Google și noul său chatbot Bard – O greșeală și o dezamăgire au dus acțiunile în jos cu 100 de miliarde de dolari
Alphabet (Google) a comunicat mult zilele acestea pe tema viitorului său chatbot denumit Bard și, pe lângă lucrurile demne de laudă, au fost și câteva chestiuni negative: o greșeală factuală, un sentiment de dezamăgire și o scădere a acțiunilor.
Capitalizarea Alphabet era de 1.380 miliarde de dolari pe 7 februarie și a scăzut spre 1.280 miliarde dolari pe 8 februarie. Minusul? 100 miliarde dolari.
Google a anunțat luni viitorul chatbot Bard, rival pentru ChatGPT, dar și pentru un chatbot pe care Microsoft îl va integra în motorul de căutare Bing. Google a comunicat zilnic pe tema Bard, a arătat cum, spre exemplu, va putea fi întrebat în legătura cu achiziționarea unei mașini electrice (plusuri și minusuri) sau pentru planificarea unei călătorii.
Promisiunea este că nu mai trebuie să cauți prin diverse link-uri, ci îți vor fi afișate răspunsuri demne de luat în seamă.
Problema a fost că, într-o prezentare gândită să arate cât de util va fi Bing, a fost lăsată o informație greșită, cea cum că telescopul spațial James Webb ar fi fost cel care a fotografiat prima oară o exoplanetă, în septembrie 2022. Problema este că, deși JWST a fotografiat o exoplanetă toamna trecută, nu a fost primul care a făcut asta, premiera fiind a unui observator denumit VLT, în 2004.
NU este o greșeală gravă, nu este, cum am spune noi, românii, un capăt de țară, dar fiind într-o prezentare oficială a unui soft de la care Google speră multe, a avut clar un impact. Jurnaliști și bloggeri americani au glumit, comentând eroarea factuală, că cineva de la Google s-ar fi putut folosi de clasicul motor de căutare Google pentru a verifica informația, înainte ca prezentarea să fie făcută publică.
Și ChatGPT face multe greșeli factuale, fiindcă ia informații din diverse surse și nu întotdeauna „le potrivește” corect. Tocmai din astfel de motive, acești agenți conversaționali nu ar trebui folosiți să scrie știri, referate sau cereri. Pot apărea greșeli.
Mai mulți analiști au scris că evenimentul Google i-a dezamăgit, așteptau mai mult și impresia este că chatbot-ul nu va fi ceva ieșit din comun, dar rămâne de văzut ce va rezulta din teste, când acestea vor putea fi făcute de multă lume.
Presa americană a scris în aceste săptămâni, pe surse, că succesul uriaș avut de ChatGPT i-a determinat pe cei de la Google să grăbească lansarea chatbot-ului și că marele minus este că nu era totul bine pus la punct, astfel că produsul nu ar fi complet finisat și deci gata pentru încercările grele la care va fi supus în întrebările de test.
Google este o companie mare, domină clar piața de web search și nu are cum să fie detronată. Bard, deși a început un pic „cu stângul”, are mari șanse să fie perfecționat în următorii ani.
Surse: CNBC, Quartz, The Guardian
Sursa foto: Dreamstime.com