programata depaseste 100 de milioane de euro, a anuntat directorul Tetarom, Viorel Gavrea. Ziua de Cluj

Sibiu – Flaro: crestere cu 15% a productiei plastice Flaro Sibiu, companie parte a grupului RTC, prognozeaza pentru acest an o crestere cu 15 la suta a veniturilor din productia de mase plastice, comparativ cu 2006, pana la 3,5 mil. de euro.

Compania estimeaza un rulaj de 10 milioane de euro in urmatorii trei ani, doar pe domeniul productiei de componente mase plastice, care reprezinta acum 50 la suta din veniturile totale. Ziarul de Sibiu

Timis – Infuzie de 50.000.000 de euro in berea timisoreana Fabrica de Bere Timisoreana isi va mari din acest an capacitatea de productie saptamanala cu 200%

Cel mai vechi producator de bere din Romania – Fabrica de Bere Timisoara – isi mareste din acest an capacitatea saptamanala de productie cu 200 %. Ursus Breweries,

subsidiara a SABMiller plc. si detinator al marcii, a anuntat o investitie de 50 de milioane de euro. Romania libera editia de Transilvania Banat

Arad – EnviTec investeste 55 mil. euro in biogaz Compania germana EnviTec Biogas va investi in urmatorii doi ani 55 mil. euro pentru producerea de biogaz, in prezent fiind vizate 250 de locatii din toata tara pentru constructia de centrale, a declarat Johann-Lucas Orodan, manager EnviTec Biogas – sucursala Arad.

El a adaugat ca valoarea investitiilor ar putea creste in functie de receptivitatea partenerilor care vor fi cooptati in proiect.

„Cele mai avansate sunt proiectele de la Zabrani (Arad) si Bistrita, cazuri in care asteptam eliberarea autorizatiilor de construtie, aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale si de Detaliu. Intre timp, cautam parteneri care detin terenuri agricole pentru a se asocia cu noi.

Asociatul va prelua responsabilitatile prelucrarii terenurilor agricole in vederea furnizarii de masa verde si alte materii prime pentru fermentare”, a declarat Orodan, in cadrul Targului „Agromalim”, care a avut loc la Arad. Ziarul Financiar

Bistrita Nasaud – Profit dublu pentru constructorii de blocuri bistriteni Firmele care au investit in constructia de blocuri private in municipiul Bistrita au realizat profituri duble fata de valoarea investitiei in urma vanzarii acestor locuinte.

Potrivit primarului Bistritei, Vasile Moldovan, valoarea de impozitare declarata de acesti investitori este de 300-400 de euro pe metru patrat, in timp ce apartamentele sunt vandute cu 650 pana la 1.000 de euro metrul patrat.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Imobiliare

Bursa chiriilor la garsoniere

CLUJ. Expertii imobiliari au constatat ca numarul locuintelor scoase spre inchiriere de clujeni a scazut simtitor fata de anii precedenti. Cauza ar fi oferta slaba in comparatie cu cererea. Cu toate acestea, o garsoniera de conditie medie este inchiriata cu 250 de euro.

CRAIOVA. Explozia preturilor la chiriile garsonierelor si apartamentelor din Banie este asteptata pentru inceputul lunii octombrie. „Au crescut usurel preturile. Situatia se va schimba cand vin studentii la scoala si incep goana dupa locuinte”, declara Doina Seres, managerul unei agentii imobiliare.

PLOIESTI. Pentru studentii care nu prind un loc in camin, oferta de apartamente este bogata. Cele mai cautate locuinte sunt cele din cartierul Bariera Bucuresti, unde se afla Universitatea de Petrol si Gaze. Aici, costul unei garsoniere pleaca de la 120 de euro si ajunge la 250. Studentii mai saraci pot opta pentru „o gazda”.

Cu numai un milion pe luna, acestia pot locui in acelasi apartament cu proprietarul.

BRASOV. Studentii de la Universitatea Transilvania au inceput mai devreme goana dupa garsoniere ieftine. Si asta pentru ca, in proportie de 90 la suta, camerele caminelor studentesti au fost ocupate. Conform agentilor imobiliari, cele mai cautate sunt apartamentele cu doua camere mobilate, al caror pret poate depasi 400 de euro.

GALATI. Tinerii care au ales sa frecventeze cursurile Universitatii „Dunarea de Jos” par sa aiba mai mult noroc decat colegii din alte orase ale tarii. Camerele de camin proaspat modernizate sunt „fara numar”, la fel de bogata fiind si oferta de garsoniere. Preturile cerute de galateni sunt modice.

Chiria pentru o garsoniera de conditie buna pleaca de la 400 de lei. EvZ

Sibiu – Locuinte pe locul fostelor centrale de cartier Pe locul fostei centrale termice de cartier, din Strand, se va ridica cel mai probabil un bloc de locuinte de patru etaje si o mansarda. Alte blocuri vor fi amenajate pe locul centralelor nefunctionale, ramase inca in picioare.

O companie sibiana solicitat certificat de urbanism pentru ridicarea unui imobil de patru etaje, plus mansarda, pe locul centralei termice din Strand.

Firma care a solicitat certificatul, eliberat de Primaria Sibiu in luna iulie, este WK Group, pentru SC Universal Business SA. Ziarul de Sibiu

Sibiu – Moda caselor de vacanta nu va dura mult Cam pe la inceputul acestui deceniu ideea de casa de vacanta parea sa se fi impamantenit in chip definitiv in Romania si ajunsese sa creeze o adevarata moda in mediile inlesnite de la noi si, de buna seama, si o febra neobisnuita in materie de achizitie.

Cei care pun aceasta intrebare, totusi nu multi, invoca accentul ce se pune acum, cu o subliniere nediscutabila, in materie de imobiliar turistic si observa cum, in locul febrei cumpararii de vile,

a aparut febra pensiunilor si chiar un fel de moda a constructiei de hoteluri. Ziarul de Sibiu

AutoRoom

Sibiu – Taxa auto modificata vine la 1 ianuarie Comisarul european Leonard Orban a recomandat autoritatilor romane sa convina cat mai repede cu expertii Comisiei Europene asupra modificarii taxei de inmatriculare auto,

astfel incat noua legislatie sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2008. Ziarul de Sibiu

Asigurari

Cluj – Agentii de pensii private, platiti cu 30 de milioane de euro Compania Aviva va aloca 30 de milioane de euro pentru plata celor 30.000 de agenti de marketing pregatiti sa vanda pensii private in Romania, ne-a declarat Marius Mocanu, director de vanzari,

prezent ieri la Cluj. Aviva va pune la bataie 100 de milioane de euro pentru pensiile private, dintre care 50 de milioane pana in primavara.

“Vom investi bani si in pregatirea agentilor, iar 4 milioane de euro se vor duce pe campania de marketing. Restul sumei, de pana la 100 de milioane de euro, se va concretiza si in doua surprize cu care vom veni in segmentul pensiilor private,

dupa incheierea perioadei de subscriere pentru un fond de pensii administrat privat”, a mentionat Mocanu. Ziua de Cluj

Sibiu – Sibienii nu se inghesuie la asigurarea locuintei Sibienii isi pun increderea in Dumnezeu si ignora ofertele societatilor de asigurare a locuintelor. De la anul, insa, atat persoanele fizice, cat si firmele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor.

Valoarea maxima a asigurarii se va ridica fie la 10.000 euro, fie la 20.000 euro, in functie de tipul constructiei, cu plata integrala a unei prime anuale de 10-20 euro. Ziarul de Sibiu

Showbiz&fun

Iasi – Mesterul gordunar din Valea Ghimesului In toata Valea Ghimesului nu mai exista altcineva care sa mai stie un astfel de mestesug. Singurul faurar care mai pastreaza aceasta taina e Gavril Soci, un barbat in varsta de 72 de ani din satul Bolovanis, comuna bacauana Ghimes Faget.

Insa mesterul gordunar stie sa pastreze secretul meseriei cu strasnicie. „Uite, gordona asta-i din lemn de plop”, spune mesterul Gavril in timp ce loveste usor cu un bat subtirel,

cioplit cu grija, peste strunele facute din mat de berbec. Romania libera editia de Moldova

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro